Αυστραλία: Στο 0,7% υποχώρησε ο πληθωρισμός το α' τρίμηνο

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2005 08:29

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ αύξηση, έναντι των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο, οι τιμές καταναλωτή στην Αυστραλία, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το εθνικό νόμισμα και να κινηθούν ανοδικά τα ομόλογα, καθώς εικάζεται, ότι η Κεντρική Τράπεζα, δεν θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, για δεύτερη φορά, φέτος.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε 0,7%, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο, 18 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι οι τιμές καταναλωτή θα σημείωναν αύξηση 0,8%, ανάλογη του τέταρτου τριμήνου.

Ο διοικητής της Reserve Bank of Australia, Ian Macfarlane, αύξησε τον Μάρτιο τα βασικά επιτόκια δανεισμού, στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών και στο 5,5%, προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό. Την ίδια ημέρα, ο ίδιος είπε, ότι η οικονομία, η πέμπτη σε μέγεθος της Ασίας και του Ειρηνικού, αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό σε τέσσερα χρόνια, το τέταρτο τρίμηνο.

Το δολάριο της Αυστραλίας, κινήθηκε πτωτικά και τα ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά, μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού. Το νόμισμα υποχώρησε στα 77,54 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, στη 1:37 μ.μ., από 77,75 σεντς, πριν από την ανακοίνωση. Από τις 2 Μαρτίου, που αυξήθηκαν τα βασικά επιτόκια δανεισμού, το δολάριο της Αυστραλίας έχει υποχωρήσει κατά 1,6% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται, ότι η Reserve Bank, επιδιώκει να διατηρήσει τον πληθωρισμό μεταξύ 2% και 3% κατά μέσον όρο, σε ετήσια βάση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα