Κίνα: Ανάπτυξη 6,7% το γ' τρίμηνο

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 13:38
UPD:13:39
REUTERS/JASON LEE

Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,8%, όπως αναμενόταν, ελαφρώς μικρότερο όμως σε σχέση με πέρυσι.

Ανάπτυξη 6,7% κατέγραψε η κινεζική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο του 2016 και σε αυτό συνέβαλε η αύξηση των δημοσίων δαπανών, η άνοδος ρεκόρ των τραπεζικών χορηγήσεων και η άνθηση της αγοράς ακινήτων. Το Πεκίνο εκτιμάται ότι θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2016.

Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη δείχνουν σταθεροποίηση με αργούς ρυθμούς υποδηλώνοντας ωστόσο την αυξανόμενη εξάρτηση της οικονομίας από τις κρατικές δαπάνες και την ανάπτυξη στην αγορά κατοικίας, με τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

«Μέχρι στιγμής έχουν επιλέξει να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να πετύχουν τους αναπτυξιακούς στόχους με εκπλητικά αυξητική τάση στην αγορά ακινήτων που θα βοηθήσει στην αύξηση του ΑΕΠ το 2016» δήλωσε ο Λούις Κουΐτζ επικεφαλής της Asia Economics.

Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,8%, όπως αναμενόταν, ελαφρώς μικρότερο όμως σε σχέση με πέρυσι. Το χρέος της Κίνας εκτινάχθηκε στο 250% του ΑΕΠ και η τράπεζα για τις Διεθνείς Διευθετήσεις (BIS) προειδοποίησε τον Σεπτέμβριο για ενδεχόμενη τραπεζική κρίση τα επόμενα τρία χρόνια.

Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας διαμορφώθηκε στο 6,9% το 2015, τον χαμηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 25 χρόνια. Ωστόσο, αν και οι αναλυτές αναμένουν την επίτευξη των αναπτυξιακών της στόχων, παραμένουν σκεπτικοί όσον αφορά τα επίσημα νούμερα, ειδικότερα μετά και τη στασιμότητα που παρουσίασε η ανάπτυξη για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, καθώς η χώρα προσπαθεί να πραγματοποιήσει μια τεράστια οικονομική μετάβαση. 

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα