Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι αγορές στον πλανήτη δεν επηρεάζονται από τις επιλογές των ιδιωτών επενδυτών αλλά από τους θεσμικούς κάθε τύπου που με επαγγελματισμό διαχειρίζονται τα κεφάλαια των πελατών τους. Η αγορά της Αθήνας παρακολουθεί την τάση που διαμορφώνεται διεθνώς και θα την ορίζαμε ως φάση ανοδικής προσμονής για τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών όπως σήμερα της ΕΚΤ, αλλά και για την απόφαση των ψηφοφόρων των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Το βράδυ ολοκληρώθηκε το τελευταίο debate μεταξύ Donald Trump και Χίλαρι Κλίντον. Ο Trump προσπάθησε να αντιστρέψει την ορμή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις όπου αποτυπώνεται η τάση να μειωθεί η εκλογική του βάση. Στο τέλος της συζήτησης, το μεξικανικό πέσο είχε οριακή αύξηση έναντι του δολαρίου. Το δολάριο ΗΠΑ γλίστρησε 0,2% στα 18,46 πέσο, επεκτείνοντας τις απώλειες αυτή την εβδομάδα στο -2,9%. Στη διάρκεια της νύχτας, ο δείκτης S & P 500 και ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε 0,2% ψηλότερα, μετά την καλύτερη από την αναμενόμενη κερδοφορία της Morgan Stanley και έτσι ολοκληρώνεται μια σειρά από στιβαρά αποτελέσματα τρίτου τρίμηνου από τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ.
Το ευρώ ήταν επίπεδο στα 1,0979 δολάρια, εν όψει της συνάντησης επί της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα. Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στο αν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi θα δώσει κάποια ένδειξη εάν και πότε η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει τη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Στην Αθήνα οι θεσμικοί μπορεί να πίεσαν τις Τράπεζες αλλά αυτό δεν εμπόδισε το σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον για άλλα blue chip, τα οποία εξισορρόπησαν την ώθηση στους δείκτες προς τα κάτω από τις τράπεζες, οι οποίοι έκλεισαν με οριακές απώλειες με την συνεισφορά των πιέσεων στις δημοπρασίες. Τα χθεσινά δεδομένα αποτυπώνουν τη «βοήθεια» των τραπεζικών blue chip η οποία περιορίστηκε στο να μην παρουσιάσουν μεγάλες απώλειες οι ΓΔ και 25άρης ενώ την άνοδο στήριξαν κλάδοι που περιλαμβάνουν μετοχές με ανοδικό momentum «παντός καιρού».
Μόλις όμως οι τράπεζες βούτηξαν τόσο ώστε να ηγηθούν των πτωτικών κλάδων, το πλήθος των κλαδικών δεικτών με απώλειες μεγάλωσε. Οι κινήσεις άμυνας στην πτώση λόγω σημαντικών πιέσεων στα τραπεζικά blue chip, προκάλεσαν αύξηση στα κέρδη των ανοδικών κλάδων και συνεπώς δινόντουσαν μάχες μεταξύ «αρκούδων» και «ταύρων» με διαφορετικών τομέων μετοχές. Τα βόλια ωστόσο και στις δυο περιπτώσεις ήταν τα ευρώ.
Είναι οι συναλλαγές της προσμονής πριν ο Μάριο Ντράγκι λαλήσει και φρονούμε πως ενδιαφέρει μόνο όσους υπηρετούν το μεροδούλι μεροφάι στα χρηματιστήρια. Τη Δευτέρα όταν οι πιέσεις σχημάτισαν σημαντικές απώλειες στις διεθνείς αγορές μετοχών, πίεσαν αντίστοιχα τα blue chip του ΧΑ. Την Τρίτη, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε άνοδο, χάρισαν ισοδύναμα κέρδη στον μέσο όρο. Ενώ την Τετάρτη, με τις αγορές σε οριακές μεταβολές μετά την εγγραφή μέτριων απωλειών στο πρώτο μέρος, ανάγκασαν μέσω τραπεζικών μετοχών σε πορεία με οριακές απώλειες στους βασικούς δείκτες. Μάχες δοθήκαν χθες ακόμα και στις δημοπρασίες για την εμφάνιση της τιμής κλεισίματος, καθώς η ελεύθερη διαπραγμάτευση τους άφησε οριακά κέρδη, αλλά κατέληξαν με το πρόσημο που συνόδευε τη μεταβολή τους στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης. Ώρα να ψάχνουμε τα κλεισίματα της Wall Street πρώτα από όλα.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Υψηλότερα κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές μετά την δημοσίευση του Beige Book της Fed και αφού η τιμή για το αργό πετρέλαιο εμφάνισε ράλι μετά τα στοιχεία που έδειξαν πτώση στα αποθέματα στις ΗΠΑ. Ο Dow Jones εμφάνισε κέρδη 0,2% στις 18.202 μονάδες, ο Nasdaq έκλεισε με οριακή άνοδο 0,05% στις 5.246 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε 0,22% υψηλότερα στις 2.144 μονάδες.
Ο ρυθμός αύξησης στις απολαβές των εργαζομένων στις ΗΠΑ παρέμεινε σε γενικές γραμμές ήπιος, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη η Fed για την κατάσταση της οικονομίας. «Η ανάπτυξη των μισθών παρέμεινε σταθερή σε ήπια επίπεδα, αν και κάποιες περιφέρειες κατέγραψαν αυξανόμενες πιέσεις σε συγκεκριμένους τομείς» αναφέρεται στην Beige Book που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.
Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν βουτιά 9% τον Σεπτέμβριο αρκετά κάτω από τις προβλέψεις. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Μάρτιο του 2015.
Στο εταιρικό μέτωπο, η Morgan Stanley κατέγραψε άνοδο 1,7% ενώ ισχυροποίησε το αγοραστικό ενδιαφέρον για το σύνολο των μετοχών του χρηματοοικονομικού τομέα. Ανακοίνωσε ότι τα τριμηνιαία κέρδη της αυξήθηκαν κατά 57%, στα 1,6 δις δολάρια ή 81 σεντς ανά μετοχή, έναντι 1,02 δις ή 48 σεντς ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 15% σε 8,91 δις δολάρια από 7,77 πέρυσι.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Intel κατέγραψε πτώση 6,1%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη μετά την δημοσίευση προβλέψεων για τα έσοδα που απογοήτευσαν τους αναλυτές.
Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διεύρυνε τα κέρδη του μετά τα στοιχεία που έδειξαν πτώση στα αποθέματα στις ΗΠΑ. Το αμερικανικό αργό έκλεισε σε υψηλά 15 μηνών, με άνοδο 3% στα 51,9 δολάρια το βαρέλι.
ΕΥΡΩΠΗ
Με ώθηση από το ράλι του πετρελαίου έκλεισαν ψηλότερα την Τετάρτη οι ευρωπαϊκές αγορές, σε μια συνεδρίαση που το μυαλό των επενδυτών ήταν απασχολημένο με την συνεδρίαση στης ΕΚΤ σήμερα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,34%, μετά την άνοδο της τιμής του αργού κατά 3%. Οι κατασκευές, οι τηλεπικοινωνίες και τα είδη οικιακής χρήσης ήταν οι τομείς που βρέθηκαν στο «κόκκινο».
Στο Λονδίνο, ο FTSE ενισχύθηκε 0,31% στις 7.021 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε 0,25% υψηλότερα στις 4.520 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,13% στις 10.645 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε 0,44% υψηλότερα στις 17.044 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX ενισχύθηκε 0,99% στις 8.950 μονάδες.
Στο εταιρικό μέτωπο, η BHP Billiton κατέγραψε πτώση στην τριμηνιαία παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος, αλλά έστειλε μήνυμα ότι βλέπει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στα εμπορεύματα. Η μετοχή που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κινήθηκε αρνητικά στην αρχή της συνεδρίασης, αλλά διέγραψε τις απώλειες για να εμφανίσει κέρδη 0,49%.
Η γαλλική Carrefour μετέδωσε μια επιτάχυνση στην ανάπτυξη των πωλήσεων, με τη μετοχή να καταγράφει ράλι 4,7%.
Πτώση 6,1% σημείωσε η μετοχή της Travis Perkins. Η εταιρεία προμήθειας κατασκευαστικών υλικών προειδοποίησε ότι θα δεχτεί «χτύπημα» στα κέρδη την επόμενη χρονιά.
ΧΑ
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με το μισό περίπου συναλλακτικό ενδιαφέρον, σε συντονισμό με τα άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, αποφάσισαν να δοκιμάσουν σήμερα δυναμική συσσώρευσης με διαπραγμάτευση που κράτησε τις Τράπεζες σχεδόν μόνιμα κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ακόμα και μετά το μέσο της συνόδου που φάνηκε η αγορά να κινείται μόνιμα σε αναζήτηση τιμών κάτω από τα κλείσιμο της Τρίτης για πολλές μετοχές στο ταμπλό, ήταν πενιχρό το ενδιαφέρον για ρευστοποίηση θέσεων. Οι πιέσεις στις τράπεζες σήμερα εντάθηκαν μετά τις 12:15 και ανάγκασαν τον δείκτη τους να εγγράψει δυο φορές το ελάχιστο μέρας, στις 676,03 και στις 675,79 μονάδες ( στις 12:59 και στις 13:24) που αποδείχθηκε σημαντική στήριξη ενώ στο πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης αφέθηκε στις 680,55 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε ως τις 693,23, αρκετά κάτω από τις 705 που χτύπησε χθες.
Οι Τράπεζες του 25άρη έδωσαν μορφή στην πορεία των βασικών δεικτών, ενώ οι περισσότεροι κλάδοι με δεικτοβαρείς μετοχές, τους κρατούσαν με σταθερότητα σε αρνητικό πεδίο αλλά κοντά στα επίπεδα του κλεισίματος της προηγούμενης συνόδου πεδίο και απογοήτευσαν σήμερα τους απαισιόδοξους, που θεώρησαν ως πιθανή την επιστροφή στη δυναμική της Δευτέρας ως κατάσταση με μονιμότερο χαρακτήρα. Αντί για αυτό, οι δείκτες εμφάνιζαν τάση για απομάκρυνση εκ του ελάχιστου μέρας, δηλαδή από την τιμή που έπιασαν όταν οι τράπεζες σημείωναν το κατώτερο μέρας. Το δε άνοιγμα έγινε με οριακό πτωτικό χάσμα. Οι «απαισιόδοξοι» εμφανίστηκαν με σημαντικό ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών μετά το μέγιστο μέρας που ήρθε στις 12:19 και το πέτυχαν.
Με οριακά πτωτικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών με μάχες σώμα με σώμα σήμερα όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Αφού στις 17:00 ήταν στις 594,8 μια μονάδα πάνω από το κλείσιμο της Τρίτης αλλά μετά τις δημοπρασίες έκλεισε στις 593,02, ήτοι 0,8 της μονάδας χαμηλότερα Η αγορά φάνηκε να διατηρείται με άνεση πάνω από τα επίπεδα των 593 μονάδων που αγωνιζόταν να «δει» πριν από μια εβδομάδα. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 5) με ένα αμετάβλητο τη ΛΑΜΔΑ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν άνοδο οι 18 από 26 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 5 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 18 από 9 την Τρίτη, ήταν πτωτικές. Στα 27,3317 από 48,151 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 11,71 από 28,48 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος έπεσε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 42,85% από 59,15% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν νευρική έναρξη, και στη συνέχεια εμφανίστηκε η τάση για ανάκτηση των απωλειών που εμφάνισαν ως τις 14:50 που την πέτυχαν 100% πριν ανοίξουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Αλλά ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την εικόνα των αγορών της Ευρώπης και τις προσδοκίες για τη δυναμική των αγορών της Νέας Υόρκης, που ξεκίνησαν τελικά ήρεμα ανοδικά. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,14%, ο CAC είχε μεταβολή +0,06%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,05%. Οι αγορές στις ΗΠΑ με τα futures τους που έδειχναν προς ανοδικό άνοιγμα άνοιξαν σχεδόν επίπεδα, και εμφάνισαν μετά από λίγο κέρδη της τάξης του +0,30% για τον Dow Jones και για τον S&P500 μεταβολή +0,20%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,14% και έφθασε στις 593,02 από 593,83 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1573,82 από 1574,51 με μεταβολή -0,04%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 8,0 της μονάδας χαμηλότερα και στον 25άρη κατά 2,30, αφήνοντας τους πιο κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Χημικών +2,94% από -1,16%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,95% από +2,72%, Τηλεπικοινωνιών +1,66% από -0,13%, Πετρελαίου Αερίου +1,24% από +0,27%, ο FTSEM +1,12% από +0,53%, Κατασκευές Υλικά +0,49% από +0,71%, Κοινής Ωφέλειας +0,37% από +1,26%, Τεχνολογίας +0,26% από +0,29%, Πρώτων Υλών +0,20% από +2,86% και Ταξίδια Αναψυχή +0,17% από +1,31%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Μέσων Ενημέρωσης -7,06% από 0,00%, Εμπορίου -1,73% από +2,90%, Τραπεζών -1,18% από +0,87%, Ακίνητης Περιουσίας -0,85% από +2,25%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,66% από +0,24%, Τροφίμων Ποτών -0,24% από +2,64%, ο ΓΔ -0,14% από +1,33%, ο 25άρης -0,04% από +1,49% και Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,03% από +2,96%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,317 από 48,151 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,835 από 5,432 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 23,200 από 40,861 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,460 από 0,881 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,979 από 41,968 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 60,669 από 89,218 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 49 από 57 των καθοδικών σε 50 από 44 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 20 από 20.
Τεχνική ανάλυση
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, ο 25άρης επέστρεψε σε πλάγια κίνηση, πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Σημείωσε στις 12:19 το μέγιστο μέρας στις 1580,54 μονάδες, ενώ το κατώτερο σημειώθηκε στις 13:24 και ήταν οι 1564,96 μονάδες. Ήταν σαφής η τάση συσσώρευσης μέσα στη μέρα. Το κλείσιμο έγινε στις 1573,82 μονάδες με μεταβολή -0,04%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 18,781 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 2489 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1577,75 μονάδες και κατώτερο στις 1564,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 2248 ΣΜΕ για τη σειρά Νοεμβρίου. Άλλαξαν χέρια και 20 από 80 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1573,82 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1572,25 και της επόμενης στις 1572,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Οκτωβρίου στα 1884 ενώ για τη σειρά Νοεμβρίου ανήλθαν σε 5680.
Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ξεκινώντας από τον Τραπεζικό δείκτη (-1,18%), πρώτη στήριξη εντοπίζουν στις 674 μονάδες και για όσους έχουν απομείνει "long" το "stop" είναι στις 667 - 663 μονάδες. Κοντινή αντίσταση οι 700 - 721 μονάδες, όμως για ελάχιστη βελτίωση της εικόνας, απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 749 μονάδων. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης κοντινή αντίσταση οι 1583 και 1593 μονάδες, ενώ πρώτες στηρίξεις στις 1563 και 1550 μονάδες.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ
Σε νέο αγώνα δρόμου φαίνεται να επιδίδεται η Κυβέρνηση για τη δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης από του Θεσμούς, προκειμένου να προσπαθήσει να ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους πριν το τέλος του έτους, σε ένα εκ των δύο Eurogroup (7/11/16 ή 5/12/16).
Υπέρ του τελευταίου φαίνεται να τάσσονται και οι ΗΠΑ, μέσω της ανακοίνωσης επίσημης επίσκεψης του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου στις 14 και 15 Νοεμβρίου στην Ελλάδα, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν όμως και οι εξελίξεις στο Προσφυγικό και οι κλιμακούμενες επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ.
Ζητούμενο, επίσης, συνεχίζει να παραμένει η συμμετοχή της Ελλάδας στο "QE" της EKT, με την τελευταία να θέτει ως απαραίτητες προϋποθέσεις την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής και τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Οι καθυστερήσεις στην ανάδειξη της νέας διοίκησης στην Τράπεζα Πειραιώς, η εντεινόμενη αμφισβήτηση για τη διαχείριση των NPEs (όσον αφορά τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2019) και οι φόβοι για τη δημιουργία νέων, σε συνδυασμό με την εγχώρια και ξένη πολιτική αβεβαιότητα και βέβαια την επιδεινούμενη εικόνα των Ιταλικών Τραπεζών, δεν επιτρέπουν την ουσιαστική αύξηση της ζήτησης για τις εγχώριες μετοχές και ιδιαίτερα για τις Τραπεζικές.
Αυτό άλλωστε καταδεικνύεται από την υποαπόδοση και των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών έναντι των υπολοίπων του FTSE/X.A. LargeCap σε σχέση με την κίνηση του Γενικού Δείκτη άνω των 600 μονάδων το γ΄10ημερο του περασμένου Ιουνίου, αλλά και στην απουσία δυναμικής διάσπασης της αντίστασης των 585 μονάδων για τον Δείκτη.
Στο εξωτερικό, η μέχρι στιγμής κίνηση του S&P 500 παραπέμπει σε στάση αμύνης, καίτοι τα αποτελέσματα του γ΄3μήνου, στην πλειονότητά τους, είναι καλύτερα των εκτιμήσεων. Η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας κατά 6,7% σε ετήσια βάση το γ΄3μήνο, μπορεί να ενισχύει τις προσδοκίες (η επιβράδυνση φαίνεται να σταματά μετά από τρία 3μηνα στο +6,7%), αλλά ο τρόπος αύξησης του ΑΕΠ (ρεκόρ τραπεζικού δανεισμού, αύξηση κυβερνητικών δαπανών και συντήρηση των υψηλών τιμών ακινήτων) προβληματίζει.
Το τρίτο και τελευταίο debate μεταξύ των δύο υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, τα εταιρικά αποτελέσματα του γ΄3μηνου στις ΗΠΑ, οι πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών χθες (Βραζιλία, Καναδάς) και ΕΚΤ σήμερα, αλλά και η Σύνοδος των Ευρωπαίων Ηγετών την Παρασκευή, αναμένεται εν πολλοίς να καθορίσουν την πορεία των Ξένων Αγορών στη συνέχεια.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές ενισχύθηκαν σήμερα Πέμπτη, με ώθηση από τα ισχυρά κέρδη των εισηγμένων στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου κοντά σε υψηλά 15 μηνών, καθώς η τρίτη και τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψήφιων πριν από τις εκλογές 8 του Νοέμβρη τελείωσε.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε +0,2% ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας ανέβηκε ψηλότερα κατά +1,4%. Ο CSI 300 της Κίνας αντιστρέφοντας τα κέρδη που εμφάνισε νωρίτερα και έχανε -0,04%, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε +0,5%.
Στην τελική συζήτηση μεταξύ Donald Trump και Χίλαρι Κλίντον, ο Trump προσπάθησε να αντιστρέψει την ορμή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις με τάση να μειωθεί η εκλογική του βάση. Στο τέλος της συζήτησης, το μεξικανικό πέσο είχε παρουσίασε οριακή αύξηση έναντι του δολαρίου. Το δολάριο ΗΠΑ γλίστρησε 0,2% στα 18,46 πέσο, επεκτείνοντας τις απώλειες αυτή την εβδομάδα στο -2,9%.
Στη διάρκεια της νύχτας, ο δείκτης S & P 500 και ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε 0,2% ψηλότερα, μετά την καλύτερη από την αναμενόμενη κερδοφορία της Morgan Stanley και έτσι ολοκληρώνεται μια σειρά από στιβαρά αποτελέσματα τρίτου τρίμηνου από τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ.
Με 70 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει κέρδη ως το πρωί της Τετάρτης, 80% τα κέρδη έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες. Οι μετοχές των εταιριών στην Ενέργεια συνέβαλαν επίσης στις κέρδη στη Wall Street, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά από μια εκπληκτικά μεγάλη πτώση των αποθεμάτων κατά 5,2 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι πρόβλεψης για 2,7 εκατομμύρια βαρέλι. Ήταν η έκτη εβδομάδα με πτώση σε επτά εβδομάδες.
Η τιμή του αργού των ΗΠΑ υποχώρησε σήμερα -0,4% στα 51,39 δολάρια, μετά την εκτίναξη στην προηγούμενη συνεδρίαση κατά +2,6% για να κλείσει στα 51,60. Νωρίτερα άγγιξε τα 51,93, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015.
Το ευρώ ήταν επίπεδο στα 1,0979 δολάρια, εν όψει της συνάντησης επί της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα. Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στο αν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi θα δώσει κάποια ένδειξη εάν και πότε η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει τη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Νέα μετάθεση για τέλη του 2016-αρχές Ιανουαρίου πήρε μέσω των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, από τη Θεσσαλονίκη η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΘ, ΟΛΘ-1,08% ενώ εντός των προσεχών ημερών, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, θα κατατεθεί στους υποψηφίους επενδυτές το δεύτερο σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης.
Το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 χαρακτηρίζεται από φοροκεντρική λιτότητα για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σε έκθεσή του επί του Προσχεδίου. Υπογραμμίζει παράλληλα ότι το ίδιο το προσχέδιο αποδομεί εν μέρει το επιχείρημα περί αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ενώ αναφέρει ότι οι αναλύσεις σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου «πρέπει μάλλον να μας ανησυχούν».
Τα σχέδιά της για το Αεροδρόμιο «Μακεδονία», το μεγαλύτερο από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που θα διαχειρίζεται, παρουσίασε η Fraport Greece, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
Σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασε η Fraport Greece, o τερματικός σταθμός του αεροδρομίου θα ανακαινιστεί και θα εκσυγχρονιστεί, ενώ θα πραγματοποιηθεί αναδιάπλαση των εμπορικών χώρων.
«Μελαγχολική» χαρακτηρίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) την εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος των κατασκευών, εν όψει της 64ης Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (ECCE), που φιλοξενείται στην Αθήνα, από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου. Περιγράφοντας αυτή τη «μελαγχολική» εικόνα, το ΤΕΕ αναφέρει ότι αποτυπώνεται μέσω της ύφεσης 62,5% στον κύκλο εργασιών στις Υποδομές μεταξύ 2008-2013, με τις σχετικές επενδύσεις να συρρικνώνονται από το 3,7% του ΑΕΠ το 2006, σε 1,1% το 2015. Παράλληλα, όπως τονίζει το ΤΕΕ, οι επενδύσεις στην κατασκευή κατοικίας στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν κατά 95% το διάστημα 2007-2016, αποτελώντας την χειρότερη επίδοση σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη.
Στο ιλιγγιώδες ποσό των 33,6 δισ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα ταμεία της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Όπως προκύπτει από τον αναλυτικό πίνακα των στοιχείων ανά ταμείο, που δημοσιεύει αποκλειστικά η «Ναυτεμπορική», σχεδόν το 90% των οφειλών, δηλαδή τα 30 δισ. ευρώ, αφορά τα δύο μεγαλύτερα ταμεία της χώρας, το ΙΚΑ (19,5 δισ. ευρώ) και τον ΟΑΕΕ (10,5 δισ. ευρώ).
Με παρουσιάσεις από σημαντικούς εκπροσώπους της αγοράς ακινήτων και του πολιτικού κόσμου, η Prodexpo - Συνέδριο για την Ανάπτυξη και Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας, συμπληρώνει 17 συνεχή χρόνια διοργάνωσης, την Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, στην Αθήνα. Πρόκειται για μια μοναδική υψηλού επιπέδου συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών στην οποία θα συζητηθούν όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν την αγορά
Το ποσοστό απασχόλησης των Ελλήνων, ηλικίας 15-64 ετών, αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2016 στο 52,2% -από 51,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2016 και 50,7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2015-, αλλά είναι το δεύτερο χαμηλότερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, μετά από αυτό της Τουρκίας (50,8%). Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD Quarterly Employment Situation), το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα είχε υποχωρήσει στο 48,8% το 2013 και το 49,4% το 2014, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2008 είχε φθάσει στο 61,6%.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Ανάπτυξη 6,7% κατέγραψε η κινεζική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο του 2016 και σε αυτό συνέβαλε η αύξηση των δημοσίων δαπανών, η άνοδος ρεκόρ των τραπεζικών χορηγήσεων και η άνθηση της αγοράς ακινήτων. Το Πεκίνο εκτιμάται ότι θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2016. Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη δείχνουν σταθεροποίηση με αργούς ρυθμούς υποδηλώνοντας ωστόσο την αυξανόμενη εξάρτηση της οικονομίας από τις κρατικές δαπάνες και την ανάπτυξη στην αγορά κατοικίας, με τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Υπέρ της εποπτείας των κρατικών προϋπολογισμών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. Παράλληλα, τόνισε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα διασώσεων ήταν επιτυχημένο στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα.
Η Starbucks διόρισε την πρώτη διευθύνουσα σύμβουλό τής για την Κίνα και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των καταστημάτων της στη χώρα σε 5.000 έως το 2021. Η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο διόρισε την Μπελίντα Γουόνγκ διευθύνουσα σύμβουλο της Starbucks China. Η Γουόνγκ κατείχε τη θέση της προέδρου στην κινεζικής μονάδας της εταιρείας.
Στα 88 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο υπολογίζεται ο ετήσιος μέσος όρος της φοροδιαφυγής στην Ιταλία, κατά την περίοδο 2010 - 2014.
Πρόκειται για τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας που διεξήγαγε επιτροπή την οποία δημιούργησε ο ίδιος ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, με την συμμετοχή ιθυνόντων του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε υψηλό σχεδόν τεσσάρων μηνών ανήλθαν σήμερα οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, καθώς αντιμετωπίζουν την πίεση της ανόδου των αποδόσεων σε ΗΠΑ και Βρετανία, με την συνάντηση της ΕΚΤ στο επίκεντρο. H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο 20 μονάδων βάσης αυτό το μήνα, κινούμενη σε θετικό έδαφος, ενώ σήμερα ενισχύθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,095%. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΕΚΤ εξετάζει τεχνικές αλλαγές, καθώς και χρονική επέκταση του προγράμματος χαλάρωσης (QE), ύψους 1,7 τρισ. ευρώ, πέραν του Μαρτίου του 2017, γεγονός που ανακούφισε τις αγορές.