Eurotunnel: Ζητά παραγραφή χρεών 5 δισ. ευρώ από τους δανειστές της

Τρίτη, 26 Απριλίου 2005 12:25

ΝΑ ΤΗΣ χαρίσουν τα χρέη ύψους 5 δισ. ευρώ (6,5 δισ. δολ. ΗΠΑ) θέλει από τις τράπεζες, η Eurotunnel, η διαχειρίστρια του σιδηροδρομικού τούνελ, που συνδέει τη Βρετανία με τη Γαλλία, προκειμένου η εταιρεία να αποφύγει τη χρεοκοπία και να αγοράσει τις λοιπές της υποχρεώσεις.

Η εταιρεία έχει δάνεια συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ και τώρα είναι σε θέση να πληρώσει τον τόκο μόνο των 3,3 δισ. ευρώ του συνόλου, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Jacques Gounon, σε σημερινή συνέντευξη στο Παρίσι. Ο ίδιος είπε, ότι το χρέος της εταιρείας, διαπραγματεύεται σε αξία περίπου 4 δισ. ευρώ, δηλ. με μια έκπτωση υψηλότερη του 50%.

«Θα προτιμούσα να ήταν πάνω από τα 4 δισ. ευρώ και οι πιστωτές θα πρέπει να σβήσουν αυτό το χρέος», είπε ο Gounon, συμπληρώνοντας: «Εάν το χρέος δεν αλλάξει δομή, η χρεοκοπία της εταιρείας, είναι αναπόφευκτη».

Το Eurotunnel, το μεγαλύτερο έργο ιδιωτών που έγινε ποτέ, δεν πέτυχε τον στόχο της κυκλοφορίας που προέβλεπε το 1994. Η εταιρεία, προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τις υποχρεώσεις της, για να αποφύγει την πτώχευση το 2007. Η προθεσμία που θα καταθέσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής της, είναι η 15η Ιουλίου, τρέχοντος έτους.

Σήμερα η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι, οι ζημίες της το 2004 μειώθηκαν εξ αιτίας του χαμηλότερου κόστους των τόκων και των χαμηλοτέρων χρεώσεων. Η καθαρή ζημία ανήλθε σε 570 εκατ. λίρες Αγγλίας έναντι 1,33 δισ. λιρών, πριν από ένα χρόνο. Μείωση της τάξης του 4%, σημείωσαν οι πωλήσεις της, φθάνοντας στα 555 εκατ. λίρες.

Οι μετοχές της υποχωρούσαν 0,25 πένες, ποσοστό 1,69%, φθάνοντας στις 14,5 πένες η μία, στις 8:05 π.μ., στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Συνολικά πέρυσι, υποχώρησαν σε ποσοστό 51%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα