Foster's: Συμφωνία εξαγοράς της Southcorp αντί 2,5 δισ. δολ. ΗΠΑ

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2005 08:15

Μb>ΤΗ συμφωνία, για την εξαγορά της Southcorp Ltd., μετά την αύξηση της προσφοράς της, κατά 2,9%, στα 3,2 δισ. δολ. Αυστραλίας, (2,5 δολ. ΗΠΑ), προκειμένου να δημιουργήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό κρασιών στον κόσμο, έκλεισε η Foster's Group Ltd.

Η Foster's, η μεγαλύτερη ζυθοποιΐα και οινοποιΐα της Αυστραλίας, αύξησε την προσφορά της κατά 12 σεντς, στα 4,26 δολ. Αυστραλίας σε μετρητά, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Η δεύτερη σε μέγεθος παραγωγός κρασιών της Αυστραλίας, άκουσε τους μετόχους και απεδέχθη την προσφορά, για τη μεγαλύτερη εξαγορά αυστραλιανής εταιρείας οινοπνευματωδών, που έγινε εδώ και 10 χρόνια.

Αγοράζοντας την Southcorp, o επικεφαλής της Foster's, Trevor O'Hoy, 49 ετών, θα διοικεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μιας αγοράς ύψους 100 δισ. δολ. ΗΠΑ διεθνώς, μετά την Constellation Brands Inc. με έδρα τη Ν. Υόρκη. Τα κρασιά της Southcorp, που περιλαμβάνουν τις ετικέτες Penfolds και Rosemount, βοήθησαν την Αυστραλία να ξεπεράσει την Γαλλία το 2002 και να καταστεί η δεύτερη σε μέγεθος εξαγωγός χώρα κρασιών προς τις ΗΠΑ, ακολουθώντας την Ιταλία.

Η αξία της προσφοράς, υπερβαίνει την αντίστοιχη για τη συγχώνευση της BRL Hardy Ltd., ύψους 1,4 δισ. δολ. Αυστραλίας, στην οποία προχώρησε τον Ιανουάριο του 2003, η Constellation Brands.

Ο O'Hoy έκανε την πρώτη του προσφορά τον Ιανουάριο, μετά τη συμφωνία εξαγοράς του μεριδίου 18,8% της οικογενείας Oatley, στην Southcorp. Οι Oatley, έγιναν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της εταιρείας, μετά την πώληση των Rosemount Estate Wines, στην Southcorp το 2001.

Σύμβουλος της Southcorp για την εμπορική συναλλαγή είναι η Deutsche Bank AG, ενώ η Goldman Sachs JBWere και η Credit Suisse First Boston Inc., είναι οι σύμβουλοι της Foster's.

Οι μετοχές της Southcorp, έκλεισαν στα 4,18 δολ. Αυστραλίας η μία στις 19 Απριλίου, πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευσή τους, εν αναμονή της ανακοίνωσης της συμφωνίας. Οι μετοχές της υποχώρησαν 12% από την άνοδό τους στα 4,76 δολ. Αυστραλίας η μία, μία ημέρα μετά την πρώτη προσφορά της Foster's, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι η ζυθοποιΐα, δεν θα πρέπει να αυξήσει την προσφορά της πάρα πολύ, προκειμένου να επιτύχει την εξαγορά. Τον περασμένο μήνα, η Southcorp είπε ότι οι μετοχές της αξίζουν από 4,57 έως 4,80 δολ. Αυστραλίας η μίμα.

Οι μετοχές της Foster's σημείωσαν άνοδο 2,3% στις 19 Απριλίου, φθάνοντας στα 5,42 δολ. Αυστραλίας η μία, πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευσή τους. Υποχώρησαν σε ποσοστό 4%, από την ημέρα που έγινε η προσφορά και οι επενδυτές είπαν, ότι η εταιρεία πληρώνει πάρα πολλά για την Southcorp. Οι μετοχές και των δύο εταιρειών άρχισαν και πάλι να διαπραγματεύονται σήμερα στις 3 μ.μ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα