Nissan: Υψηλό κόστος, απροσδόκητη μείωση των κερδών

Δευτέρα, 25 Απριλίου 2005 09:45

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση των καθαρών της κερδών, σημείωσε μέσα σε τέσσερα τρίμηνα, αποτέλεσμα των υψηλότερων φόρων και του κόστους των πρώτων υλών, η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, Nissan Motor Co.

Τα καθαρά κέρδη, υποχώρησαν 0,9%, φθάνοντας στα 139,3 δισ. γιέν (1,3 δισ. δολ. ΗΠΑ), το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, από 140,4 δισ. γιέν, πριν από ένα χρόνο. Τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου, υπολογίστηκαν από την αφαίρεση των στοιχείων του εννεαμήνου, από τα αποτελέσματα στο σύνολο της χρήσης, τα οποία η Nissan, ανακοίνωσε σήμερα. Στο σύνολο του έτους, τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν 1,7%, φθάνοντας στα 512,3 δισ. γιέν και σε επίπεδα ρεκόρ για πέμπτο έτος.

Ο εκτελεστικός της διευθυντής, Carlos Ghosn, 51 ετών, σχειδάζει να παρουσίασει 28 νέα και ανασχεδιασμένα μοντέλα αυτοκινήτων την επόμενη τριετία, προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις της διεθνώς, στα 4,2 εκατ. οχήματα ετησίως, μειώνοντας το χάσμα μεταξύ της General Motors Corp. και της Toyota Motor Corp. Ο Ghosn, ο οποίος θα ηγηθεί της Renault SA, από τις 2 Μαΐου, χρειάζεται υψηλότερες πωλήσεις, για να απορροφήσει το υψηλό κόστος των πρώτων υλών και των κινήτρων, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή, Norihito Kanai.

«Η αυτοκινητοβιομηχανία θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το κόστος της και να πουλήσει περισσότερα αυτοκίνητα», για να αναζωογονήσει την αύξηση των κερδών, ανέφερε ο Kanai, της Meiji Dresdner Asset Management Co., πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ο ίδιος εισηγήθηκε για τις μετοχές της Nissan «buy».

Οι μετοχές της Nissan έχουν υποχωρήσει φέτος σε ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 1.036 γιέν σήμερα η μία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα