Αλλαγή κατεύθυνσης

Στο «κόκκινο» ξανά οι δείκτες
Τετάρτη, 27 Απριλίου 2005 00:01
UPD:06:11

Η ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ προσπάθεια σταθεροποίησης οδήγησε τη Wall Street σε νέα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ η αβεβαιότητα για την οικονομική προοπτική και τις εταιρικές κερδοφορίες διατήρησε υψηλά τα επίπεδα αδρεναλίνης στους επενδυτές.

Οι μετοχές ακολούθησαν πτωτική τροχιά από τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης λόγω αναζωπύρωσης των ανησυχιών για τις εταιρικές κερδοφορίες, κυρίως εταιρειών του τομέα ημιαγωγών μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα από Ευρωπαίους κατασκευαστές επεξεργαστών. Αλλά η ανάκαμψη στα blue chips συνέβαλε στη μεταστροφή του αρνητικού κλίματος στον τομέα τεχνολογίας.

Παράλληλα, η ανακοίνωση αισιόδοξων αναφορών για τις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ περιόρισε τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

Αλλά τα κέρδη ήταν προσωρινά, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν από τα αρχικά χαμηλά επίπεδά τους και οι επενδυτές προσπάθησαν να εξοικειωθούν με τα δεδομένα που έχουν ταλανίσει τις μετοχές το τελευταίο χρόνο.

Στη συνέχεια οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ανέκτησαν αρχικές απώλειες λόγω της ελαφράς αποκλιμάκωσης των τιμών του πετρελαίου. Υψηλότερες τιμές πετρελαίου μπορεί να επιβραδύνουν τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η μετοχή της Hewlett Packard σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες στο δείκτη Dow Jones.

Αναλυτές επισημαίνουν τη διατήρηση επιφυλακτικής στάσης των επενδυτών, παρότι οι περισσότερες κερδοφορίες υπερέβησαν τις προβλέψεις αναλυτών λόγω αμφιβολίας για την ανάπτυξη ορισμένων κλάδων εν μέσω αντιφατικών στοιχείων.

Τα στοιχεία για πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Απρίλιο συνέβαλαν στο επιφυλακτικό κλίμα της αγοράς, καθώς οι δαπάνες αντιστοιχούν στα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας. Τα μεικτά οικονομικά αποτελέσματα άσκησαν πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η αβεβαιότητα για την οικονομική προοπτική διατήρησε ανεβασμένη την αδρεναλίνη των επενδυτών παρά τις ενθαρρυντικές προβλέψεις για την κερδοφορία από την κορυφαία πετρελαϊκή εταιρεία BP. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), υποχώρησε 91,34 μονάδες, ποσοστό 0,89%, φθάνοντας στις 10.151,13 μονάδες. Με απώλειες 23,34 μονάδων, ποσοστό 1,20%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.927,44 μονάδες.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,30%, στις 1.073,5 μονάδες, χάνοντας τα πρόσφατα κέρδη. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,1%, κλείνοντας στις 2.983,2 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,3%, στις 11.035,83 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα