Συναίνεση για την επιμήκυνση του QE της ΕΚΤ

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 14:47
UPD:14:50
REUTERS/Ralph Orlowski

Υπέρ της χρονικής επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), πέραν του Μαρτίου του 2017, τάσσεται το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 7ης και 8ης Σεπτεμβρίου.

Τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ, όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά, διαθέτουν «τόσο την προθυμία, όσο και την ικανότητα να δράσουν εκ νέου», προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους για τον πληθωρισμό.

Ως εκ τούτου, εκφράζεται η κοινή πεποίθηση για την επιμήκυνση του προγράμματος QE, εφόσον καταστεί αναγκαίο. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση του QE είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2017.

Η επιθυμία της ΕΚΤ για περαιτέρω δράση εδράζεται στα αδύναμα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης, καθώς τα στοιχεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό δεν συμβαδίζουν με τους στόχους της κεντρικής τράπεζας.

Σημειώνεται ότι πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων κατά 10 δισ. ευρώ, στα 70 δισ. ευρώ. Η Φρανκφούρτη ωστόσο, προχώρησε στη διάψευσή του.

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, στα πρακτικά υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα αντιμετώπισης των επιπτώσεις της ασκούσας νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις.

Τέλος, αναφορικά με το Brexit, η ΕΚΤ επαναλαμβάνει ότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η ευρωπαϊκή οικονομία εμφάνισε υψηλότερες αντοχές από ό,τι αναμενόταν, παρότι η μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα