ΤτΕ: Επιτακτική η άμεση μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού

Δευτέρα, 25 Απριλίου 2005 15:04

Εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αλλά και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της οικονομίας, πρότεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νικόλαος Γκαργκάνας, παρουσιάζοντας σήμερα την ετήσια έκθεση κατά την γενική συνέλευση της τράπεζας.

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, προτείνοντας σειρά παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς δράσης (δημόσιο τομέα, εργασιακό, ασφαλιστικό, προκειμένου να μην παγιωθεί η τάση της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/25/1037415.htm . Τούτο θα εξαρτηθεί, όπως επισήμανε, από το κατά πόσο θα μετασχηματιστεί σε εξωστρεφή η ελληνική οικονομία. Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη εφαρμογής ενός καλά σχεδιασμένου πλαισίου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδίως μέτρων που στοχεύουν στην εξάλειψη των δυσκαμψιών των ονομαστικών μισθών και των τιμών.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό ο κ. Γκαργκάνας χαιρέτισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αρχίσει το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Τάχθηκε εμμέσως, πλην σαφώς, κατά των προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης, επισημαίνοντας ότι ο μέσος όρος αποχώρησης από την εργασία ανέρχεται σήμερα στα 59,5 έτη. Όπως είπε, αυτό δεν βοηθά καθόλου στην αντιμετώπιση του προβλήματος, κυρίως αν συνυπολογιστεί ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μία σημαντική δημογραφική πρόκληση. Τα στοιχεία που παρέθεσε καταδεικνύουν ότι μέχρι το 2060 οι δαπάνες για συντάξεις γήρατος θα αυξηθούν κατά 10,2 ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 25% του ΑΕΠ. Τόνισε πως, υπό τις συνθήκες αυτές, καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς οι αυξημένες δαπάνες που θα προκύψουν δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής.

Η ένταξη των μεταναστών στον κορμό της επίσημης οικονομίας δεν επαρκεί για να λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα, επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ. Ετσι, με δεδομένο ότι οι προσπάθειες της τελευταίας 15ετίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων ήταν ανεπαρκείς, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αναβάλει για άλλη μια φορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι ο προβληματισμός που καταθέτει για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού μπορεί να εκληφθεί ως «σκληρός και πουριτανικός», ωστόσο, όπως είπε, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Και προειδοποίησε ότι αν δεν εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύντομα θα οδηγηθούμε, είτε σε μείωση του μέσου επιπέδου συντάξεων, είτε στην περίπτωση που αυτό διατηρηθεί αμετάβλητο, θα πρέπει να επιβληθούν επαχθείς αυξήσεις στη φορολογία ή τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο κ. Γκαργκάνας χαρακτήρισε την ανεργία ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία. Για την αντιμετώπισή του, η ΤτΕ προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μεταρρυθμίσεων, στις οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η άρση των φραγμών για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, η προσέλκυση περισσότερων γυναικών, καθώς και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην αγορά εργασίας, καθώς και η εξάλειψη των φραγμών στην κινητικότητα των εργαζομένων.

Η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι οι αναγκαίες προσαρμογές έχουν κόστος που είναι συχνά επώδυνο. Για το λόγο αυτό απαιτούνται πολιτικές στήριξης, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος αυτό, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενεργητικές πολιτικές στην αγορά εργασίας. Επίσης, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι συχνά δύσκολες επειδή προσκρούουν σε κατεστημένα συμφέροντα. Για αυτό κρίνεται αναγκαίος ένα δημόσιος διάλογος ώστε να διασφαλιστεί η στήριξη των μεταρρυθμίσεων από την κοινωνία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα