Ο Τ. Αράπογλου διαδέχεται τον Γ. Κωστόπουλο στο «τιμόνι» της ΕΕΤ

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2005 14:14

ΑΛΛΑΓΗ φρουράς στην ηγεσία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) αποφάσισε σήμερα η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της. Πρόεδρος της ΕΕΤ εξελέγη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου.

Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος της ΕΕΤ, ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από το Διοικητικό της Συμβούλιο μετά από διαρκή παρουσία τριάντα επτά ετών.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εξελέγη, με διετή θητεία, το οποίο αποτελείται από τους κκ: Τάκη Αράπογλου, πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτριο Μαντζούνη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank, Nικόλαο Νανόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, Δημήτριο Μηλιάκο, Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, Γεώργιο Προβόπουλο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εμπορικής Τράπεζας, Μιχάλη Σάλλα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Παναγιώτη Τσουπίδη, Πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, Γενικό Διευθυντή στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, Χρήστο Σορώτο, Γενικό Διευθυντή στην Ελλάδα της Citibank, Τρύφωνα Κουταλίδη, Πρόεδρο της Geniki Bank και Βασίλειο Θεοχαράκη, Προέδρο της Εγνατίας Τράπεζας.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε ως Αντιπροέδρους τους κ.κ. Δημήτριο Μαντζούνη (Α΄ Aντιπρόεδρος), Νικόλαο Νανόπουλο (Β΄ Αντιπρόεδρος), και Γεώργιο Προβόπουλο (Γ΄ Αντιπρόεδρος) και όρισε ως Πρόεδρο της επταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ τον κ. Σπύρο Φιλάρετο, Εντεταλμένο Σύμβουλο και Γενικό Διευθυντή της Alpha Bank με Αναπληρωτή του τον κ. Βύρωνα Μπαλλή, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank.

Στη γενική συνέλευση αποφασίστηκε επίσης η τροποποίηση της επωνυμίας της ΕΕΤ σε «Ελληνική Ένωση Τραπεζών», ώστε να ευθυγραμμιστεί με την επωνυμία των υπολοίπων τραπεζικών ενώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η συνένωση του Τραπεζικού Μεσολαβητή με το Μεσολαβητή Κεφαλαιαγοράς και η δημιουργία μιας νέας αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Μεσολαβητής Τραπεζικών - Επενδυτικών Υπηρεσιών», κατά το πρότυπο αρκετών άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασικός εταίρος, με ποσοστό 96%, της νέας εταιρείας θα είναι η ΕΕΤ, και λοιποί εταίροι ο ΣΜΕΧΑ (3%) και η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (1%). Η εταιρία θα διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο η ΕΕΤ θα εκπροσω- πείται με πέντε μέλη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ, εφεξής, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων θα μπορούν να είναι μόνον τακτικά μέλη της ΕΕΤ. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η διεύρυνση του κύκλου των επιχειρήσεων που θα μπορούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του συνδεδεμένου μέλους της ΕΕΤ, στον οποίο εντάσσονται όλες οι θυγατρικές επιχειρήσεις (του χρηματοπιστωτικού τομέα) των πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα,τα γραφεία αντιπροσωπείας στην Ελλάδα αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, και οι αλλοδαπές επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που παρέχουν υπηρεσίες στην Ελλάδα σε διασυνοριακή βάση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα