Σενάριο Grexit και στη FAZ

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016 11:37
UPD:11:42
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Μετά τη Welt στις αρχές της εβδομάδας, τώρα και η Frankfurter Allgemeine Zeitung διαγράφει προσεκτικά στον ορίζοντα το ενδεχόμενο μιας απομάκρυνσης της Ελλάδας από την Eυρωζώνη.

Ο Βέρνερ Μούσλερ από τις Βρυξέλλες κάνει στις οικονομικές στήλες της εφημερίδας μια αναλυτική αναδρομή στη διαφωνία του Γερμανού κυρίως υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το ΔΝΤ για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και για το πότε θα μπορούσε να αρχίσει μια σχετική συζήτηση.

«Είναι προφανές», σημειώνει ο αναλυτής, «ότι ο Σόιμπλε και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του δεν ενδιαφέρονται καθόλου για μια ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης και θέλουν να τρενάρουν το πρόβλημα. Το ότι είναι προσβεβλημένοι επειδή το ΔΝΤ δεν θέλει να πάρει μέρος σ' αυτό το παιχνίδι δείχνει μια κάποια θρασύτητα. Αυτό ισχύει ιδίως για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, επειδή κυρίως αυτός πιέζει για την περαιτέρω συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Ο αρθρογράφος πιστεύει ότι η διαμάχη του Eurogroup με το ΔΝΤ θα επικαλυφθεί βραχυπρόθεσμα, με το Ταμείο να μην παίρνει απόφαση, αλλά να δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται σύντομα να την πάρει. Πιθανόν μάλιστα η επαμφοτερίζουσα αυτή κατάσταση να παραταθεί μέχρι το 2018.

Και η κατακλείδα της FAZ: «Η διαφωνία με το ΔΝΤ επικαλύπτει την ουσιαστική διένεξη που έχει να λύσει η γερμανική πολιτική. Στο όχι απώτατο μέλλον θα υποχρεωθεί να φέρει αντιμέτωπους τους φορολογούμενους με το πραγματικό κόστος της βοήθειας προς την Ελλάδα. Και τότε θα πρέπει να επιλέξει ποιο είναι το καλύτερο, ένα κούρεμα χρέους εντός της Ευρωζώνης ή ένα κούρεμα χρέους που θα ήταν συνδεδεμένο με την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. Ακριβά θα είναι και τα δύο».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα