Προβληματισμός για την πορεία της γερμανικής οικονομίας

Υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη οι οικονομολόγοι
Τρίτη, 26 Απριλίου 2005 12:48
UPD:12:50

ΠΡΟΣ τα κάτω αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για το ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας κατά τα το τρέχον έτος τα έξι εγκυρότερα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών της χώρας.

Για την απόφασή τους αυτή επικαλούνται τις υψηλές τιμές πετρελαίου, την επιβράδυνση των εξαγωγών και τη μέτρια εγχώρια ζήτηση.

Πιο συγκεκριμένα, τα ινστιτούτα DIW, HWWA, Ifo, IfW, IWH και RWI προβλέπουν αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,7% στο τρέχον έτος, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή τους (τον Οκτώβριο) έκανε λόγο για αύξηση της τάξεως του 1,5%. Το 2004, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,6%, ενώ το 2003 συρρικνώθηκε κατά 0,1%.

Για το επόμενο έτος, τα παραπάνω ινστιτούτα προβλέπουν ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1,5%.

Εκτιμούν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προβεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους σε αύξηση των επιτοκίων της, ενώ δεν «βλέπουν» περαιτέρω ισχυροποίηση του ευρώ. Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των γερμανικών εξαγωγών, οι οποίες αναμένεται να ανακάμψουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα