ABN Amro: Περιορισμός επισφαλών δανείων, υψηλότερα κέρδη

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2005 08:43

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 8%, εξ αιτίας του περιορισμού των προβλέψεων, για επισφαλή δάνεια και τις κερδοφόρες συναλλαγές, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της ABN Amro Holding NV, της ολλανδικής τράπεζας, που αγωνίζεται να εξαγοράσει την ιταλική Banca Antonveneta SpA.

Το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζας της Ολλανδίας, αυξήθηκαν στα 895 εκατ. ευρώ (1,16 δισ. δολ. ΗΠΑ) ή 54 σεντς ανά μετοχή, από 825 εκατ. ευρώ ή 50 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Η διοίκησή της, επανέλαβε την ποσοστιαία αύξηση των κερδών, που προέβλεπε στις 15 Απριλίου.

Η ABN Amro, όπως και οι ομοειδείς της, BNP Paribas SA, αύξησαν τα κέρδη τους με τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια και βασίστηκαν στα κέρδη από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, καθώς συρρικνώνεται η ανάπτυξη στην καταναλωτική πίστη και την επενδυτική τραπεζική. Η τράπεζα, με έδρα το Αμστερνταμ, είχε πει τον περασμένο μήνα, ότι προσφέρει 6,3 δισ. ευρώ για την Antonveneta, προκειμένου να επεκταθεί στην Ευρώπη, την πιο ελκυστική τραπεζική αγορά. Η ΑΒΝ αντιμετωπίζει μια ανταγωνιστική προσφορά από την ιταλική Banca Popolare di Lodi Scrl.

Στις 20 Απριλίου, η ΑΒΝ Amro, ανακοίνωσε, ότι αύξησε το μερίδιό της στην Antonveneta, στο 18,1%. Η Popolare di Lodi, επιδιώκει να εμποδίσει την την εξαγορά της τράπεζας, στην οποία κατέχει το 28,7% από τις 22 Απριλίου. Η Lodi, στηρίζει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Antonio Fazio, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στις ιταλικές εφημερίδες τις τελευταίες εβδομάδες.

Στις 30 Μαρτίου, η ABN Amro προσέφερε 25 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά για την εξαγορά της Antonveneta. Η εξαγορά, θα δώσει στην τράπεζα 1,5 εκατ. πελάτες στην Ιταλία. Οι ιταλικές δανείστριες, εισπράττουν μεγαλύτερες αμοιβές για τις υπηρεσίες καταναλωτικής πίστης στον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη της Capgemini, της φίρμας συμβούλων του τραπεζικού κλάδου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα