Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 19 Απριλίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των ημιαγωγών, όπως της Advantest Corp. και της LG Electronics Co., μετά τα καλύτερα, απ'ό,τι αναμενόταν, κέρδη της Τexas Instruments Inc., που αύξησαν την αισιοδοξία, ότι η ζήτηση θα σημειώσει άνοδο.

«Δεν περιμένω η ορμητική ανάπτυξη των κερδών μεταξύ των εταιρειών του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας να περιοριστεί σημαντικά», ανέφερε ο Takashi Miyazaki, ο οποίος διαχειρίζεται 20 δισ. δολ. σε μετοχές με την UFJ Partners Asset Management Co., στο Τόκυο. Ο ίδιος, συνιστά στους επενδυτές να κρατήσουν μεγάλο ποσοστό μετοχών του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας από αυτό που αντιπροσωπεύεται στους δείκτες.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 945 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 1,1%, φθάνοντας στις 95,74 μονάδες στις 11:30 π.μ., ώρα Τόκυο. Ο δείκτης ανέκαμψε από τις μεγαλύτερες απώλειες των 11 μηνών, που σημείωσε χθες. Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα, όπου σημείωναν ελαφρά διαφοροποίηση.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 0,7%, αντιστρέφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες που σημείωσε χθες από τον περασμένο Μάϊο, τη στιγμή που Kospi στη Ν. Κορέα, κέρδιζε 1%, περιορίζοντας τις απώλειες του 6,8% των έξι ημερών. Αλλού στην περιφέρεια, στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200, σημείωνε κέρδη για πρώτη ημέρα σε σύνολο πέντε ημερών, καθώς οι μετοχές των πλουτοπαραγωγικών πηγών, όπως της BHP Billiton και της BlueScope Steel Ltd., οδηγούσαν την άνοδο.

Οι μετοχές ανέκαμψαν από τη χθεσινή τους πτώση, καθώς μερίδα επενδυτών εισηγήθηκε ότι οι απώλειες οδήγησαν τις μετοχές σε πιο ελκυστικές αξίες.

Οι μετοχές των εταιρειών του δείκτη MSCI Asia-Pacific διαπραγματεύθηκαν κατά μέσον όρο 15,4 φορές των μελλοντικών τους κερδών, χαμηλότερα του λόγου 15,6 της τιμής προς τα κέρδη στον Standard & Poor's 500 Index.

«Δεν βλέπουμε την αρχή μια πτωτικής αγοράς», ανέφερε ο Troy Angus, o οποίος διαχειρίζεται 32 δισ. δολ. σε μετοχές με την BT Financial Group, στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Μερικοί διαπραγματευτές χρησιμοποιούν την κατάλληλη περίσταση για να κυνηγήσουν λίγες ευκαιρίες».

Στην Ιαπωνία, οι μετοχές της Advantest, της μεγαλύτερης παραγωγού εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των memory chips, αναρριχήθηκαν 1,4%, φθάνοντας στα 7.730 γιέν η μία. Οι μετοχές της Tokyo Electron Ltd., της υπ'αριθμόν δύο εταιρείας υλικού για την παραγωγή ημιαγωγών, σημείωναν άνοδο 0,9%, φθάνοντας στις 5.670 γιέν η μία.

Στη Ν. Κορέα, οι μετοχές της LG Electronics, της πέμπτης σε μέγεθος εταιρείας κινητών, κέρδιζαν 2,8%, φθάνοντας στις 66.900 ουόν η μία. Η εταιρεία, που έχει προγραμματίσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της περίπου στις 2 μ.μ., τοπική ώρα, ενδέχεται να πει, ότι, τα λειτουργικά της κέρδη ανήλθαν στα 250 δισ. ουόν (246 εκατ. δολ.), σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στη MoneyToday, που επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές του κλάδου. Εάν εμφανίσει τα παραπάνω αποτελέσματα, θα έχει υπερβεί κατά 41% της εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν ότι αυτά θα ανέλθουν στα 177 δισ. ουόν.

Οι μετοχές της Hynix Semiconductor Inc., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών, κέρδιζαν 1,6%, φθάνοντας στις 12.600 ουόν η μία. Ο Miyazaki της UFJ Partners Asset, εισηγείται στους επενδυτές να έχουν περισσότερες μετοχές του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, από αυτές που αντιπροσωπεύουν τους δείκτες τους.

Οι μετοχές της Texas Instruments, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών για κινητά τηλέφωνα στον κόσμο, εκτινάχθηκαν κατά 6,1% στις ΗΠΑ, στη διευρυμένη, μετά τη συνεδρίαση, διαπραγμάτευσή τους, μετά την ανακοίνωση, ότι τα κέρδη της το τρέχον τρίμηνο θα κυμανθούν από 25 έως 29 σεντς ανά μετοχή. Σύμφωνα με τους αναλυτές που ρωτήθηκαν από την Thomson Financial, τα κέρδη της εταιρείας θα ήταν κατά μέσον όρο, 26 σεντς ανά μετοχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα