Valero: Συμφωνία εξαγοράς της Premcor αντί 6,9 δισ. δολ.

Τρίτη, 26 Απριλίου 2005 08:10

ΤΟ ΠΟΣΟΝ των 6,9 δισ. δολ. ΗΠΑ, σε μετρητά και μετοχές, συμφώνησε να καταβάλλει η Valero Energy Corp. για την Premcor Inc., προκειμένου να καταστεί η μεγαλύτερη εταιρεία διΰλισης πετρελαίου των ΗΠΑ, καθώς οι τιμές της βενζίνης και των άλλων καυσίμων σε επίπεδα ρεκόρ, τόνωσαν τα κέρδη.

Η Valero, σήμερα η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία διΰλισης πετρελαίου των ΗΠΑ, θα καταβάλλει 3,4 δισ. δολ. σε μετρητά και 3,5 δισ. δολ. σε μετοχές, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των εταιρειών. Οι κάτοχοι μετοχών της Premcor, μπορούν να πουλήσουν κάθε μετοχή που κατέχουν για 0,99 μετοχές της Valero ή 72,76 δολ. σε μετρητά, 23% υψηλότερα, από την τιμή κλεισίματός τους, την περασμένη Παρασκευή.

Η εμπορική συναλλαγή, η οποία θα ωθήσει την Valero πάνω από την ConocoPhillips και την Exxon Mobil Corp., είναι η μεγαλύτερη εξαγορά στην οποία προχωρά ο εκτελεστικός της διευθυντής, William Greehey, ο οποίος δαπάνησε περισσότερα από 7,5 δισ. δολ. από το 1998 σε εξαγορές. Η αύξηση της ζήτησης καυσίμων για αυτοκίνητα, φορτηγά και βιομηχανίες, ώθησαν τα περιθώρια διΰλισης στις ΗΠΑ, σε επίπεδα ρεκόρ, πέρυσι.

«Όλα αυτά τα διϋλιστήρια και οι εταιρείες πετρελαιοειδών, πνίγονται στο χρήμα. Τόσο χρήμα, που δεν ξέρουν τι να το κάνουν και αυτό ήταν που οδήγησε στην εξαγορά», ανέφερε ο William Andrews, ο οποίος διαχειρίζεται 4 δισ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της ConocoPhillips και της Marathon Oil Corp., με την C.S. McKee & Co. στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

Η Valero, η Exxon Mobil και η γαλλική Total SA, η Aramco της Σαουδικής Αραβίας και άλλες εταιρείες ενεργείας, αυξάνουν την παραγωγή τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την υψηλή ζήτηση στην Ασία, τις ΗΠΑ και τη Νότιο Αμερική. Η αύξηση της ζήτησης, υπερβαίνει την αντίστοιχη της παραγωγής, μετά από δύο δεκαετίες χαμηλών κερδών, που αποθάρρυναν τις επενδύσεις στον τομέα της διΰλισης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα