Shell: Υψηλότερες τιμές πετρελαίου και αερίου, 28% η αύξηση των κερδών

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2005 10:07

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 28%, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, Royal Dutch/Shell Group, αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και αερίου, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 5,55 δισ. δολ., από 4,33 δισ. δολ. πριν από ένα χρόνο, εξαιρουμένων των κερδών από τα αποθέματά της σε πετρέλαιο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Επτά οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα διαμορφωθούν κατά μέσον όρο σε 4,67 δισ. δολάρια. Τα αποτελέσματα της Shell, υπολογίστηκαν, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Η Royal Dutch/Shell Group, με έδρα το Λονδίνο και τη Χάγη, ευνοείται από την αύξηση των τιμών ενεργείας, καθώς τα αποθέματα της και η παραγωγή μειώνεται, αφού οι πετρελαιοπηγές της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν παράγουν τις ποσότητες του παρελθόντος. Η Shell, αντιμετωπίζει επίσης ποινική δίωξη στις ΗΠΑ, μετά την παραποίηση των αποθεμάτων πετρελαίου και αερίου το 2002, υψηλότερα, κατά 41%.

Πριν από δύο ημέρες, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, η BP, ανακοίνωσε αύξηση 29% των καθαρών της κερδών, λέγοντας, ότι η ζήτηση πετρελαίου, παραμένει «έντονη». Η Exxon Mobil Corp. αναμένεται να ανακοινώσει κι αυτή αύξηση των κερδών της, αργότερα σήμερα. Εxxon, BP και Shell μαζί, είχαν κέρδη το τέταρτο τρίμηνο ύψους 16,5 δισ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα