Λήγει στις 3/5 η προθεσμία για ρύθμιση οφειλών του ΙΚΑ

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2005 12:56

Λήγει σε μερικές ημέρες η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ρυθμίσεις οφειλών προς το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Από τις αρχές του χρόνου, που έγινε η επίσημη εξαγγελία, μέχρι και τις 5 Απριλίου, 40.000 και πλέον εργοδότες έχουν υποβάλει αίτηση ρύθμισης των οφειλών τους.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΚΑ, λόγω της λήξης της προθεσμίας στις 3 Μαΐου, αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των εργοδοτών, που σπεύδουν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, εντασσόμενοι στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση, η οποία έχει καταληκτική ημερομηνία την 3η Μαΐου 2005 προβλέπεται μεταξύ άλλων:

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών χρονικής περιόδου απασχόλησης μέχρι 30/11/04 παρέχεται έκπτωση 80% επί των προσθέτων τελών και λοιπών προσαυξήσεων Π.Ε.Π.Τ., Π.Ε.Π.Ε.Ε., Π.Ε.Π.Ε.Ο., Π.Ε.Π.Α.Ε., Π.Ε.Α.Π.

Σε περίπτωση υπαγωγής στη ρύθμιση για διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέχρι 80 μηνιαίες δόσεις, παρέχεται έκπτωση κατά 50% στα πρόσθετα τέλη και τις λοιπές προσαυξήσεις δηλ. Π.Ε.Π.Τ., Π.Ε.Π.Ε.Ε., Π.Ε.Π.Ε.Ο., Π.Ε.Π.Α.Ε., Π.Ε.Α.Π., εισφορών χρονικής περιόδου απασχόλησης μέχρι 30/11/04 με καταβολή ποσού προκαταβολής το οποίο καθορίζεται σε 5% επί της συνολικής οφειλής.

Το ποσό των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 200,00 €.

Οι ανωτέρω μειώσεις ισχύουν για μόνο μία ρύθμιση και σε περίπτωση απώλειας αυτής, αναβιώνουν τα πρόσθετα τέλη και οι λοιπές προσαυξήσεις

Προκειμένου οι εργοδότες να τύχουν των προαναφερόμενων ευνοϊκών ρυθμίσεων πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση στα αρμόδια Υποκ/τα του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία προς έλεγχο, (το αργότερο μέχρι 3/5/2005) για να τους χορηγηθεί το Υπηρεσιακό Σημείωμα για το ύψος της οφειλής τους, η οποία θα ρυθμιστεί ή θα εξοφληθεί στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων Ι.Κ.Α - Ε.Τ.Α.Μ ή την Ταμειακή Υπηρεσία του Υποκ/τος Ι.Κ.Α - Ε.Τ.Α.Μ.

Σχετικό Υπηρεσιακό Σημείωμα απαιτείται και από τις επιχειρήσεις που έχουν διακόψει την λειτουργία τους.

Ο διοικητής του ΙΚΑ, κ. Βαρθολομαίος, δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για την ευνοϊκότερη ρύθμιση χρεών που έχει γίνει ποτέ από το ΙΚΑ. Αποτελεί σημαντική ευκαιρία για χιλιάδες εργοδότες να απαλλαγούν από μια υποχρέωση που τους βαρύνει. Οι εργοδότες πρέπει να φροντίσουν άμεσα να επωφεληθούν καθώς δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση ή νέα ρύθμιση. Για όσους δεν ενταχθούν στη ρύθμιση θα εφαρμοσθούν με αυστηρότητα οι προβλεπόμενες διατάξεις».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα