Alcatel: Στο 55% η μείωση των κερδών το πρώτο τρίμηνο

Η εταιρεία δεν επανέλαβε τα κέρδη που είχε από την πώληση της Saft πέρυσι
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2005 09:48

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 55%, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης προμηθεύτριας εξαρτημάτων για το Internet στον κόσμο, Alcatel SA, καθώς η εταιρεία δεν επανέλαβε τα κέρδη από την πώληση του τμήματος με μπαταρίες, στην οποία προχώρησε πέρυσι.

Το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 124 εκατ. ευρώ (160 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 9 σεντς ανά μετοχή, από 278 εκατ. ευρώ ή 20 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Παρίσι. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 3,7%, φθάνοντας στα 2,61 δισ. ευρώ, από 2,52 δισ. ευρώ, που ήταν το προηγούμενο έτος.

Η Αlcatel, προβλέπει ότι οι πωλήσεις της στο σύνολο του έτους, θα αυξηθούν από 3% έως 5%. Την περασμένη εβδομάδα, η Ericsson AB, η μεγαλύτερη προμηθεύτρια δικτύων κινητής τελεφωνίας στον κόσμο, επανέλαβε, ότι ο κλάδος θα εμφανίσει ελαφρά ανάπτυξη φέτος, από 2% έως 5%.

«Είναι πολλή ανταγωνιστική η αγορά και η Alcatel εμφάνισε το καλύτερο περιθώριο κέρδους παρά ποτέ, σε μία εποχή, που παραδοσιακά η αγορά είναι πεσμένη, το πρώτο τρίμηνο», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής, Serge Tchuruk, στη δήλωσή του. Συνολικά 18 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα καθαρά της κέρδη θα έφθαναν τα 66,5 εκατ. ευρώ ή 5 σεντς ανά μετοχή.

Πέρυσι, τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου, περιελάμβαναν και τα έσοδα της πώλησης του τμήματος με μπαταρίες, Saft. Η Alcatel, πούλησε το τμήμα αυτό τον Ιανουάριο του 2004, στην Doughty Hanson & Co., αντί του ποσού των 390 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Το πρώτο τρίμηνο, τα έσοδα της Ericsson, αυξήθηκαν 12%, αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους και της ζήτησης για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Στις ΗΠΑ, η ανταγωνίστριά της, Lucent Technologies Inc., είπε την εβδομάδα που πέρασε, ότι οι πωλήσεις της το τρίμηνο, μέχρι και τον Μάρτιο, αυξήθηκαν 6,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα