Ιαπωνία: Δεύτερος μήνας μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2005 07:45

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία τον Μάρτιο, μετά τη μείωση της παραγωγής εξοπλισμού για τις μεταφορές και ηλεκτρικών μηχανημάτων, σημάδι, ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, κλονίζεται.

Η παραγωγή, εποχιακώς προσαρμοσμένη, υποχώρησε 0,3% έναντι του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών Εμπορίου και Βιομηχανίας, στο Τόκυο. Η μείωση, έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση των 35 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,2%, έναντι μείωσης 2,3% τον Φεβρουάριο.

Οι κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρειών παραγωγής εξοπλισμού για τον έλεγχο των chip, όπως η Advantest Corp., λένε, ότι ανησυχούν για την προοπτική των πωλήσεων και των κερδών, καθώς η ζήτηση περιορίζεται στις ΗΠΑ και το κόστος του πετρελαίου και των μετάλλων, αυξάνεται. Διαφορετική έκθεση, έδειξε, ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν για δεύτερο μήνα, καταδεικνύοντας, ότι η Ιαπωνία, δυσκολεύεται να εξέλθει από την ύφεση στην οποία εισήλθε πέρυσι.

Oι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,9% τον Μάρτιο, έναντι του Φεβρουαρίου, εποχιακώς προσαρμοσμένες, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους σε διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των ενδυμάτων, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Ο δείκτης Nikkei 225, υποχωρούσε 0,8%, φθάνοντας στις 10.919,03 μονάδες, στις 11 π.μ., στο Τόκυο. Τις μεγαλύτερες απώλειες, σημείωναν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Advantest και της Toyota Motor Corp.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα