Έως 27/10 η προθεσμία υποβολής προσφορών για το Καστέλι

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 18:27
UPD:19:31
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL

Φωτογραφία αρχείου.

Μέχρι τις 27 Οκτωβρίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής προσφορών για το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, με απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, κατόπιν αιτήματος κοινοπραξιών οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Σε δήλωσή του και αναφερόμενος στην απόφαση που αφορά το έργο του νέου αεροδρομίου Καστελίου Κρήτης, ο κ. Σπίρτζης σημειώνει ότι:

  • Είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης που διενεργεί το ΥΠΟΜΕΔΙ με τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες.
  • Διασφαλίζει με ακόμη καλύτερους όρους, τον υγιή ανταγωνισμό των συμμετεχόντων και την προσέλκυση (ήδη εκδηλωμένου) επενδυτικού ενδιαφέροντος υψηλών προδιαγραφών.
  • Προστατεύει τα συμφέροντα του Δημοσίου ούτως ώστε να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης, ως έργο και επένδυση καταλύτης, για την Κρήτη και την εθνική οικονομία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, στην ίδια απόφαση περιλαμβάνονται δύο σημαντικές αλλαγές των όρων στα τεύχη δημοπράτησης, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση των όρων συνεργασίας του Δημοσίου με τα πιθανά επενδυτικά σχήματα και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού.

  • Η πρώτη αλλαγή αφορά θέματα διαιτησίας στο έργο ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου από διαιτησία διεθνούς δικαστηρίου και επιδιαιτητή αναγνωρισμένο από το Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) στο Παρίσι.
  • Η δεύτερη αλλαγή, σύμφωνα με το υπουργείο, «θωρακίζει το δημόσιο χαρακτήρα του έργου αποκλείοντας ακόμη και μελλοντική παράδοση του αεροδρομίου του Καστελίου σε ιδιώτες. Μάλιστα, εξασφαλίζει για το Δημόσιο δεσπόζουσα θέση: Στους όρους του διαγωνισμού προβλέπεται μέγιστη δυνατή συμμετοχή του Δημοσίου σε ποσοστό 45% έως 55% της Εταιρείας Κατασκευής και Λειτουργίας του Αερολιμένα και σε καμία περίπτωση το προαναφερθέν ποσοστό της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό σχήμα, δε θα μπορεί να είναι μικρότερο του 35% σε όλη την διάρκεια της Περιόδου Παραχώρησης».


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα