BHP Billiton: 14% υψηλότερη παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2005 08:28

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 14%, σημείωσε το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, BHP Billiton, μετά την άνοδο των τιμών σε επίπεδα ρεκόρ, που ώθησαν την εταιρεία να επεκτείνει τα ορυχεία της στην Αυστραλία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ζήτηση από την Κίνα.

Η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος, αυξήθηκε στα 24 εκατ. μετρικούς τόνους, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, από 21,1 εκατ. μετρικούς τόνους, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στη Μελβούρνη.

Η επένδυση του επικεφαλής της εταιρείας, Charles «Chip» Goodyear, ύψους 10,2 δισ. δολ. ΗΠΑ, σε νέα ορυχεία και χυτήρια, ήρθε να προστεθεί στην αύξηση των προμηθειών εμπορευμάτων από τις ανταγωνίστριές της, συμπεριλαμβανομένης και της Rio Tinto Group. Η ζήτηση από την Κίνα, η οποία αύξησε την παραγωγή χάλυβα σε ποσοστό της τάξης του 20% ετησίως, από το 2000, ενδέχεται να συρρικνωθεί το επόμενο έτος, ωθώντας τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος σε χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τον αναλυτή της UBS AG, Peter Hickson, την εβδομάδα που πέρασε.

Οι μετοχές της BHP Billiton, υποχωρούσαν 36 σεντς, ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στα 16,29 δολ. Αυστραλίας η μία, στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, μετά την υποχώρηση που σημείωσαν οι τιμές του χαλκού και του πετρελαίου χθες, στη Ν. Υόρκη. Οι μετοχές, διαπραγματεύθηκαν στα 16,32 δολ. Αυστραλίας η μία, στη 1:37' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ.

Οι μετοχές της ανταγωνίστριάς της Rio Tinto, υποχωρούσαν 2%, τη στιγμή που οι μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ατσαλιού της Αυστραλίας, BlueScope Steel Ltd., σημείωναν απώλειες 1,6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα