Γ. Σταθάκης για χρέος: Θέλουμε καθαρό διάδρομο, συζητάμε βήμα - βήμα

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 19:11
UPD:19:14
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην Υποεπιτροπή της Βουλής για το Χρέος.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφασιστούν τώρα τα βραχυπρόθεσμα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να φτάσουμε «βήμα βήμα» έως το 2018 που τελειώνει το πρόγραμμα για να ληφθούν και τα μακροπρόθεσμα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην Υποεπιτροπή της Βουλής για το Χρέος.

«Θέλουμε καθαρό διάδρομο. Συζητάμε βήμα βήμα», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι «τα δύο «κουτάκια» (σ.σ. με τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί στο Eurogroup του Μαΐου) αποτελούν μέρος της διαπραγμάτευσης και βήμα βήμα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018. Θέλουμε βραχυχρόνια, μεσοπρόθεσμα και βήμα βήμα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος».

Προσοχή ώστε η απομείωση του χρέους να μην συνοδευτεί με νέο μνημόνιο, όπως συνήθως επιδιώκει το ΔΝΤ, ζήτησε ο πρ. υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ακόμη είπε ότι πρέπει να τεθεί ως «στρατηγικός στόχος η επανακρατικοποίηση του υπερταμείου και να εξελιχθεί σε ταμείο επενδύσεων, διότι έτσι όπως το έχουν ονειρευτεί κάποιοι θα γίνει ταμείο αποεπένδυσης».

Ο καθηγητής Οικονομικών εκτιμά ότι «η ύπαρξη του υπερταμείου, με το να προβλέπει ότι τα έσοδά του θα πηγαίνουν στο χρέος, αποτελεί αρνητικό για την αξιοπιστία της χώρας διότι λέει ότι η χώρα μπορεί να πληρώσει τα χρέη της επειδή της έχουν επιβληθεί δρακόντιοι όροι».

Επίσης είπε ότι πρέπει να εξεταστεί «αν είναι χρήσιμο να μπει στο Σύνταγμα ένα πλέγμα από δημοσιονομικούς περιορισμούς που θα εμποδίζουν την εκτίναξη του χρέους».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα