Eurobank: Μικτή η εικόνα το τρίτο τρίμηνο - «Αγκάθι» ο εξωτερικός τομέας

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 17:33
UPD:17:38
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία για την πορεία της πραγματικής οικονομίας παρουσιάζουν μικτή εικόνα.

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι δείκτες βασικών μακροοικονομικών και μικροοικονομικών μεταβλητών το 3ο τρίμηνο του 2016, με τον εξωτερικό τομέα της οικονομίας να αποτελεί «αγκάθι», αναφέρει η Eurobank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2017, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης για το 2016 προβλέπεται στο -0,3%. Αυτό το μέγεθος είναι παρόμοιο με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ε.Ε. και δυσμενέστερο σε σχέση με τις πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ για οριακή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά +0,1%.

Η Eurobank υπενθυμίζει ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά -1,% το 1ο εξάμηνο 2016. Συνεπώς, όπως αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, για να επαληθευτεί η πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού ή του ΔΝΤ, θα πρέπει το 2ο εξάμηνο 2016 να καταγραφεί θετικός ρυθμός μεγέθυνσης της τάξης του +0,4% (+384,59 εκατ. ευρώ σε σταθερές τιμές) ή +1,1% (+985,51 εκατ. ευρώ).

Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία για την πορεία της πραγματικής οικονομίας παρουσιάζουν μικτή εικόνα. Όπως εξηγούν:

  1. Οι μέσοι όροι (Μ.Ο.) των δεικτών οικονομικού κλίματος και εμπιστοσύνης καταναλωτή το τρίτο τρίμηνο 2016 ήταν ελαφρώς υψηλότεροι σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη το προηγούμενο τρίμηνο. Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί έναν ερμηνευτικό παράγοντα αυτής της θετικής εξέλιξης.
  2. Η ανοδική πορεία της απασχόλησης συνεχίστηκε τον Ιούλιο 2016. Ωστόσο, η δυναμική της ήταν οριακά μικρότερη σε σχέση με το Μ.Ο. του δεύτερου τριμήνου 2016, δηλαδή 2,2% vs 2,4%. Πιθανή περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών του δεύτερου εξαμήνου του έτους, δύναται να αποτελέσει μια βασική συνιστώσα για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, σημειώνει η τράπεζα. Ωστόσο, προσθέτει ότι αν η προαναφερθείσα μεταβολή δεν συνοδευτεί από ενίσχυση της παραγωγικότητας η επίδρασή της στην οικονομία θα είναι σχετικά μικρή.
  3. Η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε μέση ετήσια αύξηση +2,6% το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2016 μικρότερη κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το Μ.Ο. το δεύτερο τρίμηνο 2016 (+4,8%). Επιπρόσθετα, ο Μ.Ο. του δείκτη PMI για τον τομέα της μεταποίησης παρέμεινε σε επίπεδα οριακά χαμηλότερα από το όριο επέκτασης - συρρίκνωσης των 50 μονάδων δείκτη (ΜΔ) το τρίτο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο ήταν στάσιμος, τονίζει η Eurobank.
  4. Η μέση ετήσια μεταβολή της ονομαστικής αξίας των εξαγωγών εμπορευμάτων διαμορφώθηκε στο -1,6% το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2016. Το αντίστοιχο μέγεθος για τις εισαγωγές ήταν +11,5%. Ως εκ τούτου, το εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε κατά -770,84 εκατ ευρώ. Η Eurobank σημειώνει ότι συνεισφορά του εξωτερικού τομέα στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης πέρασε σε αρνητικό έδαφος το δεύτερο τρίμηνο 2016 έπειτα από τέσσερα συνεχή τρίμηνα με θετικό πρόσημο. Εκτιμά επίσης ότι πιθανή ανάκαμψη των εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και μεταφορές, δύναται να αντιστρέψει την εν λόγω κατάσταση.
  5. Ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε ετήσια αύξηση +8,8% τον Ιούλιο 2016. Το θετικό στοιχείο είναι ότι σε μηνιαία βάση κινήθηκε ανοδικά για 2ο συνεχή μήνα, τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.


Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα