Αρχίζει σήμερα ο διάλογος για ασφαλιστικό - εργασιακό

Τρίτη, 26 Απριλίου 2005 10:18

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ και οι εργασιακές σχέσεις θα συζητηθούν σήμερα σε συνάντηση του προεδρείου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΚΕ με τους υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ζήτησε να συζητηθούν μακροχρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως το ασφαλιστικό, που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων.

Η ΟΚΕ, από την πλευρά της, ως ο κατεξοχήν θεσμός του κοινωνικού διαλόγου, θεωρεί ότι η συζήτηση όλων αυτών των θεμάτων θα είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας.

Ασχέτως των όσων υποστηρίζει η κυβέρνηση, οι κατευθύνσεις για των διάλογο περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής των Βρυξελλών του Μαρτίου, αλλά και στην πρόταση των συμπερασμάτων της Επιτροπής για τις κατευθυντήριες γραμμές και τους προσανατολισμούς στον τομέα της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θεωρεί ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές απασχόλησης που στοχεύουν στην πλήρη απασχόληση, στη βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας στην εργασία και στην ενίσχυση της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.

Οι πολιτικές πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (E.Ε.) συνολικού ποσοστού απασχόλησης 70% κατά μέσο όρο, ποσοστού απασχόλησης για τις γυναίκες τουλάχιστον 60% και ποσοστού απασχόλησης για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους (από 55 έως 64 ετών) 50%, και στη μείωση της ανεργίας και της αεργίας. Τα κράτη-μέλη πρέπει να θέσουν εθνικούς στόχους ποσοστών απασχόλησης για το 2008 και το 2010.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση μόνιμων διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών στον τομέα της απασχόλησης και την αντιμετώπιση των χαμηλών ποσοστών απασχόλησης των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων και των νέων, ως τμήμα της νέας διαγενεαλογικής προσέγγισης.

Ανάληψη δράσης απαιτείται επίσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η οποία είναι κατά μέσο όρο δύο φορές υψηλότερη από το συνολικό ποσοστό ανεργίας. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη διευκόλυνση της προόδου στην απασχόληση, είτε πρόκειται για πρώτη είσοδο στην αγορά εργασίας είτε για επιστροφή στην απασχόληση ύστερα από διακοπή είτε για την επιθυμία παράτασης της επαγγελματικής ζωής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα