Kολομβία: Ανοδικά για τρίτη ημέρα κινείται το πέσο έναντι του δολαρίου

Εν αναμονή της εξαγοράς της Coltabaco από την Philip Morris
Παρασκευή, 22 Απριλίου 2005 12:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το νόμισμα της Κολομβίας, πέσο, για τρίτη ημέρα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, καθώς την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται η εξαγορά της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της χώρας, από τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιγάρων στον κόσμο.

Η Philip Morris International Inc., θα προχωρήσει στην αγορά του 100% της Cia. Colombiana de Tabaco SA, (Colatabaco), προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις των σημάτων της, όπως του Marlboro στη Λατινική Αμερική, την υπ' αριθμόν τέταρτη αγορά τσιγάρων στον κόσμο. Αναμένεται ότι οι εισροές, ενδέχεται να ανέλθουν σε 310 εκατ. δολ. και να οδηγήσουν υψηλότερα τη ζήτηση για πέσο, σύμφωνα με τον Nicolas Mayorga της Cia. de Profesionales de Bolsa.

«Δεν γνωρίζουμε εάν τα δολάρια θα έρθουν λίγα λίγα ή θα μπουν σε μεγάλες ποσότητες την επόμενη εβδομάδα και αυτό προκαλεί μια νευρικότητα στην αγορά», είπε ο Mayorga, αναλυτής των διεθνών αγορά σε τηλεφωνική του συνέντευξη από την Μπογκοτά.

Το πέσο κινήθηκε ανοδικά για τρίτη ημέρα, σε ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 2.336,93 έναντι του δολαρίου στις 12:12' μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης, από 2.343,40, που ήταν αργά χθες, αυξάνοντας την άνοδό του μέσα στον Απρίλιο, στο 1,7% έχοντας την έκτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 60 νομισμάτων, έναντι του δολαρίου.

Η οικονομία της Κολομβίας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 4% το 2004, τον ταχύτερο σε μια δεκαετία, καθώς οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους και οι ξένες απ' ευθείας επενδύσεις στη χώρα, αυξήθηκαν σε ποσοστό 52%, φθάνοντας τα 2,74 δισ. δολ., αφού ο πρόεδρος της χώρας, Alvaro Uribe, βελτίωσε την ασφάλεια, λαμβάνοντας μέτρα κατά των ανταρτών που δρούν τέσσερις δεκαετίες στη χώρα.

Η Philip Morris, η οποία μαζί με την Altria, το σκέλος της Philip Morris USA, η μεγαλύτερη παραγωγός τσιγάρων στον κόσμο, αυξάνει την παραγωγή της στη Λατινική Αμερική, μετά την άνοδο των φορτώσεων στην Αργεντινή και το Μεξικό, που τόνωσε τον όγκο των πωλήσεων στην περιοχή κατά 2,9% το 2003.

Η Coltabaco, κατέχει περίπου το 48% της αγοράς τσιγάρων της Κολομβίας, τη στιγμή που Marlboro, έχει μερίδιο περίπου 2,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα