Market beat: Υποτονική συσσώρευση, με πυξίδα, για το κλείσιμο, τις διεθνείς αγορές

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 09:21
UPD:09:21
SOOC/Alexandros Michailidis

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι Αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν χθες, με την Deutsche Bank σε επανάληψη της πτώσης της, καθώς οι ελπίδες ότι ο μεγαλύτερος δανειστής της Γερμανίας θα καταλήξει σε ταχεία συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεθωριάσανε. Οι Ασιατικές μετοχές ξεπέρασαν μια υποτονική έναρξη και ώθησαν τους δείκτες υψηλότερα σήμερα Τρίτη, με τις ιαπωνικές αγορές δείχνουν το δρόμο μετά από μια αισιόδοξη έρευνα από τον βιομηχανικό τομέα στις ΗΠΑ που ενίσχυσε το δολάριο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι εγχώριοι αναλυτές στο τηλέφωνο ή στα σχόλιά τους αποτυπώνουν την απογοήτευση που προκαλεί η συσσώρευση που φαίνεται ότι θα συμπληρώσει τρεις μήνες ζωής. Αλλά και οι ξένοι θεσμικοί δεν πάνε πίσω. Αν κρίνουμε από τη διάθεσή τους για συμμετοχή στις συναλλαγές που χθες έφεραν το δεύτερο από το τέλος τζίρο του 2016 λίγες μέρες πριν από σειρά προγραμματισμένων γεγονότων στα οποία θα φανεί η εκτίμηση των Ευρωπαίων εταίρων για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Μπορεί στο εσωτερικό να προβάλλονται θέματα όπως το συνέδριο του κυβερνόντος κόμματος (14/10) και οι χθεσινές διαμαρτυρίες των συνταξιούχων που ενισχύουν την φήμη για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά τα σημαντικά για την αγορά και την οικονομία θα έρθουν νωρίτερα. Συζήτηση για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος με θέμα «Η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ο αντίκτυπός τους, καθώς και προοπτικές για μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος» είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα (4 Οκτωβρίου) στις 16:00, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπήσει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Επίσης το ελληνικό πρόγραμμα και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup της Δευτέρας 10/10. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πορεία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Όπως αναφέρεται, η επιτυχής ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ που απομένουν. Τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, τον τομέα της ενέργειας, τη διακυβέρνηση των τραπεζών και την ανεξάρτητη αρχή εσόδων. Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι τα 2,8 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Ενώ λοιπόν τα εταιρικά αποτελέσματα έχουν αφήσει την σφραγίδα τους και δεν αναμένονται ειδήσεις από το επιχειρηματικό πεδίο η πολιτική μπορεί να προσδώσει αφορμή για να ανέβουν οι τόνοι συναλλακτικά. Οι εγχώριοι αναλυτές ανέφεραν ως θετική την αργία της αγοράς στη Φρανκφούρτη που άφησε εκτός συναλλαγών την Deutsche Bank που τις τελευταίες μέρες μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού τύπου. Ενδεικτική της κατάστασης η αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) της μεγαλύτερης Γερμανικής Τράπεζας (Deutsche) κοντά σε υψηλό δεκαετίας.

Για το ΧΑ θεωρούν θετικό το γεγονός της χαμηλής μεταβλητότητας του Γενικού Δείκτη, παρά τις τρέχουσες αναταράξεις στον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο. Όσο ο Γενικός Δείκτης διατηρείται στο εύρος μεταξύ 550 και 580 μονάδων, η μεσοπρόθεσμη τάση είναι πλάγια.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στην πρώτη σύνοδο του Οκτώβρη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,30% στις 18.253 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 0,33% στις 2.161 μονάδες και ο τεχνολογικόςNasdaq σημείωσε απώλειες κατά 0,21% στις 5.300 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Tesla Motors Inc. αυξήθηκε κατά 4,54% χάρη στην αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ κατά 2,56% ενισχύθηκε η μετοχή της Twitter Inc., δεχόμενη ώθηση από το ενδιαφέρον της Alphabet. Άλμα κατά 13% κατέγραψε και η μετοχή της Janus Capital, κατόπιν της συγχώνευσης με την Henderson Group.

Ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ της Markit διολίσθησε σε χαμηλό τριών μηνών, καθώς τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στις 51,5 μονάδες. Παράλληλα, οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,7% παρά τις εκτιμήσεις περί ανόδου 0,2%. Αντίθετα, ο δείκτης υπηρεσιών ISM ενισχύθηκε στις 51,5 μονάδες έναντι 49,4 μονάδων τον Αύγουστο.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ήπια ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,85% στα 48,86 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,24% στα 50,81 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, εμφάνισε απώλειες κατά 0,16% στα 1.315,00 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα διολίσθησε κατά 0,98% στα 1,2848 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε απώλειες κατά 0,24% στα 1,1213 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν κινήθηκε πτωτικά κατά 0,25% στα 101,58 γεν/δολάριο.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, την εξαγορά της Grand Design Recreational Vehicles, έναντι 500 εκατ. δολαρίων, προανήγγειλε η Winnebago Industries Inc. To αντίτιμο είναι υψηλότερο κατά 17% έναντι της τιμής - κλεισίματος της μετοχής της Grand Design, την Παρασκευή, στη Wall Street.

Παράλληλα, στην εξαγορά της Cabela, έναντι 5,5 δισ. δολαρίων, προχώρησε η Bass Pro Shops, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά ειδών κυνηγιού και ψαρέματος. Η προσφορά ισούται με 65,50 δολάρια ανά μετοχή της Cabela, ποσό αυξημένο κατά 19,2% έναντι της τιμής κλεισίματος της μετοχής στη Wall Street, την Παρασκευή.

Τέλος, τη συγχώνευσή τους, συνολικού ύψους 6 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσαν σήμερα οι επενδυτικές εταιρείες Henderson Group PLC και Janus Capital Group Inc. Τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών έχουν ανάψει ήδη το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

ΕΥΡΩΠΗ

Σταθεροποιητικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους τόσο στην Deutsche Bank, όσο και στο Brexit.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,09% στις 343,23 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη κατά 1,22% στις 6.983 μονάδες. Ο γερμανικός DAX έμεινε κλειστός σήμερα, λόγω εθνικής αργίας.

Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,12% στις 4.453 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε κατά 0,32% στις 8.751 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,77% στις 16.273 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Henderson Group εκτινάχθηκε άνω του 16% χάρη στη συμφωνία συγχώνευσης με την Janus Capital. Η μετοχή της Monte dei Paschi di Siena αντίθετα, υποχώρησε κατά 1,50% εν μέσω των κεφαλαιακών προβλημάτων της ιταλικής τράπεζας.

Παρότι η μετοχή της Deutsche Bank βρέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στις διαβουλεύσεις για το ύψος του προστίμου των αμερικανικών αρχών. «Οι συζητήσεις προχωρούν, αλλά δεν έχει υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος» ανέφερε σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι η διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. θα ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τη συγχώνευσή τους, συνολικού ύψους 6 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσαν σήμερα οι επενδυτικές εταιρείες Henderson Group PLC και Janus Capital Group Inc. Τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών έχουν ανάψει ήδη το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Στη νέα εταιρεία, η οποία θα φέρει την επωνυμία Janus Henderson Global Investors PLC, η Henderson θα κατέχει το 57% των μετοχών και η Janus το 43%.

Την ίδια ώρα, την περικοπή περίπου 7.000 θέσεων εργασίας, εντός των επόμενων δύο ετών, προανήγγειλε η ING Group NV, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της. Στόχος των περικοπών αποτελεί η εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ ετησίως, έως το 2021. Οι 7.000 θέσεις εργασίας αντιπροσωπεύουν το 13% του συνολικού εργατικού δυναμικού της ING. Οι περικοπές θα επηρεάσουν κυρίως, τους εργαζομένους σε Βέλγιο και Ολλανδία.

Παράλληλα, με το ποσό των 1,2 δισ. δολαρίων θα αποζημιώσει τους αντιπροσώπους της στις ΗΠΑ, η Volkswagen, στον απόηχο του σκανδάλου παραποίησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων. Οι 652 εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας θα λάβουν κατά μέσο όρο 1,85 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία, η οποία κατατέθηκε στις αρμόδιες αρχές, την προηγούμενη Παρασκευή.

Τέλος, επιτάχυνση εμφάνισε τον Σεπτέμβριο ο ρυθμός ανάπτυξης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, καθώς ο δείκτης ΡΜΙ της Markit διαμορφώθηκε στις 52,6 μονάδες έναντι 51,7 μονάδων τον Αύγουστο. Ο επιμέρους δείκτης των νέων παραγγελιών αυξήθηκε στις 53,4 μονάδες, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.

ΧΑ

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας του μήνα και του τελευταίου τρίμηνου, οι θεσμικοί με απίθανα χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν να αρχίσει ο μήνας και το τρίμηνο με ανοδική δυναμική όπου αρχικά η γρήγορη βουτιά των τραπεζών όρισε λίγο μετά τις 11:00 τα ελάχιστα σε ΓΔ και 25άρη. Όπως όμως είναι γνωστό όταν οι Τράπεζες δεν χάνουν, αφού σήμερα ακόμα και το ελάχιστό τους δεν αντιστοιχούσε σε αρνητική μεταβολή, τότε οι περισσότεροι κλάδοι δεν υποχωρούν. Συνήθως μετά από μάχες μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων» αν ανεβαίνουν οι τράπεζες ακολουθούν και άλλοι κλάδοι. Για αυτό σήμερα οι Τράπεζες έδωσαν μορφή στην πορεία των δεικτών στις πρώτες ώρες και μετά ανέλαβαν άλλοι κλάδοι με δεικτοβαρείς μετοχές για να τους κρατήσουν διαρκώς σε θετικό πεδίο. 

Οι «απαισιόδοξοι» εμφανίστηκαν με έντονο ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών των τραπεζών με κάθε κόστος από τις 10:43 ως τις 11:13 που έφεραν τον δείκτη τους σε ελάχιστο μέρας στις 628,89 μονάδες με μεταβολή +0,06%. Αμέσως μετά οι «ταύροι» που εμφανίστηκαν προετοιμασμένοι γιατί η αντίδρασή τους έφερε στις 16:56 το μέγιστο μέρας στις 644,21 μονάδες, με αμφίβολης ποιότητας συμπαράσταση μιας  ανόδου που εμφάνιζαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. 

Πάλι η  πορεία που εμφάνισαν οι τράπεζες του 25άρη σήμερα καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών. Αφού αυτές  τέθηκαν από τους θεσμικούς στο τιμόνι της πορείας των βασικών δεικτών από το πρώτο λεπτό ως την εγγραφή του μέγιστου τους. Οι βασικοί δείκτες απέκτησαν την πορεία του δείκτη των τραπεζών, αλλά παρέσυραν αυτές τους περισσότερους κλάδους σε άνοδο. Ο ΓΔ και ο 25άρης αναζητούσαν ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης το μέγιστο μέρας λόγω του ενδοσυνεδριακού rebound των τραπεζικών μετοχών.

Με ανοδικό φινάλε πριν τη συνεισφορά των δημοπρασιών σήμερα, η αγορά φάνηκε να περνάει με σκληρή δοκιμασία άρα με το σπαθί της πάνω από δοκιμασμένες στηρίξεις  των 561 μονάδων αλλά δεν άγγιξαν τις 571. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 8) blue chip έναντι των καθοδικών (7 από 12) με τέσσερα αμετάβλητα τις ΕΤΕ ΜΠΕΛΑ ΠΕΙΡ και ΤΕΝΕΡΓ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 12 από 19 την προηγούμενη σύνοδο, και 6 από 10 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 22 από 11 την Παρασκευή, ήταν ανοδικές. Στα 14,901 από 37,539  εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 5,48 από 15,87 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος άλλαξε αρκετά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 36,80% από 42,27%  του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν ανοδική εικόνα και στη συνέχεια εμφανίστηκε η τάση για μείωση των αρχικών κερδών, μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για τη δυναμική των αγορών της Νέας Υόρκης που ξεκίνησαν πτωτικά. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +1,01%, ο CAC είχε μεταβολή -0,15%, με τον FTSE100 με μεταβολή +1,00%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ενώ αρχικά τα futures έδειχναν προς επίπεδο άνοιγμα άνοιξαν πτωτικά και εμφάνισαν μετά από λίγο απώλειες της τάξης του -0,37% για τον Dow Jones και για τον S&P500 πτώση -0,39%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,74% και έφθασε στις 569,72 από 565,53  μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1515,87 από 1500,87  με μεταβολή +0,99%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν σημαντική αλλαγή στον ΓΔ και στον 25άρη, αφήνοντας τους με αυτή την παρέμβαση πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Πρώτων Υλών +3,36% από +0,24%, Χημικών +2,38% από -1,18%, Ταξίδια Αναψυχή +2,34% από -2,83%, Ακίνητης Περιουσίας +1,97% από -1,22%, Τραπεζών +1,77% από -0,98%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,46% από -2,53%, ο 25άρης +0,99% από -0,76%,  ο ΓΔ +0,74% από -0,48%, Πετρελαίου Αερίου +0,68% από -0,44%, Κοινής Ωφέλειας +0,52% από +0,58%, Τηλεπικοινωνιών +0,51% από -1,76%, Τροφίμων Ποτών +0,48% από +0,44%, Τεχνολογίας +0,10% από +0,56%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Βιομηχανικών Προϊόντων -0,47% από -0,32%, ο FTSEM -0,35% από -0,83%, Εμπορίου -0,23% από +0,00%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,17% από -0,04%, και Κατασκευές Υλικά -0,14% από -1,26%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 14,901 από 37,539 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,612 από 2,603   εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 13,034 από 33,376 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,433 από 0,490 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,288 από 40,988 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 17,288 από 54,717 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 56 από 49 των καθοδικών σε 36 από 48 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 24 από 34.

Τεχνική ανάλυση

Στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας του μήνα και του τριμήνου, ο 25άρης απέκτησε πορεία ανοδική χωρίς πέρασμα από το αρνητικό πεδίο. Το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε στις 11:13 και ήταν οι 1503,18 μονάδες και ενώ το μέγιστο μέρας ήρθε στις 14:50 και ήταν οι 1518,90. Το  κλείσιμο  έγινε στις 1515,75 μονάδες με μεταβολή +0,99%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 2,781 από 6,004 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 364 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1516,00 μονάδες και κατώτερο στις 1503,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 55 ΣΜΕ για τη σειρά Νοεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1515,75 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1517,25 και της επόμενης στις 1517,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Οκτωβρίου στα 5503 από 5560 ενώ για τη σειρά Νοεμβρίου ανήλθαν σε 347 από 307.

Η αγορά για τους περισσότερους κρατά τη ζώνη που της όρισαν οι επιλογές των θεσμικών από τις 12/7 και περιμένει την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου και η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα είναι τόσο εξπρές όσο αναμενόταν. Το τέλος Οκτωβρίου ήταν στο χρονοδιάγραμμα και μάλλον θα μετατεθεί.  Η βουτιά στο τζίρο των παραγώγων είναι αντίστοιχη αυτής που σημειώθηκε χθες στο ΧΑ.

Με τον 25άρη από τις 4/8 ως σήμερα, από τις 1470 μονάδες ως τις 1570 χονδρικά, υπάρχει σύσφιξη της ζώνης διακύμανσης από τις 8/9 ως σήμερα με κατώτερο τις 1470 αλλά ανώτερο στις 1540.

Με κλείσιμο στις 1515,75 μονάδες χθες ο δείκτης των παραγώγων πέρασε πάνω από τον ΚΜΟ 30 ημερών (1513,21 μονάδες) αλλά ο ΚΜΟ100 είναι στις 1567,37 και ο ΚΜΟ200 στις 1559,05 μονάδες. Τα παραπάνω τεχνικά ειδοποιούν για επίπεδα αντίστασης κάτω του άνω ορίου (1570) της πολύμηνης ζώνης συσσώρευσης με μετατόπιση στις  1560 που είναι ο ΚΜΟ200 που θα λειτουργήσει στο μέλλον ως οροφή.

Οι συναλλαγές όσο μένουν χαμηλά θα γίνονται σε στενό εύρος τιμών και θα παίζει ρόλο για το πρόσημο της μεταβολής η εικόνα των διεθνών αγορών και για αυτό έχει σημασία τι συνέβη χθες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Εν αναμονή της μικρής αξιολόγησης και της δόσης των 2,8 δισ. που μπορεί να δώσει ανάσες στην ματωμένη Ελληνική Οικονομία αλλά και να κερδίσει έστω και ψήγματα εμπιστοσύνης στο εξωτερικό, τελεί η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Κλειδί για την συνέχεια είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με τα δημοσιεύματα να θέλουν να περιμένει τις Γερμανικές εκλογές.

Η Deutsche Bank προβληματίζει το σύνολο των Αγορών και όσο πιο γρήγορα δοθεί μία σοβαρή λύση τόσο το καλύτερο για τις Αγορές και τις Οικονομίες στην Ευρωζώνη.

Κινήσεις σαν αυτή των ΕΛΠΕ για μείωση του κόστους δανεισμού είναι ενθαρρυντικές και εφόσον πετύχουν μπορούν να βοηθήσουν και τα υπόλοιπα εταιρικά ομόλογα στο να ψάξουν τρόπους μείωσης του κόστους του. Τα ΕΛΠΕ ουσιαστικά έκαναν δημόσια πρόταση σε έκδοση που λήγει το 2017 με σκοπό να εκδώσουν νέα 5ετή έκδοση με χαμηλότερο επιτόκιο.

Η λύση για το Ελληνικό χρέος φαίνεται να απέχει χρονικά, παρόλα αυτά αν κλείσουμε με τις αξιολογήσεις η Χώρα θα μπορεί να συμμετάσχει στο "QE" με ένα ποσό που ναι μεν είναι κάτω των 3 δισ., παρόλα αυτά μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην Χώρα αλλά και να ρίξει το spread σημαντικά, σε σχέση με το δυσθεώρητα υψηλό 8,00.

Στις 10 του μήνα περιμένουμε κατάθεση φακέλων για τον ΑΔΜΗΕ της ΔΕΗ +1,51% με αρκετούς συμμετέχοντες, ενώ όπως όλα δείχνουν η μάχη θα είναι Ιταλο-Κινεζική.

Αν δούμε από "μακριά" την Αγορά και αφαιρέσουμε τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο, θα δούμε πως ουσιαστικό χαμηλό είχαμε το 2012. ΟΙ περισσότεροι τίτλοι δεν έχουν καν πλησιάσει στα χαμηλά του 2012, με την Αγορά να δείχνει πως απλά περιμένει το timing και τις συγκυρίες να κινηθεί ανοδικά.

Για αυτό επιμένουμε πως για τους επενδυτές το πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ οι τιμές, αλλά ο χρόνος. Αν η Αγορά καταλάβει ότι αρχίζουμε και κινούμαστε "by the book" και τις πιθανότητες να έχουμε μια σοβαρή ανάπτυξη το 2017, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αρχίσει να το τιμολογεί.

Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μέρος των funds μας έχει 'εκτός επενδυτικού χάρτη' κάτι που αποδείχτηκε και στο πρόσφατο road show στο Λονδίνο μιας και οι λίγοι συμμετέχοντες το χαρακτήρισαν το χειρότερο 'ever".

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ

Η σημερινή αργία στο Γερμανικό Χρηματιστήριο μειώνει τη μεταβλητότητα και στα υπόλοιπα Ξένα Χρηματιστήρια, με δεδομένο ότι η Deutsche Bank μονοπώλησε σχεδόν τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού τύπου στις τελευταίες συνεδριάσεις".

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις αποφάσεις της Γερμανικής Κυβέρνησης για τη διαχείριση της κατάστασης, καθώς και η φημολογία αναφορικά με το τελικό ύψος της αποζημίωσης που θα κληθεί να πληρώσει η Τράπεζα στις Αμερικάνικες Αρχές, για το θέμα των ενυπόθηκων δανείων, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν άμεσα τις αποτιμήσεις στον κλάδο.

Πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου της Deutsche, πιθανότατα, θα αυξήσει το "credit risk" και των υπόλοιπων Τραπεζικών Ιδρυμάτων που έχουν προβεί σε απευθείας εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές (OTC) με αυτήν.
Ενδεικτική η αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) της μεγαλύτερης Γερμανικής Τράπεζας (Deutsche) κοντά σε υψηλό δεκαετίας.

Σε ότι αφορά τις Αμερικάνικες Τράπεζες, η πιθανότητα να θεσπίσει η FED διαφορετική μεθοδολογία στα "stress tests" θα μεταβάλει τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις. Με ενδιαφέρον αναμένουμε τα στοιχεία της Παρασκευής για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, που παραδοσιακά αυξάνουν τη μεταβλητότητα στο Συνάλλαγμα, τα Εμπορεύματα και τα επιτοκιακά προϊόντα.

Στα της Ελληνικής Αγοράς, θετικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός της χαμηλής μεταβλητότητας του Γενικού Δείκτη, παρά τις τρέχουσες αναταράξεις στον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο. Όσο ο Γενικός Δείκτης διατηρείται στο εύρος μεταξύ 550 και 580 μονάδων, η μεσοπρόθεσμη τάση είναι πλάγια. Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών και η περιορισμένη διακυμανσιμότητα των τιμών απεικονίζουν τη διστακτικότητα των επενδυτών να τοποθετηθούν σε αυτά τα επίπεδα.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ξεπέρασαν μια υποτονική έναρξη και ώθησαν τους δείκτες υψηλότερα σήμερα Τρίτη, με τις ιαπωνικές αγορές δείχνουν το δρόμο μετά από μια αισιόδοξη έρευνα από τον τομέα των κατασκευών στις ΗΠΑ που ενίσχυσε το δολάριο.

Η Αυστραλιανή αγορά γλίστρησε -0,1%, αφού η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας κράτησε σήμερα τα επιτόκια της σταθερά στο 1,5%, μια ευρέως αναμενόμενη απόφαση, καθώς αξιολογεί τις επιπτώσεις της μείωσης των επιτοκίων της τον Μάιο και τον Αύγουστο. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω 0,2%, ενώ ο δείκτης Nikkei των μετοχών της Ιαπωνίας κέρδισε 0,84%, επειδή το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του γιεν.

Οι αγορές στην Κίνα είναι σε αργία αυτή την εβδομάδα. Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Αποθεμάτων (ISM), δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο δείκτης της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 51,5 το Σεπτέμβριο από 49,4 τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας ότι τώρα ο τομέας αναπτύσσεται.

Οι Αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν χθες, με την Deutsche Bank σε επανάληψη της πτώσης της, καθώς οι ελπίδες ότι ο μεγαλύτερος δανειστής της Γερμανίας θα καταλήξει σε ταχεία συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεθωριάσανε.

Ενώ τα ισχυρά στοιχεία καθησυχάζουν τους επενδυτές που ανησυχούν για την ευρωστία της οικονομίας των ΗΠΑ, ισχυροποιούν, επίσης, τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve είναι σε καλό δρόμο για να αυξήσει τα επιτόκια στο τρέχον έτος. Τα υψηλότερα επιτόκια, ενώ κάνουν καλό στο δολάριο, θα μπορούσαν να πιέσουν τις αγορές μετοχών.

Ο δείκτης δολαρίου DXY, που καταγράφει το δολάριο έναντι καλαθιού εκ των έξι κυριότερων αντιπάλων του, κέρδισε 0,2% φθάνοντας στις 95,899 μονάδες.

Έναντι του γεν, το δολάριο ανέβηκε 0,5% αγοράζοντας 102,13 γιεν, ενώ το ευρώ ήταν 0,1% χαμηλότερα στα 1,1197 δολάρια.

Ο κύριος οικονομικός δείκτης αυτή την εβδομάδα είναι έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας της Παρασκευής. Οι εργοδότες αναμένεται να έχουν προσθέσει 170.000 θέσεις εργασίας το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις 59 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters.

Τα ΣΜΕ του αργού ΗΠΑ ήταν κάτω κατά 0,5% στα 48,55 δολάρια το βαρέλι και τα ΣΜΕ του Brent ήταν κάτω 0,4% στα 50,71 δολάρια το βαρέλι. Χθες είχαν αντίστοιχα άνοδο +1,2% και +1,4%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Από μια αλληλουχία θετικών προβλέψεων, οι οποίες θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στην πράξη, αλλά και από νέα μέτρα ύψους περίπου 2,6 δισ. ευρώ εξαρτάται η εκτέλεση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, όπως προκύπτει από το προσχέδιο που κατατέθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή. Για να επιβεβαιωθεί η βασική πρόβλεψη επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη -και μάλιστα με ρυθμό 2,7%, έναντι μικρής ύφεσης 0,3% που προβλέπεται για φέτος- θα πρέπει να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση παρά τα νέα εισπρακτικά μέτρα -κυρίως φορολογικά-, να ανακάμψουν οι εξαγωγές, οι οποίες θα «κλείσουν» πτωτικά το 2016, και να τονωθεί αισθητά η επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα προκειμένου να οδηγήσει -μεταξύ άλλων- και σε μείωση της ανεργίας.

Νέα μέτρα ύψους 2,591 δισ. ευρώ καλούνται να σηκώσουν το επόμενο έτος όλοι οι φορολογούμενοι, με τους έμμεσους φόρους να κλέβουν την παράσταση το 2017 καθώς υπολογίζεται ότι θα φέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους 1,464 δισ. ευρώ. Το «κύμα» φόρων, όπως καταγράφεται στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2017 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, έρχεται να προστεθεί στην «καταιγίδα» που πλήττει ήδη ατομικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς τα τελευταία επτά χρόνια και έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία χιλιάδες μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 91,5 δισ. ευρώ.

Συζήτηση για την Ελλάδα και τοελληνικό χρέος με θέμα «Η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ο αντίκτυπός τους, καθώς και προοπτικές για μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος» είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα (4 Οκτωβρίου) στις 16:00, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπήσει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Το ελληνικό πρόγραμμα και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας τουEurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πορεία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Όπως αναφέρεται, η επιτυχής ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ που απομένουν.

Την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στο προσεχές Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, προεξοφλεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, εκτιμώντας παράλληλα, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 1,8% το 2017. Ο αμερικανικός οίκος, στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, εκτιμά ότι η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες, ως απόρροια της εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ, θα συνιστά θετική εξέλιξη (credit positive) για την Ελλάδα.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσιοποίηση τωνεξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών είναι η έπειτα από 6 χρόνια υπεροχή των κερδοφόρων έναντι των ζημιογόνων. Όπως αναφέρει η Beta ΑΧΕΠΕΥ, η σχέση 60:40 υπέρ των ζημιογόνων εταιρειών «γύρισε» σε 54:46 υπέρ των κερδοφόρων, σε ένα σύνολο 196 εταιρειών.

Έντονα επικριτικός για τους έμμεσους φόρους στο προσχέδιο του προϋπολογισμού εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) Κωνσταντίνος Κόλλιας. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, σε μια περίοδο, όπου τα νοικοκυριά δοκιμάζονται μέσω του διαρκώς συρρικνούμενου εισοδήματός τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν πάνω από το 70% των εσόδων τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, στον προϋπολογισμό γίνεται πρόβλεψη για ακόμα υψηλότερα φορολογικά έσοδα.

Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατατέθηκε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, στο οποίο προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ και ανάπτυξη της τάξης του 2,7%. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,330 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ (1,111 δισ. ευρώ) που προβλέπεται για το 2016. Στο προσχέδιο προβλέπεται παράλληλα, μείωση της ανεργίας στο 22,4% και περιορισμός του δημόσιου χρέους στο 174,8% του ΑΕΠ, έναντι 178,9% της εκτίμησης για το 2016.

«Η εκτίμηση αύξησης του ΑΕΠ με ρυθμό 2,7% αξιολογείται ως αρκετά αισιόδοξη και υπό προϋποθέσεις» διαπιστώνει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ), στην αξιολόγησή του σχετικά με τις μακροοικονομικές προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, ενώ «βλέπει» ότι 2016 ενδέχεται να κλείσει με ρυθμό 0%.

Η εισήγηση του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σχετικά με τη διαμόρφωση της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής παρουσιάστηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίο συνεδρίασε τη Δευτέρα, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε το χρονοδιάγραμμα σύνταξης των σχετικών κειμένων τα οποία, μετά την ενσωμάτωση σχολίων και παρατηρήσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα αποσταλούν στους θεσμούς το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.

Άνοιξε τις πύλες του το πρώτο νέο από το μηδέν δημιουργημένο για φέτος πεντάστερο ξενοδοχείο της Αθήνας, το Electra Metropolis, που αποτελεί την τρίτη επένδυση του ομίλου Electra Hotels & Resorts στην πρωτεύουσα και δημιουργήθηκε στη θέση του κτηρίου που στέγαζε επί χρόνια το υπουργείο Παιδείας, στην οδό Μητροπόλεως. Το κτήριο ανεγέρθη το 1959 με μελέτη του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού και ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Μέχρι το 2008 στεγαζόταν σε αυτό η κεντρική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας. Έκτοτε παρέμεινε κλειστό μέχρι που μισθώθηκε από την εταιρεία Αγία Δύναμις ΑΞΕ με σκοπό να ανακατασκευαστεί σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Πτώση της τάξης του 18,1% εμφάνισαν στο α’ εξάμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη τηςAs Company, καθώς διαμορφώθηκαν σε 980.000 ευρώ έναντι 1,20 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ο κύριος λόγος μείωσης της κερδοφορίας αποδίδεται στην πτώση του μικτού κέρδους κατά 5,7%, ως απόρροια της αύξησης του κόστους των εισαγόμενων εμπορευμάτων και της νέας εμπορικής πολιτικής.

Την τοποθέτηση νέων στελεχών, με στόχο την ομαλότερη και αποδοτικότερη λειτουργία της εταιρείας, ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-0,56% Α.Ε., στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου οργανογράμματος.

Ειδήσεις για το εξωτερικό

Σημαντικούς κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία «βλέπει» ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος προειδοποιεί για τις δυσμενείς επιπτώσεις της χαμηλής ανάπτυξης, του λαϊκισμού και των ορίων - δράσης των κεντρικών τραπεζών. Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη των αναπτυγμένων χωρών, κατά τη διάρκεια της επόμενης τριετίας (2016 - 2018), δεν αναμένεται να υπερβεί το 1,5% ετησίως, ενώ εφιστά την προσοχή για τον κίνδυνο του λαϊκισμού.

Πτώση της τάξης του 7,7% εμφάνισαν οι πωλήσεις της Ford Motor Co., στις ΗΠΑ, καθώς υποχώρησαν σε 221.599 οχήματα.

Μεταξύ άλλων, οι πωλήσεις των Ι.Χ. οχημάτων συρρικνώθηκαν κατά 21%, των σπορτ αυτοκίνητων κατά 3,4% και των φορτηγών κατά 1,8%.

Στην εξαγορά της Cabela, έναντι 5,5 δισ. δολαρίων, προχώρησε η Bass Pro Shops, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά ειδών κυνηγιού και ψαρέματος. Η προσφορά ισούται με 65,50 δολάρια ανά μετοχή της Cabela, ποσό αυξημένο κατά 19,2% έναντι της τιμής κλεισίματος της μετοχής στη Wall Street, την Παρασκευή.

Την εξαγορά της Grand Design Recreational Vehicles, έναντι 500 εκατ. δολαρίων, προανήγγειλε η Winnebago Industries Inc. To αντίτιμο είναι υψηλότερο κατά 17% έναντι της τιμής - κλεισίματος της μετοχής της Grand Design, την Παρασκευή, στη Wall Street. Το deal αναμένεται να αποφέρει σημαντικά κέρδη στην Winnebago, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροχόσπιτων.

Τη σύναψη κοινής επιχειρηματικής συμφωνίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 30 Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν η Qatar Airways και η μητρική εταιρεία της British Airways, International Airlines Group (IAG). Η συμφωνία θα ωφελήσει τους πελάτες των δύο εταιρειών, προσφέροντας περισσότερες επιλογές πτήσεων και ναύλων, ενισχυμένο δίκτυο και μεγαλύτερα οφέλη για τα μέλη των προγραμμάτων τακτικών επιβατών.

Περαιτέρω βελτίωση εμφάνισε τον Σεπτέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στη Βρετανία, καθώς ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της Markit αυξήθηκε στις 55,4 μονάδες, έναντι 53,4 μονάδων τον Αύγουστο. Σημειώνεται ότι οι επιδόσεις άνω των 50 μονάδων υποδηλώνουν την ανάπτυξη του κλάδου. Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν και οι επιμέρους δείκτες, καθώς παραγωγή, νέες παραγγελίες και απασχόληση σημείωσαν σημαντική άνοδο.

Επιτάχυνση εμφάνισε τον Σεπτέμβριο ο ρυθμός ανάπτυξης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, καθώς ο δείκτης ΡΜΙ της Markit διαμορφώθηκε στις 52,6 μονάδες έναντι 51,7 μονάδων τον Αύγουστο. Ο επιμέρους δείκτης των νέων παραγγελιών αυξήθηκε στις 53,4 μονάδες, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών. Σημειώνεται ότι οι επιδόσεις κάτω των 50 μονάδων υποδηλώνουν τη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας, ενώ οι επιδόσεις άνω των 50 μονάδων την ανάπτυξη του κλάδου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα