Κίνα, Αυστραλία: Αρχίζουν οι συνομιλίες ελεύθερου εμπορίου

Τρίτη, 19 Απριλίου 2005 09:44

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την έναρξη των συνομιλιών ελεύθερου εμπορίου, μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας, έκλεισαν ο Αυστραλός πρωθυπουργός, John Howard και ο Κινέζος πρόεδρος, Hu Jintao, απόφαση, η οποία ενδέχεται να επιτρέψει στις εταιρείες, όπως στην Australian Agricultural Co., να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας John Howard με τον πρόεδρο της Κίνας Hu Jintao. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην έναρξη των συνομιλιών ελεύθερου εμπορίου.

«Θα είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος, ιδιαίτερα πολύπλοκος, αλλά τον πλησιάζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία και ενθουσιασμό», ανέφερε ο Howard 65 ετών, μιλώντας στους δημοσιογράφους αργά χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Hu, κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του στην Κίνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο του.

Το εμπόριο μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας, τριπλασιάστηκε τα τελευταία έξι χρόνια, στα 31,1 δισ. δολ. Αυστραλίας (23,9 δισ. δολ. ΗΠΑ) το 2004, μετά την αύξηση της ζήτησης της Κίνας για εμπορεύματα φυσικής παραγωγής της Αυστραλίας, όπως σιδηρομεταλλεύματος, νικελίου και άνθρακα. Η Αυστραλία, προσπαθεί να πείσει την Κίνα να καταργήσει τους φόρους μέχρι και 15%, στο μοσχαρίσιο κρέας, το αρνίσιο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, βοηθώντας έτσι τους αγρότες της να αυξήσουν τις εξαγωγές.

«Εάν καταργηθούν τα εμπόδια, αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί», ανέφερε ο Peter Corish, πρόεδρος της National Farmers Federation, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην Καμπέρα, συμπληρώνοντας: «Η επίδραση θα είναι θετική για την αγροτική οικονομία της Αυστραλίας, εάν η συμφωνία είναι ευρεία».

Στις εταιρείες, που ενδέχεται να ευνοηθούν από την ελεύθερη πρόσβαση στην Κίνα, συγκαταλέγεται η Australian Agriculture, η μεγαλύτερη φάρμα στον κόσμο και η National Foods Ltd., η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία γαλακτοκομικών τροφίμων της Αυστραλίας. Την εβδομάδα που πέρασε, η San Miguel Corp., με έδρα τη Μανίλα, συμφώνησε να αγοράσει τη National Foods αντί του ποσού του 1,9 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Οι εξαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος στην Κίνα, αυξήθηκαν 12,4% πέρυσι, φθάνοντας τα 13,4 εκατ. δολ. Αυστραλίας και οι πωλήσεις αρνίσιου και πρόβειου κρέατος σημείωσαν αύξηση 42,1%, φθάνοντας στα 17,6 εκατ. δολ. Αυστραλίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Αυστραλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα