Φραγμούς στις εισαγωγές ενδυμάτων από την Κίνα εξετάζει η Ε.Ε.

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2005 14:02

ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ έρευνας σχετικά με τις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών ένδυσης από την Κίνα θα προτείνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αρμόδιος Επίτροπος, Πίτερ Μάντελσον, ανοίγοντας το δρόμο για ενδεχόμενη λήψη περιοριστικών μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις συνεχείς καταγγελίες της «Εuratex» (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας και Ενδυσης), αποφάσισε στις 9 Απριλίου να εξετάσει την ανάγκη για λήψη προστατευτικών μέτρων.

Όπως έχει δηλώσει εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου, Πίτερ Μάντελσον, το αίτημα για λήψη προστατευτικών μέτρων αφορά 12 προϊόντα (φανέλες, πουλόβερ, πανταλόνια, γυναικεία, παιδικά και ανδρικά ρούχα κλπ), ενώ ο σχετικός κατάλογος μπορεί να διευρυνθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Ο γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, δήλωσε πρόσφατα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει σύντομα τη λήψη περιοριστικών μέτρων στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών ένδυσης από την Κίνα, χαρακτηρίζοντας «ωμή επιδρομή» την κατακόρυφη αύξηση των κινεζικών εξαγωγών προς τα κράτη μέλη.

Ο γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τις μαζικές εισαγωγές από την Κίνα, αλλά και για την καθυστέρηση που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Γαλλία, όπως η Ελλάδα, είναι μεταξύ των χωρών που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την κατακόρυφη αύξηση των κινεζικών εξαγωγών προς την Κοινότητα μετά την κατάργηση των δασμών την 1η Ιανουαρίου 2005.

Ο κ. Σιράκ άσκησε κριτική στην Επιτροπή για την καθυστερημένη αντίδραση υπογραμμίζοντας ότι και οι ΗΠΑ δέχθηκαν μαζικές εισαγωγές από την Κίνα, αλλά έγκαιρα έλαβαν μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό Κογκρέσο επανέφερε προσωρινά τους φόρους στα κινεζικά προϊόντα, που φτάνουν σχεδόν στο 30%.

Η συμφωνία στον Παγκόσμιo Οργανισμό Εμπορίου για την κατάργηση των τελωνειακών δασμών επιτρέπει στα κράτη μέλη που δέχονται μαζικές εισαγωγές προϊόντων από άλλη χώρα να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα