Αιχμές Στουρνάρα για Προβόπουλο και Καραμανλή

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 12:06
UPD:15:03
SOOC/Nikos Libertas
A- A A+

Στις κυβερνήσεις Καραμανλή επέρριψε την κύρια ευθύνη για την κρίση, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. «Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αλλά η δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 - 2010» υποστήριξε, ενδεικτικά.

Στη συνέχεια, εξαπέλυσε επίθεση στον προκάτοχό του, Γιώργο Προβόπουλο, λέγοντας ότι «μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα». Κάνοντας ειδική μνεία στην κατάθεση του κ. Προβόπουλου, στην οποία είχε ισχυριστεί πως ο κ. Στουρνάρας, ως υπουργός Οικονομικών, καθυστέρησε να παρέμβει στην Attica Bank, ανέφερε τα εξής:

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Ας κρίνει την περίοδο που ήταν αυτός διοικητής. Εγώ έκρινα ότι έπρεπε να εξυγιανθεί η Τράπεζα Αττικής και σήμερα έχει την καλύτερη διοίκηση και είναι σε εξυγίανση. Θα μπορούσε να το κάνει και ο Προβόπουλος όταν ήταν στην ΤτΕ. Δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών».

ΒΟΥΛΗ

«Δεν με ενημέρωσε ποτέ. Έχει κάνει λάθος, ανέτρεξα στο αρχείο μου δεν υπάρχει επιστολή που αναφέρεται στο διττό πρόβλημα ότι ένα πρόσωπο έχει ιδιότητα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου» πρόσθεσε, σχετικά.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ αναφέρθηκε και στις τραπεζικές δανειοδοτήσεις των κομμάτων από το 2000 έως σήμερα, διαβεβαιώνοντας ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. «Δεν μπορώ να πω αν ήταν σωστές ή λαθεμένες, καθώς κάθε απόφαση πρέπει να κρίνεται με βάση τα δεδομένα της εποχής» εξήγησε. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι «υπάρχουν πάντα αδυναμίες, καθώς κανένας δεν είναι τέλειος».

Όσον αφορά τα δάνεια προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι οι τρέχουσες οφειλές των εννέα μεγαλύτερων ομίλων του κλάδου ανέρχονται στα 844 εκατ. ευρώ. «Εξ αυτών, οι περισσότερες αφορούν χορηγήσεις πριν το 2010» έσπευσε να σημειώσει.

Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι οι στόχοι της κεντρικής τράπεζας αφορούν τη νομισματική σταθερότητα και τη χρηματοπιστωτική ευστάθεια, ενώ επισήμανε πως όταν ανέλαβε χρέη διοικητή της ΤτΕ, ενημερώθηκε ότι οι εταιρείες του κλάδου με τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι ο Πήγασος και ο ΔΟΛ.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι δεν θα καταθέσει ούτε αύριο Τετάρτη στην Επιτροπή ο εκδότης του Πρώτου Θέματος Θέμος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι ο εκδότης επικοινώνησε μαζί του προσωπικά τη Δευτέρα και του γνωστοποίησε τον προσωπικό λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να προσέλθει. «Συναινώ ότι υφίσταται ο λόγος» πρόσθεσε.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι προσωπικός λόγος «περιέχει θέμα υγείας» και ανακοίνωσε ότι η κατάθεση του Θ. Αναστασιάδη θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή