Ε.Ε.: Ενίσχυση για τη διάσωση της Cyprus Airways

Τρίτη, 03 Μαΐου 2005 13:16

Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να επιτρέψει τη χορήγηση ενίσχυσης διάσωσης στη Cyprus Airways, τον κυπριακό εθνικό αερομεταφορέα. Η ενίσχυση συνίσταται σε εγγύηση δανείου ύψους 30 εκατομμυρίων κυπριακών λιρών (51 εκατομ. ευρώ) για τους επόμενους έξι μήνες, ούτως ώστε οι αρχές να μπορέσουν να οργανώσουν την αναδιάρθρωση της αεροπορικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή εξέτασε την ενίσχυση για τη διάσωση της Cyprus Airways και διαπίστωσε ότι συμμορφώνεται με τους κοινοτικούς κανόνες, και συγκεκριμένα:

-Η ενίσχυση έχει τη μορφή εγγύησης δανείου, ύψους 51 εκατομ. ευρώ (30 εκατομ. κυπριακών λιρών), που χορηγείται με τα επιτόκια της αγοράς.

Το ποσό της ενίσχυσης περιορίζεται στο ποσό που είναι αναγκαίο για τη διαχείριση του βραχυπρόθεσμου ελλείμματος ταμειακής ροής της εταιρείας.

-Οι κυπριακές αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να υποβάλουν στην Επιτροπή σχέδιο αναδιάρθρωσης της Cyprus Airways, εντός έξι μηνών από την έγκριση για καταβολή της ενίσχυσης.

-Η ενίσχυση δικαιολογείται επίσης από σοβαρούς κοινωνικούς λόγους. 2.400 άτομα εργάζονται άμεσα για εταιρείες του ομίλου Cyprus Airways, αριθμός ο οποίος δεν είναι αμελητέος σε σχέση με το σύνολο του εργατικού δυναμικού της Κύπρου.

-Οι πιθανότητες να έχει η ενίσχυση ανεπίτρεπτα αρνητικές επιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη είναι πολύ περιορισμένες, λόγω του ύψους της, της μικρής της διάρκειας και του σχετικά μικρού μεγέθους της δικαιούχου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα