Market Beat: Εξελίξεις διεθνώς δυσκολεύουν πάλι την συνέχεια στην άνοδο

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 09:51
UPD:09:51
SOOC/Nikos Libertas

Του Κώστα Ιωαννίδη

Μπορεί το πνεύμα της καλλιτεχνικής έκφρασης των Ελλήνων να έχει φθάσει ως τον πήλινο στρατό της Κίνας, αλλά η δυναμική της κερδοφορίας των επιχειρήσεων του ΧΑ δεν επηρεάζει θετικά τη διάθεση των κεφαλαιούχων παγκόσμια για ανάληψη ρίσκου. Ωστόσο έχουμε ήδη, την ώρα που κάμπτονται οι τιμές των δεικτών στη Wall Street, τέσσερις στη σειρά ανοδικές συνόδους, με τον ΓΔ να χτυπά δύο φορές πάνω από τις 590 μονάδες και να δείχνει ικανός να κινηθεί ανοδικά, χωρίς την υποστήριξη από άνοδο στο τραπεζικό μπλοκ.

Χθες πάντως η  πορεία που εμφάνισαν οι τράπεζες του 25άρη καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών. Ο ΓΔ και ο 25άρης παρακολουθώντας την άνοδο και την πτώση του τραπεζικού κλάδου αναζητούσαν από τις 14:55 ως το τελευταίο δευτερόλεπτο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης χαμηλότερες τιμές από το μέγιστο μέρας.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι Ασιατικές μετοχές σκόνταψαν σήμερα σε χαμηλά τριών εβδομάδων και τα futures των δεικτών της Νέας Υόρκης όπως επίσης οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ μειώθηκαν, μετά τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για το εμπόριο της Κίνας. Παρουσίασαν απότομη πτώση των εξαγωγών, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την υγεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου είχαν ένα καθοδικό ξεκίνημα για το τελευταίο τρίμηνο του 2016, μετά την πρόσφατη υπεραπόδοσή τους. Το προκάλεσε η ανησυχία όσον αφορά, το αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ, τα σύννεφα για την παγκόσμια ανάπτυξη από ένα «σκληρό Brexit» και από την αναταραχή του γερμανικού τραπεζικού τομέα που άπλωσε επιφυλάξεις στις αγορές.

Με δεδομένο το βαρύ κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά οι συναλλαγές στο ΧΑ σήμερα θα αποκαλύψουν το ποσοστό του συντονισμού των επενδυτικών κινήσεων στην Αθήνα με τις ευρωπαϊκές αγορές που επηρεάζονται άμεσα από την πορεία των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ. Πρόσφατα φάνηκε ότι υπάρχει μια σχετική ανεξαρτησία στη δυναμική της αγοράς μας και εντοπίστηκαν κινήσεις που δεν δικαιολογεί η ροή των ειδήσεων. Αυτό από μόνο του είναι αίνιγμα αλλά δεν είναι ασυνήθιστο το χρηματιστήριο να θέτει αινίγματα μόνο που το πώς θα τα απαντήσει ο καθένας θα καθορίσει και την επενδυτική του τακτική. Μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι κορυφώνονται οι προσδοκίες πως η κυβέρνηση θα τρέξει όντως γρήγορα για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μέσα στα χρονικά περιθώρια που θα φέρουν και το κλείσιμο της ομπρέλας που κρατάει η Ελλάδα, όταν η ΕΚΤ βρέχει ευρώ στις κεφαλαιαγορές της ζώνης του κοινού νομίσματος. Βλέπε δηλώσεις του στελέχους της ΕΚΤ Μπ. Κερέ, που υπογραμμίζοντας πως η μείωση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί όρο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Οικονομία, ανέφερε πως το Eurogroup εργάζεται πάνω στο ζήτημα να γίνει βιώσιμο το χρέος της χώρας. 

Χθες, η διεύρυνση των απωλειών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δεν έφερε απώλειες στις τράπεζες μόνο, αλλά σε 11 ακόμα μετοχές του 25άρη. Τότε, δηλαδή στις 16:38, ο ΓΔ πέρασε σε απώλειες, όταν από τις 13:10 διαπραγματευόταν σε θετικό πεδίο, φθάνοντας στις 14:55 πάνω από τις 590 μονάδες με άνοδο +0,90%. Φουσκώνει και ξεφουσκώνει ο ενθουσιασμός ή μήπως όλα αυτά γίνονται σαν μέρος της στρατηγικής των ισχυρότερων θεσμικών, που βλέπουν ότι ξεπουλάνε καλύτερα θέσεις, όταν οι δείκτες έχουν ανοδικό πρόσημο παρά σε μια σύνοδο με ξεκάθαρα πτωτικά χαρακτηριστικά. Σκέφτονται οι… παθόντες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ  

Με μικτά πρόσημα έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο στον απόηχο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed. Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη μόλις 0,09% στις 18.144 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,11% στις 2.139 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,15% στις 5.239 μονάδες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, σύμφωνα με τα οποία οι Κεντρικοί Τραπεζίτες διχάστηκαν αναφορικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, μια ακόμα αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ πλησιάζει καθώς για πρώτη φορά εμφανίστηκαν τόσες φωνές υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι η πιθανότητα ανόδου των επιτοκίων τον Δεκέμβριο  δίνει ώθηση στο δολάριο. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1017 από 1,1055 την προηγούμενη μέρα. Στο μακροοικονομικό μέτωπο, το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκε στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,4 εκατ. τον Αύγουστο έναντι 5,8 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την βρετανική οικονομία αν και χθες η στερλίνα ανέκαμψε 0,8% έναντι του δολαρίου στο 1,2220 δολ. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το βρετανικό νόμισμα είχε «βουλιάξει» σχεδόν 2%.

Αρνητικά αντέδρασε η αγορά στην νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου. Οι επενδυτές αναμένουν την συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απόφασή για πάγωμα της παραγωγής. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 1,2% στα 50,18 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.253 δολάρια στην ουγκιά. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στο 1,78% είναι νέο υψηλό τεσσάρων μηνών καθώς κέρδισε μία μονάδα βάσης.

ΕΥΡΩΠΗ

Απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, τις πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο λόγω Ericsson και τις ανησυχίες για την βρετανική οικονομία. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,47% στις 338 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,66% στις 7.024 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 10.523 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,44% στις 4.452 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε οριακή πτώση 0,08% στις 8.686 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες μόλις 0,02% στις 16.470 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1017 δολάρια από 1,1055 την προηγούμενη μέρα.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της Ericsson (-20%) μετά από προειδοποίηση για τις προοπτικές κερδοφορίας της. Αντίστοιχα και η μετοχή της Nokia υποχώρησε 5%.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει η μετοχή της Deutsche Bank (+0,9%) καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης προκειμένου να μειωθεί το πρόστιμο.

Στο μεταξύ, ανακάμπτει η βρετανική λίρα αν και παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την Brexit. Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης ήταν τον Αύγουστο 1,6% υψηλότερη σε σχέση με τον Ιούλιο, καθώς και 1,8% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2015.

Επιπλέον, αρνητικός είναι ο αντίχτυπος από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές αναμένουν η επικείμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ να επικυρώσει την απόφαση για πάγωμα της παραγωγής. Ο μαύρος υποχωρεί 1,4% στα 50,10 δολάρια ανά βαρέλι.

ΧΑ

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, λόγω περιορισμού στη διάρκεια συναλλαγών λόγω τεχνικού κωλύματος, αποφάσισαν, ξεχωριστά από τα άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, να συνεχιστεί η ανοδική  δυναμική. Οι θεσμικοί κίνησαν τις  Τράπεζες αρχικά κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης για ώρες όπως επίσης το ίδιο χρόνο κράτησαν τον δείκτη τους σε θετικό. Αλλά μετά τις 14:54 κίνησαν τον τραπεζικό δείκτη άγρια πτωτικά αφού όρισαν μέγιστο μέρας (+1,40%)  πάνω από τις 698 από 702 μονάδες χθες με την εγγραφή του ελάχιστου μέρας (-0,92%) στις 11:44. Οι τράπεζες σήμερα στην Ευρώπη δεν ήταν μεταξύ των κλάδων που πιέστηκαν.

Οι Τράπεζες του 25άρη έδωσαν μορφή στην πορεία των βασικών δεικτών, ενώ άλλοι κλάδοι με δεικτοβαρείς μετοχές τους κρατούσαν με σταθερότητα σε θετικό πεδίο από τις 13:15 ως τις 16:39, αν και εμφάνιζαν οι δείκτες τάση για απομάκρυνση εκ του μέγιστου μέρας. 

Οι «απαισιόδοξοι» εμφανίστηκαν με σημαντικό ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών μετά το μέγιστο μέρας και το πέτυχαν. Ενώ οι «ταύροι» εμφανίστηκαν αρχικά μουδιασμένοι αλλά στο τέλος του πρώτου μέρους η αντίδρασή τους έφερε καρπούς  σε άτυπο συντονισμό με ικανού μεγέθους αντίδραση από τα χαμηλά που εμφάνιζαν τότε τα χρηματιστήρια της Ευρώπης που τους είχε προσδώσει μειωμένες απώλειες σχεδόν οριακές. 

Πάλι η  πορεία που εμφάνισαν οι τράπεζες του 25άρη σήμερα καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών. Ο ΓΔ και ο 25άρης παρακολουθώντας την άνοδο και την πτώση του τραπεζικού κλάδου αναζητούσαν από τις 14:55 ως το τελευταίο δευτερόλεπτο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης χαμηλότερες τιμές από το μέγιστο μέρας. Καθώς σήμερα ένα ενδοσυνεδριακό rebound των τραπεζικών μετοχών στο τέλος του πρώτου μέρους ανέβασε τους βασικούς δείκτες πάνω από κλασικές αντιστάσεις του τριμήνου συσσώρευσης. Ο ΓΔ έπιασε μέγιστο στις 590,58 από 591,27 μονάδες με κέρδη τότε +0,90% ενώ για το δείκτη των blue chip το μέγιστο ήταν στις 1573,62 από 1578,78 με μεταβολή +1,01%.

Με ανοδικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών σήμερα, η αγορά φάνηκε να περνά πάνω από αδοκίμαστες αντιστάσεις των 590 μονάδων που όμως πυροδοτούν πιέσεις αυτόματα. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε ελαφρώς, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 8) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 11) με τρία από έξη αμετάβλητα ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΧΑΕ, και ΛΑΜΔΑ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 20 από 16 την προηγούμενη σύνοδο, και 7 από 10 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 13 από 14 την Τρίτη, ήταν ανοδικές. Στα 25,257 από 42,592 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 15,07 από 21,14 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 51,50% από 49,64% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν πτωτική έναρξη, γρήγορη αντίδραση και στιγμιαία σχεδόν κέρδη και στη συνέχεια εμφανίστηκε η τάση για διατήρηση των απωλειών, που έφερε απώλειες των βασικών δεικτών στηριγμένες στις εταιρίες τηλεφωνίας και τεχνολογίας. Αλλά ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου δεν εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για τη δυναμική των αγορών της Νέας Υόρκης, που ξεκίνησαν τελικά πτωτικά με γρήγορη ανατροπή ωστόσο των πιέσεων. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,55% ενώ είχε κέρδη της τάξης του +0,02%, μετά την έναρξη, ο CAC είχε μεταβολή -0,43% μετά από αρχική άνοδο +0,01%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,40% ενώ κέρδιζε οριακά στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών του. Οι αγορές στις ΗΠΑ με τα futures τους που έδειχναν προς πτωτικό άνοιγμα άνοιξαν καθοδικά, αλλά εμφάνισαν μετά από λίγο άνοδο της τάξης του +0,16% για τον Dow Jones και για τον S&P500 μεταβολή +0,21%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,16% και έφθασε στις 586,24 από 585,30 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1560,15 από 1557,90 με μεταβολή +0,14%. Οι δημοπρασίες επέφεραν μικρή αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,6 της μονάδας ψηλότερα και στον 25άρη κατά 1,9, αφήνοντας τους πάλι πιο κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας +1,55% από +0,80%, Πετρελαίου Αερίου +1,42% από +0,25%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,15% από +3,03%, ο FTSEM +0,92% από +1,62%, Πρώτων Υλών +0,42% από -0,63%, Κατασκευές Υλικά +0,20% από -0,77%, Τροφίμων Ποτών +0,20% από +0,45%, ο ΓΔ +0,16% από +0,35%, ο 25άρης +0,14% από +0,26%, Τηλεπικοινωνιών +0,12% από +1,51% και Τραπεζών +0,004% από -0,64%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Χημικών -2,34% από +1,18%,  Τεχνολογίας -1,33% από +0,64%, στα Ταξίδια Αναψυχή -0,89% από +0,99%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,48% από +1,56%, Εμπορίου -0,37% από -0,55% και Ακίνητης Περιουσίας -0,09% από 0,00%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χρ/μικών Υπηρεσιών 0,00% από +0,60%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +0,00% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,257 από 42,592 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,065 από 2,423 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 25,746 από 33,910 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,572 από 0,593 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,554 από 41,544 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 36,986 από 65,345 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 36 από 43 των καθοδικών σε 51 από 41 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 33.

Τεχνική ανάλυση

Στην τρίτη σύνοδο της βδομάδας, ο 25άρης συνέχισε την ανοδική του κίνηση αλλά με μικτή, μέσα στη μέρα, τάση. Το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε στις 11:43, ή μετά από δέκα λεπτά συναλλαγών, και ήταν στις 1551,20 μονάδες.  Το μέγιστο σημειώθηκε στις 14:55 και ήταν οι 1573,62. Το κλείσιμο  έγινε στις 1560,15 μονάδες με μεταβολή +0,14%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 12,817 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 2063 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1572,25 από 1577,00 μονάδες και κατώτερο στις 1550,25. Επίσης άλλαξαν χέρια 1025 ΣΜΕ για τη σειρά Νοεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1560,15 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε πάλι στις 1558,75 και της επόμενης στις 1558,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Οκτωβρίου στα 4460 ενώ για τη σειρά Νοεμβρίου ανήλθαν σε 3071. Συνεπώς εμφανίστηκε μια υστέρηση του ΣΜΕ έναντι του δείκτη, στο μέσο της εβδομάδας προ της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου, με την μετακύληση θέσεων να είναι εμφανής αφού μειώθηκε η έκθεση στην τρέχουσα σειρά και αυξήθηκε αυτή στην σειρά Νοεμβρίου. 

Είναι αρκετές οι συνεδρίες της τρέχουσας εβδομάδας που επαναλαμβάνονται τα εξής: Διστακτικό και μάλλον πτωτικό πρώτο ημίωρο εμφάνιση έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος που ορίζει υψηλά μέρας για κλαδικούς και βασικούς δείκτες πριν ή κοντά στο μέσο των συναλλαγών. Ακολουθεί μετά η εμφάνιση πιέσεων που προκαλούν μείωση των μέγιστων κερδών ημέρας ενώ το ρυθμό της καθόδου από τα υψηλά δίνουν οι Τράπεζες. Αυτές συνήθως πιέζονται στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και η απώλεια της ώθησής τους αντισταθμίζεται από την διεύρυνση των κερδών ολίγων και συγκεκριμένων blue chip. Το τελικό δε αποτέλεσμα παραμένει η άνοδος αλλά με μικρά κέρδη. Όσο για το φρόνημα των επενδυτών συνήθως στην έναρξη και πριν από αυτή είναι ψηλότερα από τα επίπεδα που το αφήνει το ταμπλό μετά τις δημοπρασίες.

Επιμένουμε στις παρατηρήσεις από τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε να κινείται σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος εντός της συσσώρευσης. Δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι σε αυτούς τους τρεις μήνες ο Γενικός Δείκτης σβήνει μια μεγάλη ταλάντωση τιμών που ακολούθησε μετά το "Brexit", κορυφώθηκε λίγο μετά την έγκριση του πρώτου σετ των προαπαιτούμενων και έκτοτε συσσωρεύει μέσα στην... συσσώρευση μειώνοντας σε κάθε κίνηση το εύρος των τιμών.

Στο διάγραμμα δείκτης, κινητοί μέσοι και ταλαντωτές έχουν σχεδόν ταυτιστεί κάνοντας πολύ επικίνδυνη μια κατηγορηματική πρόβλεψη κατεύθυνσης, αφού τα τεχνικά σήματα αγορών και πωλήσεων διαδέχονται και ακυρώνουν ανά δύο, ή τρεις ημέρες, τα προηγούμενα. Περισσότερο ασφαλές φαίνεται επί του παρόντος να αναμένει κανείς την διαφυγή είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω (580, ή 520 μονάδες) προκειμένου να αποσαφηνιστεί η τάση.

Οι τελευταίες τεχνικές ενδείξεις, επισφαλείς ως προς την βραχυπρόθεσμη ερμηνεία τους, συνεχίζουν να πριμοδοτούν την πιθανότητα ανόδου, ωστόσο συναλλακτικά αυτό δεν φαίνεται να έχει την απαραίτητη υποστήριξη που θα οδηγούσε μια πιο καθαρή και με διάρκεια κίνηση εκτός των συνηθισμένων πλέον επιπέδων διακύμανσης.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Η τμηματική εκταμίευση της δόσης των €2,8 δισ., παρά την εκπλήρωση της λίστας των προαπαιτούμενων από την Ελληνική Κυβέρνηση, προβληματίζει, με το ενδιαφέρον πλέον να μεταστρέφεται στη β΄ αξιολόγηση της Οικονομίας και τη νέα λίστα προαπαιτούμενων με έμφαση στα Εργασιακά.

Η άνοδος της μέσης μικτής συναλλακτικής δραστηριότητας κατά 46,8%, σε εβδομαδιαία βάση και η ενδοσυνεδριακή διαφυγή του Γενικού Δείκτη άνω των 585 μονάδων μπορούν να αποτελούν, μέχρι στιγμής, θετικά στοιχεία, όμως για τη συνέχεια της ανοδικής κίνησης προς την περιοχή των 602 μονάδων απαιτείται επιβεβαίωση της διάσπασης της προαναφερόμενης αντίστασης.

Η αύξηση της κινητικότητας της Κυβέρνησης φαίνεται να αποδίδει καρπούς ως προς το βραχυπρόθεσμο σκέλος της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, ενώ όσον αφορά το μακροπρόθεσμο, δηλαδή την ελάφρυνση του χρέους και τη μείωση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, οι όποιες εξελίξεις αναμένονται στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, με τις προσδοκίες όμως να παραμένουν χαμηλές από τη στιγμή που το ΔΝΤ παραμένει εκτός Ελληνικού προγράμματος και εκκρεμεί η διενέργεια των Γερμανικών εκλογών το 2017.

Στο εξωτερικό, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του γ΄3μήνου της Alcoa (τελευταία πριν τη διάσπασή της σε δύο εταιρείες), τα οποία ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων, μεταστρέφει προς στιγμή το ενδιαφέρον στην πραγματική Οικονομία και μακριά από την πολιτική και τις Κεντρικές Τράπεζες, όπου οι αποτιμήσεις, αρκετά ανώτερες του μέσου όρου, θα πρέπει να δικαιολογηθούν μέσα σε ένα στάσιμο οικονομικό περιβάλλον.

Στα άξια αναφοράς, οι εξελίξεις στην Αγορά Πετρελαίου και η πρόθεση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή της, με την τιμή του brent να καταγράφει νέο υψηλό 52 εβδομάδων και τις ενεργειακές εταιρείες να εμφανίζονται ωφελημένες (η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ είναι προγραμματισμένη για τις 30/11 στη Βιέννη).

Η μείωση θέσεων των Ξένων Επενδυτών στα Κρατικά ομόλογα, μπορεί σε μια πρώτη ανάγνωση να καταδεικνύει μια διάθεση ανάληψης ρίσκου, αλλά σε μια δεύτερη και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή, μπορεί να σημαίνει και την αποκομιδή κερδών ενόψει της αβεβαιότητας που εμπεριέχουν εταιρικά αποτελέσματα, πολιτικές εξελίξεις, Τραπεζικές εξελίξεις και "Brexit" τις προσεχείς εβδομάδες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σκόνταψαν σε χαμηλά τριών εβδομάδων και τα futures των μετοχών όπως επίσης οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ μειώθηκαν μετά τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για το εμπόριο της Κίνας που παρουσίασαν απότομη πτώση των εξαγωγών, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την υγεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου είχαν ένα καυστικό ξεκίνημα για το τελευταίο τρίμηνο του 2016, μετά την πρόσφατη υπεραπόδοσή τους, από την ανησυχία όσον αφορά, το αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ, τα σύννεφα σχετικά με ένα «σκληρό Brexit» και από την πάλη του γερμανικού τραπεζικού τομέα που άπλωσε αναταραχή στις αγορές.

Νωρίς σήμερα Πέμπτη 13/10, η διάθεση χάλασε μετά από στοιχεία που έδειξαν πως οι κινεζικές εισαγωγές σε όρους δολαρίου επέστρεψαν σε φάση ελάττωσής τους το Σεπτέμβριο ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν πολύ πιο έντονα από το αναμενόμενο 10%.

Τα αδύναμα στοιχεία για το εμπόριο τροφοδότησαν μια ευρύτερη κίνηση κατά της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου. Ορισμένοι αναλυτές είπε ότι τα δυσοίωνα στοιχεία εγείρουν επίσης ανησυχίες ότι η Κίνα μπορεί να ακολουθήσει μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική κατά τους προσεχείς μήνες, υποδαυλίζουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις για την υπόλοιπη περιοχή σε μια στιγμή που η αύξηση των εταιρικών κερδών έχει επιβραδυνθεί.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,9%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Σεπτεμβρίου, οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν 1,5% στο άνοιγμα των συναλλαγών και -1,12% στο δεύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης, ενώ ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν 0,4%. Ο KOSPI στην Νότια Κορέα χάνει -0,69% και περισσότερο από -1% υποχωρεί η αγορά μετοχών στην Ινδία.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ μειώθηκαν πέντε μονάδες βάσης στο 1,74%, μια σχετικά μεγάλη κίνηση στην διαπραγμάτευση στην ασιατική ζώνη, ενώ τα futures μετοχών των ΗΠΑ βάθυναν τις απώλειες τους και είναι κάτω από 0,6% σήμερα.

Παρά το σημαντικό τράβηγμα προς τα πίσω στις αποδόσεις, οι αγορές ήταν σχετικά πιο σίγουρες για πιθανή αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο.

Η Wall Street έχει παλέψει για να βρει μια νέα δυναμική μετά το οριστικό σπάσιμο της στήριξης από τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών αυτή την εβδομάδα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Λύση στο θέμα του χρέους έως τα Χριστούγεννα «διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος», ήταν το μήνυμα του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη σε παρέμβασή του στην Υποεπιτροπή της Βουλής για το Χρέος στην οποία είπε ότι με την συμφωνία του 2015 υπήρξε όφελος 40 δισ. στο χρέος. Η στρατηγική της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε, «είναι να τηρήσουμε την απόφαση του Μαΐου του Eurogroup, να πάμε γρήγορα στη συζήτηση και να βρεθεί λύση για το χρέος».

Η Παρασκευή 21η Οκτωβρίου ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, με τη ΔΕΗ να ανακοινώνει νέα παράταση, κατά δύο ημέρες αυτή τη φορά, «μετά από συνεννοήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές». Στη διαδικασία συμμετέχουν τρεις υποψήφιοι, οι οποίοι πέρασαν από το στάδιο της προεπιλογής: α) η ιταλική TERNA β) η κινεζική State Grid Corporation of China γ)  η γαλλική RTE.

Ξεχωριστές δεσμευτικές προτάσεις από τις τράπεζες Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Attica, είχε λάβει η Forthnet, κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη διάθεση αδιάθετων μετατρέψιμων ομολογιών εκδόσεώς της, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της «Ν». Σύμφωνα με τη Forthnet, με τον ανωτέρω τρόπο, διατέθηκαν τελικώς 233.339.770 από τις συνολικά 329.882.392 αδιάθετες μετατρέψιμες ομολογίες, κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στην από 11.10.2016 σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Στην Αθήνα συνεδριάζει την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Πετρελαϊκών Εταιρειών, στον οποίο συμμετέχουν συνολικά 80 διυλιστήρια και 41 εταιρίες, που καλύπτουν το 100% της βιομηχανίας διύλισης του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και το 75% της εμπορίας πετρελαιοειδών. Η συνεδρίαση φιλοξενείται από τον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια που συμμετέχει στο ΔΣ με δύο στελέχη. Στα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου περιλαμβάνονται υψηλόβαθμα στελέχη όλων των πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, όπως οι, Exxon, BP, Shell, Lukoil, Repsol, MOL κ.λπ., που βρίσκονται στην Αθήνα για την συνεδρίαση.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφασιστούν τώρα τα βραχυπρόθεσμα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να φτάσουμε «βήμα βήμα» έως το 2018 που τελειώνει το πρόγραμμα για να ληφθούν και τα μακροπρόθεσμα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην Υποεπιτροπή της Βουλής για το Χρέος. «Θέλουμε καθαρό διάδρομο. Συζητάμε βήμα βήμα», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι «τα δύο «κουτάκια» (σ.σ. με τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί στο Eurogroup του Μαΐου) αποτελούν μέρος της διαπραγμάτευσης και βήμα βήμα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018. 

Μείωση 7,6% σημείωσε το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016 και διαμορφώθηκε στα 3,363 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 3,642 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015, σύμφωνα με τα οριστικά της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως επισημαίνει η ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγαλύτερη απόλυτη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 330 εκατ. ευρώ ή 7,9% σε σύγκριση με τη μείωση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 52 εκατ. ευρώ ή 9,8%. Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά την επισκοπούμενη περίοδο του 2016 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015 ήταν αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 47 ευρώ ή 9,4% (Ιανουάριος-Ιούνιος 2016: 451 ευρώ, Ιανουάριος-Ιούνιος 2015: 499 ευρώ), καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 1,7%.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Διπλάσιο επασφάλιστρο σε σχέση με αυτό που πλήρωνε για να δανειστεί πριν ένα χρόνο πρόσφερε η Deutsche Bank κατά την πώληση ομολόγου ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, με ιδιωτική τοποθέτηση, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα είχε εκδώσει επίσης χρέος, ύψους 3 δισ. δολαρίων, με ιδιωτική τοποθέτηση.

Την επίτευξη ενός γρήγορου συμβιβασμού μεταξύ της Deutsche Bank και της αμερικανικής κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά το πρόστιμο για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων με παραπλανητικό τρόπο, επιθυμεί το Βερολίνο, ώστε η τράπεζα να εστιάσει στην αναμόρφωση του επιχειρηματικού μοντέλου της, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης.

Σε ιστορικό ρεκόρ εκτινάχθηκε τον Σεπτέμβριο η παραγωγή πετρελαίου στις χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Συγκεκριμένα, η ημερήσια παραγωγή αυξήθηκε κατά 160.000 βαρέλια, αγγίζοντας τα 33,64 εκατ. βαρέλια. Τον προηγούμενο μήνα, οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν στη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής - την πρώτη μετά από οκτώ χρόνια - προκειμένου να εξισορροπηθεί το ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης.

Η γερμανική οικονομία είναι πιθανόν να χάσει μέρος της δυναμικής της το δεύτερο εξάμηνο του έτους μετά τις ισχυρές επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας, μετριάζοντας τις ελπίδες για ανάπτυξη ύστερα από τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία. «Η οικονομική άνοδος της γερμανικής οικονομίας είναι ισχυρή. Αλλά η ανάπτυξη πιθανόν να επιβραδυνθεί λίγο το δεύτερο εξάμηνο του έτους ύστερα από ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο» αναφέρει το υπουργείο στη μηνιαία έκθεσή του.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα