Από την έντυπη έκδοση
Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]
Αυξημένες εμφανίζονται οι πιθανότητες για την Ελλάδα να αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την ευρωπαϊκή επικράτεια.
Μιλώντας χθες σε περιορισμένο αριθμό δημοσιογράφων, μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών, στην Αθήνα, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ επικαλέστηκε τα ευρήματα των τελευταίων ερευνών στην οικονομική ζώνη της χώρας του, σύμφωνα με τα οποία «το περισσότερο φυσικό αέριο στο Ισραήλ δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη».
Ο κ. Στάινιτζ υπογράμμισε ότι αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις έως και για 10.000 bcm σε ολόκληρη την περιοχή (Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος), τότε η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορέσει να υποκαταστήσει για την ευρωπαϊκή αγορά τα εξαντλούμενα αποθέματα της Βόρειας Θάλασσας. Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ τόνισε ότι έχει ήδη συζητήσει την προοπτική αυτή με τον Ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο οποίος «αναγνώρισε τον στρατηγικό ρόλο της περιοχής ως σημαντική μελλοντική πηγή ενέργειας».
Ειδικότερα, ο κ. Στάινιτζ επισήμανε ότι το Ισραήλ πρακτικά εξετάζει τέσσερις εκδοχές για να εξάγει το φυσικό του αέριο και είναι όλες παράλληλα ανοιχτές:
- Προς την Αίγυπτο (αφενός στην τοπική αγορά της, αφετέρου σε δεύτερο χρόνο προς την Ευρώπη με τη χρήση των εγκαταστάσεων υγροποίησης).
- Προς την Ιορδανία (ήδη το Ισραήλ έχει συνάψει συμβόλαια ύψους 10 δισ.).
- Προς την Τουρκία (ή και προς Ελλάδα - Ευρώπη σε δεύτερο χρόνο, στον βαθμό που θα αποδειχθεί ρεαλιστική προοπτική για το μέλλον).
- Προς την Ευρώπη (μέσω μεγάλου αγωγού ο οποίος θα περνά από την Ελλάδα).
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ διεμήνυσε ότι η τελευταία επιλογή είναι για τη χώρα του η πιο στρατηγική και μακροπρόθεσμη, ιδίως «αν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια δούμε τις υψηλές αυτές ποσότητες» τις οποίες καταδεικνύουν οι μελέτες.
Ο κ. Στάινιτζ προανήγγειλε νέα τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ σε έναν μήνα στην Αθήνα, αυτή τη φορά σε επίπεδο ειδικών, με την παρουσία και εκπροσώπου της ΕΕ, οι οποίοι θα εξετάσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες ως προς τη δυνητική κατασκευή αγωγού από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Όπως είπε, στο τέλος του έτους θα υπάρχει μια καλή εικόνα για τις προοπτικές οι οποίες διανοίγονται σε αυτό το επίπεδο. Τον Δεκέμβριο, άλλωστε, θα ακολουθήσει στην Ιερουσαλήμ η επόμενη τριμερής συνάντηση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.
«Όχι» απάντησε κατηγορηματικά ο κ. Στάινιτζ ερωτηθείς από τη «Ν» αν η αβεβαιότητα η οποία περιβάλλει την ελληνική οικονομία επηρεάζει τις αποφάσεις του Ισραήλ στο πεδίο της ενέργειας, λέγοντας πως η χώρα του επιδιώκει τη στενή συνεργασία με την Ελλάδα «και στις εύκολες και στις δύσκολες εποχές». Παράλληλα, υποστήριξε ότι το Κυπριακό δεν συνδέεται στενά με τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι για το φυσικό αέριο.