Market Beat: Θετικό διεθνές κλίμα ωθεί ανοδικά ακόμα και το παραγκωνισμένο ΧΑ

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 10:06
UPD:10:07
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι εξελίξεις χθες μετά από τα μηνύματα που προέκυψαν από την Αλγερία, που τα μέλη του ΟΠΕΚ απροσδόκητα συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή αργού, για πρώτη φορά από το 2008, ήταν καταιγιστικές. Σήμερα θα αποτυπωθούν στα ευρωπαϊκά ταμπλό.

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ομαδικά ανοδικά και τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί του δείκτη μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν μεγάλα κέρδη. Η υπερπροσφορά πετρελαίου παγκόσμια, έχει επιβαρύνει τις τιμές του αργού για περισσότερο από δύο χρόνια, παρακινώντας τα φαινόμενα αποπληθωρισμού που είναι επιβλαβή για τα εταιρικά κέρδη και οδήγησαν σε αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων σε δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αυτού του είδους γεγονότα τροφοδοτούν μια αλυσίδα αντιδράσεων στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, που εμμέσως επικοινωνεί με τις Μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες αλλά και με τον ΟΠΕΚ. Εδώ και καιρό η αγορά υποστήριζε πως η αμετάβλητη πολιτική που εμφάνιζε ο ΟΠΕΚ τελικά είχε στραφεί ενάντια στα συμφέροντα των παραγωγών χωρών. Η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει και πραγματικό φως θα έρθει στην τακτική  σύνοδο του ΟΠΕΚ το Νοέμβριο. Ωστόσο, το βήμα έγινε και οι θεσμικοί παγκόσμια θα στείλουν το μήνυμα ότι η διακοπή της καθοδικής κατεύθυνσης στην τιμή του πετρελαίου συμφέρει όλες τις πλευρές. Από τις Κεντρικές Τράπεζες ως τις χώρες παραγωγούς αλλά και τα χρηματιστήρια, στην περίπτωση που πεισθούν ότι το τέρας του αποπληθωρισμού θα υποχωρήσει, επιτρέποντας την ομαλή άνοδο των επιτοκίων και των πληθωριστικών πιέσεων σε όρια κοντά στο στόχο των ΕΚΤ και Fed.

Όλα αυτά τα ευχάριστα έρχονται από το εξωτερικό. Ενώ η χθεσινή ανοδική συνεδρίαση του ΧΑ σφραγίστηκε από τον χαμηλό τζίρο, που επιτρέπει την φθηνού κόστους, αλλά σημαντικού αποτελέσματος, παρέμβαση στο τέλος της κάθε συνόδου και από την εξάτμιση των αξιόλογων ενδοσυνεδριακών κερδών. Το ταμπλό φώναξε χθες πως οι τράπεζες ανέβασαν τον ΓΔ και αυτές του έδωσαν την «ευκαιρία» να κλείσει με οριακή μόνο άνοδο, αφού οι τραπεζικές μετοχές είδαν το δείκτη τους να κερδίζει +2,55% και να κλείνει με απώλειες πάνω από -1% μια μέρα που η μετοχή της εταιρίας που τάραξε τον κλάδο στην Ευρώπη (Deutsche Bank) ανέκαμπτε από την πτώση με κέρδη της τάξης του +2,5%.

Η διάθεση για συμμετοχή στις συναλλαγές δεν θα χαρακτηριζότανε ως ακμαία με το τζίρο τελικά να μην ξεπερνά τα 19 εκατ. ευρώ. Στα αρνητικά της συνεδρίασης ήταν ο πολύ χαμηλός τζίρος και η μικρή μεταβολή των βασικών δεικτών που σημαίνουν επιστροφή στη μιζέρια από αδιαφορία των ισχυρών θεσμικών. Θεωρούμε πως οι μάχες μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων» έγιναν ανιαρές και ατελείωτες.  Φρέσκο χρήμα στο ΧΑ, μετά από απανωτά γκρεμίσματα των κεφαλαιοποιήσεων, θα αργήσει να φανεί. Δεν πρόκειται στο εγγύς μέλλον μια σημαντική εξέλιξη στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όπως ήταν η ψήφιση των προαπαιτουμένων την Τρίτη, να αλλάξει τη διάθεση των ισχυρών θεσμικών. Απλά, με κάτι τέτοια, ορισμένοι θα πέφτουν σε παγίδες για αισιόδοξους και ελάχιστοι, θα κερδίζουν και στο πάνω και στο κάτω των τιμών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν στην χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, χαιρετίζοντας τη διαφαινόμενη συμφωνία στην άτυπη σύνοδο των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ, στο Αλγέρι.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 18.339 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 0,53% στις 2.171 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 0,24% στις 5.318 μονάδες.

Στα ταμπλό, η μετοχή της BlackBerry εκτινάχθηκε κατά 5,46% χάρη στην παρουσίαση του νέου οικονομικού διευθυντή της εταιρείας, ενώ αντίθετα, η μετοχή της Nike διολίσθησε κατά 4,1% λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού πωλήσεων.

Οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, στην άτυπη συνάντησή τους στο Αλγέρι, προχώρησαν στην κατ’ αρχήν συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής στα 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι της τρέχουσας παραγωγής των 33,24 εκατ. βαρελιών. Η συμφωνία θα ανακοινωθεί και επισήμως, στην τακτική συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, τον Νοέμβριο.

Ως αποτέλεσμα, στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI εκτινάχθηκαν κατά 4,59% στα 46,72 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 5,09% στα 48,31 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, εμφάνισε απώλειες κατά 0,35% στα 1.325,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητες παρέμειναν τον Αύγουστο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, παρότι οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν πτώση κατά 1,5%. Στα επιμέρους στοιχεία, οι παραγγελίες εμπορικών αεροσκαφών υποχώρησαν κατά 22% ενώ η ζήτηση νέων αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 0,7%.

Τέλος, ζημιές 373 εκατ. δολαρίων (0,71 δολ/μετοχή) εμφάνισε στο β’ τρίμηνο του 2016, η BlackBerry, έναντι κερδών 51 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, περιορίστηκαν στα 334 εκατ. δολάρια, έναντι 490 εκατ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 392 εκατ. δολαρίων.

ΕΥΡΩΠΗ

Συγκρατημένα κέρδη εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, μετά την ανάκαμψη της μετοχής της Deutsche Bank και το συνεπαγόμενο ράλι στον τραπεζικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 6.849 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,74% στις 10.438 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 0,77% στις 4.432 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,60% στις 8.740 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,54% στις 16.222 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 τέλος, εμφάνισε κέρδη κατά 0,70% στις 342,57 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Deutsche Bank ανέκαμψε στο +2,04% χάρη στην πώληση της Abbey Life στη Phoenix Capital, έναντι 1,09 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι μετοχές των Rio Tinto και Arcelormittal ενισχύθηκαν αμφότερες, άνω του 2%. Κέρδη κατά 2,7% σημείωσε και η Petrofac, μετά την αναβάθμιση της σύστασης από την Goldman Sachs.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η άτυπη συνάντηση των κρατών - μελών του ΟΠΕΚ, όπου οι εκπρόσωποι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών προσπάθησαν να επιτύχουν μία κατ’ αρχήν συμφωνία για το «πάγωμα» της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στην εξαγορά της UK Mail Group προχωράει η Deutsche Post DHL Group, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία της στη βρετανική αγορά. Σύμφωνα με τους όρους της προσφοράς, το αντίτιμο ανέρχεται στα 242,7 εκατ. στερλίνες (315,5 εκατ. δολάρια) ή στις 440 πένες ανά μετοχή της UK Mail. Η διοίκηση της βρετανικής εταιρείας κρίνει ότι οι όροι της πώλησης είναι «δίκαιοι και εύλογοι» με αποτέλεσμα, να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Παράλληλα, σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για την καταβολή αποζημιώσεων, ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, συμφώνησε η Royal Bank of Scotland Group PLC (RBS), στο πλαίσιο της διευθέτησης της υπόθεσης πώλησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Η βρετανική τράπεζα διαβεβαίωσε ότι οι αποζημιώσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Τέλος, το πράσινο φως για την εξαγορά της ζυθοποιίας SABMiler άναψε η γενική συνέλευση της Anheuser-Busch InBev. Σήμερα αναμένεται να εγκρίνουν τη σχετική συμφωνία, συνολικού ύψους άνω των 100 δισ. δολαρίων, και οι μέτοχοι της SABMiler.

ΧΑ

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με ακόμα χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από τις προηγούμενες, αποφάσισαν, να εξελιχθούν διαρκώς μάχες μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων». Αυτές έδωσαν στην πορεία των δεικτών τη μορφή ενός αντεστραμμένου υ σήμερα.  με τους «απαισιόδοξους» να αναπτύσσουν έντονο ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών σε λίγους κλάδους  εκτός των τραπεζών στο δεύτερο μέρος οι «ταύροι» εμφανίστηκαν από την έναρξη του μέρους, υπό την συμπαράσταση της ανόδου που εμφάνιζαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Πάλι η  πορεία που εμφάνισαν οι τράπεζες του 25άρη σήμερα καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών. Αφού αυτές  τέθηκαν από τους θεσμικούς στο τιμόνι της πορείας των βασικών δεικτών από το πρώτο λεπτό. Ο δείκτης τους εμφάνισε άνοιγμα με τεράστιο χάσμα αφού από τις 637,5 μονάδες που έκλεισε την Τρίτη άνοιξε οριακά κάτω από τις 648 δέκα μονάδες ψηλότερα και στις 11:58 ήταν στο μέγιστο μέρας στις 656,05 με κέρδη +2,88%.  Κινήθηκε κατόπιν πλάγια ως τις 15:45 με μεταβολή της τάξης του +2% αλλά αμέσως μετά οι «αρκούδες» άρχισαν να τον πιέζουν μέσα από την πτώση στις ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ. Από τις 650 μονάδες ως τις 15:46 που τριγύριζε, τον έκλεισαν στις 628,40 μονάδες και το κούρεμα κατά 22 περίπου έγινε σε δυο χρόνους. Αφού η ελεύθερη διαπραγμάτευση τον άφησε στις 636 και οι δημοπρασίες τον έσπρωξαν έξη μονάδες χαμηλότερα.

Οι βασικοί δείκτες απέκτησαν την πορεία του δείκτη των τραπεζών, ήτοι ανοδική αρχικά με άνοιγμα με ανοδικό χάσμα σχετικά μεγάλο (2,7 μονάδων) και κατόπιν πλάγια σε εύρος τριών μονάδων  ως τις 15:46 και με έντονα πτωτική  κατεύθυνση από τότε ως και τις δημοπρασίες. Τότε σημειώθηκε το ελάχιστο μέρας που σχεδόν ταυτίστηκε με το κλείσιμο. Ο ΓΔ και ο 25άρης αναζητούσαν ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης το ελάχιστο μέρας λόγω των ισχυρών πιέσεων σε ΑΛΦΑ (-2,61%) με μέγιστο μέρας στο +2,61% και ΕΥΡΩΒ (-2,15%) με μέγιστο στο +3,52%. Άλλωστε αυτών το κλείσιμο έγινε στο κατώτερο μέρας στις δημοπρασίες. Το μέγιστο του ΓΔ εμφανίστηκε στις 11:57 μετά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα ήταν οι 569,15 μονάδες ή +1,20%.

Με πτωτικό φινάλε από τη συνεισφορά των δημοπρασιών σήμερα, η αγορά φάνηκε να διατηρείται πάνω από τις δοκιμασμένες αντιστάσεις  561 μονάδων. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε αισθητά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 10) με δυο αμετάβλητα τις ΠΕΙΡ και ΤΕΝΕΡΓ που ήταν αμετάβλητα και χθες. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 9 από 16 την προηγούμενη σύνοδο, και 7 από 9 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 24 από 15 την Τρίτη, ήταν ανοδικές. Στα 18,775 από 26,102 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 8,55 από 13,91 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος άλλαξε αρκετά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 45,54% από 53,31% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν ανοδική εικόνα γρήγορα στη συνέχεια εμφανίστηκαν σημαντικά κέρδη, μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου δεν εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για τη δυναμική των αγορών της Νέας Υόρκης. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,92%, ο CAC είχε μεταβολή +1,02%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,65%. Οι αγορές στις ΗΠΑ άνοιξαν επίπεδες και εμφάνισαν μετά από λίγο απώλειες της τάξης του -0,26% για τον S&P500 και -0,15% για τον DOW JONES.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,13% και έφθασε στις 563,15 από 562,40 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1497,74 από 1495,92 με μεταβολή +0,12%. Οι δημοπρασίες επέφεραν τελική αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,5 μονάδες χαμηλότερα και στον 25άρη 6,5, αφήνοντάς τους με αυτή την παρέμβαση πολύ κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Χημικών +4,38% από -1,23%, Πρώτων Υλών +2,63% από -0,26%, Ταξίδια Αναψυχή +2,35% από -2,12%, Εμπορίου +1,34% από -2,04%, Μέσων Ενημέρωσης +1,27% από -1,25%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,10% από -0,45%, Τροφίμων Ποτών +0,54% από +1,76%, Κατασκευές Υλικά +0,50% από -0,43%, Τεχνολογίας +0,49% από -0,07%, Πετρελαίου Αερίου +0,46% από +0,05%, Ακίνητης Περιουσίας +0,36% από +0,62%, ο ΓΔ +0,13% από -0,21%, ο FTSEM +0,13% από -0,39%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,13% από -1,29%, Τηλεπικοινωνιών +0,13% από +0,51% και ο 25άρης +0,12% από -0,05%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -1,44% από -0,31%, Κοινής Ωφέλειας -1,36% από -1,04%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,78% από +2,91%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 18,775 από 26,102 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,252 από 3,083 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 15,797 από 20,550 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,028 από 0,560 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,226 από 40,127 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 29,821 από 56,752 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 50 από 55 των καθοδικών σε 38 από 42 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 2

Τεχνική ανάλυση

Στην χθεσινή σύνοδο ο 25άρης είχε πορεία σαν ανεστραμμένο υ. Το ελάχιστό του ήταν οι 1497,74 μονάδες και σημειώθηκε στις δημοπρασίες. Το μέγιστο μέρας ήρθε αφού πέρασαν περίπου 3,5 ώρες,  μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα. Ήταν οι 1519,07 μονάδες με μεταβολή +1,55%, ενώ το  κλείσιμο  έγινε στις 1497,74 μονάδες, με μεταβολή +0,12%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 5,060 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 749 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1517,75 μονάδες και κατώτερο στις 1495,50. Επίσης άλλαξαν χέρια 22 ΣΜΕ για τη σειρά Νοεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1497,74 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1502,00 και της επόμενης στις 1501,50, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Οκτωβρίου στα 5699 ενώ για τη σειρά Νοεμβρίου ανήλθαν σε 231. Διατηρήθηκαν τα αισιόδοξα στοιχήματα.

Οι traders στα παράγωγα περίμεναν αυτή την κίνηση από την Τρίτη και η στήλη είχε αποδώσει αυτή την αλλαγή της στάσης τους στο rebound των Τραπεζών. Η άνοδος στο εικοσάλεπτο έφερε συνέχεια στην εισαγωγή εντολών αγοράς αλλά ο τζίρος στα 30 λεπτά έπιασε τα 2,15 εκατ. ευρώ με το ίδιο πλήθος μετοχών. Ενώ στις 11:30 έπιασε τα 3,705 και οι μετοχές με συναλλαγές ήταν 62 με τον ΓΔ στο +1% ενώ ο 25άρης λόγω ανόδου των τραπεζών του στο +1,34%. Αλλά οι ευρωπαϊκοί δείκτες τότε, κέρδιζαν περίπου +1,5% και κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσαμε να αποδώσουμε σε εξελίξεις του εσωτερικού αυτή την ανοδική δυναμική.

Η στατιστική ανάλυση που αφορά στον Γενικό Δείκτη, υπογραμμίζει πως στην περίπτωση που γυρίσει η αγορά σε άνοδο η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 575 μονάδες και αμέσως επόμενη στην ζώνη 582 - 590.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Η αύξηση του Τραπεζικού κινδύνου στην Ευρώπη, λόγω Deutsche Bank, είχε αρνητικές επιπτώσεις και στον εγχώριο εισηγμένο Χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο οποίος βάλλεται και από τις εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής, καίτοι δεν ανήκει στις συστημικές Τράπεζες" επισημαίνει.

Η αύξηση των καταθέσεων κατά €1,3 δισ. τον Αύγουστο μπορεί να αποτελεί θετικό στοιχείο (μένει να διαπιστωθεί η πορεία αυτών και τους προσεχείς μήνες, κατά του οποίους οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων αυξάνονται κατακόρυφα), αλλά οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται από τη διαχείριση των NPEs και NPLs, έως και την ανάδειξη των διοικήσεων των Τραπεζών, προβληματίζουν τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε στάση αναμονής.

Η Κυβέρνηση, μέσω της υπερψήφισης του Πολυνομοσχεδίου χθες στη Βουλή, αφενός κατέστησε σαφές στους Θεσμούς ότι είναι διατιθέμενη να φέρει εις πέρας τη λίστα με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των €2,8 δισ. και αφετέρου ότι παρά τις εξελίξεις σε ΜΜΕ και Τράπεζες ο Κυβερνητικός Συνασπισμός παραμένει αρραγής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η απόφαση του ΣτΕ για το διαγωνισμό των εγχώριων τηλεοπτικών αδειών, σε ένα διάστημα κατά το οποίο η πολιτική αβεβαιότητα ενισχύεται και στο εξωτερικό.

Το πρώτο debate μεταξύ Clinton και Trump, στο πλαίσιο των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθούν σε λιγότερο από 1½ μήνα, μπορεί να το κέρδισε η πρώτη, αλλά οι Αγορές δεν έδειξαν να πανηγυρίζουν, καθώς οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων στις δημοσκοπήσεις είναι μικρές, με το παράδειγμα του δημοψηφίσματος του "Brexit" και των προσδοκιών που το συνόδευαν να είναι πολύ νωπές.

Η ολοκλήρωση του γ΄τριμήνου στο εξωτερικό, μπορεί να φέρει αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, ενώ δεν αποκλείεται και οι επενδυτές, κατά τις παραινέσεις μεγάλων ξένων Επενδυτικών Τραπεζών, να επιλέξουν μια περισσότερο αμυντική στάση ενόψει των πολιτικών εξελίξεων και όχι μόνο.

Επιστρέφοντας στο εσωτερικό με τη λήξη της εβδομάδας τελειώνει και η προθεσμία ανακοίνωσης των εισηγμένων εταιρειών για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α΄6μήνου του 2016, με το σύνολο της πορείας τους να αποτιμάται την προσεχή εβδομάδα, όχι κατ' ανάγκη όμως και στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Από τεχνικής πλευράς συνεχίζεται το range trading των 38,12 μονάδων του Γενικού Δείκτη, με το ζητούμενο να είναι η διάσπαση των ορίων με αυξημένο όγκο συναλλαγών για την αλλαγή τάσης.

Κλείνοντας άξια αναφοράς είναι και η δημόσια εγγραφή της Housemarket ΑΕ (28 - 30/9/16), όπου δίνει τη δυνατότητα μικτής απόδοσης ετησίως 5% για 5 χρόνια με ελάχιστη τοποθέτηση τα €1.000,00 σε ένα εγχώριο και διεθνές περιβάλλον με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, ή και αρνητικές αποδόσεις.

Σήμερα

Το ολονύκτιο ράλι των τιμών του πετρελαίου εν μέσω πληροφοριών ότι οι παραγωγοί πετρελαίου τελικά συμφώνησαν να μειώσουν τα επίπεδα παραγωγής έστειλε σήμερα  Πέμπτη τις αγορές στην Ασία υψηλότερα. Επίσης συνέβαλε στην άνοδο των μετοχών στην Ιαπωνία η εξασθένιση του γιεν.

Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ομαδικά ανοδικά και τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί του δείκτη μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν μεγάλα κέρδη. Επίσης εντυπωσιακά δυνάμωσε το ρίνγκιτ της Μαλαισίας, καθώς το πετρέλαιο που εκτινάχθηκε κοντά σε ένα υψηλό τριών εβδομάδων, αφού τα μέλη του ΟΠΕΚ απροσδόκητα συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή αργού, για πρώτη φορά από το 2008.

Μια παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου έχει επιβαρύνει τις τιμές του αργού για περισσότερο από δύο χρόνια, παρακινώντας τα φαινόμενα αποπληθωρισμού που είναι επιβλαβή για τα εταιρικά κέρδη και οδήγησαν σε αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων σε δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Περιφερειακά οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου πήδηξαν με το μεγαλύτερο σε επτά μήνες άλμα και οδήγησε σε κέρδη τον MSCI Pacific Index που εμφανίζει το καλύτερο τρίμηνο του για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Το ρίνγκιτ είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ασιατικών νομισμάτων από τις θετικές προοπτικές για τη Μαλαισία, τον μόνο μεγάλες εξαγωγέα πετρελαίου της Ασίας, και το γεν εξασθένησε.

Τα Κρατικά ομόλογα υποχώρησαν στις περισσότερες χώρες της Ασίας εν μέσω εικασιών ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό

Ο ASX 200 της Αυστραλίας ήταν 0,87% ψηλότερα στις αρχές των συναλλαγών, με τον ενεργειακό τομέα να ανεβαίνει 6%, ενώ ο τομέας των υλικών κέρδισε 2,25%. Το δολάριο Αυστραλίας, το οποίο επηρεάζεται από τις κινήσεις των τιμών του πετρελαίου, αυξήθηκε από τα επίπεδα κοντά στα 0,7650 δολάρια στη διάρκεια της νύχτας την Πέμπτη το πρωί διαπραγματευόταν αρκετά ψηλότερα στα 0,7710.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 κέρδιζε 1,55%, ενώ ο δείκτης Topix ήταν στο +1,08%. Απέναντι στο χρηματιστήριο της Ν Κορέας, ο Kospi κέρδιζε 0,82%. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ήταν στο +0,38% ενώ οι αγορές στην Ηπειρωτική Κίνα  αγορές ήταν επίσης υψηλότερα, με τον βασικό δείκτη στη Σαγκάη πάνω 0,22% και στη Shenzhen ανέβαινε 0,15%.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν απότομα την Τετάρτη στις ΗΠΑ, μετά το σχόλιο στο Reuters που ανέφερε ότι μέλη του ΟΠΕΚ είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής σε μια ζώνη τιμών από 32.500.000 ως 33,0 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ελαφρώς προς τα κάτω την παραγωγή του Αυγούστου που ήταν 33,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η κατάργηση της διοικητικής έγκρισης από το υπουργείο Εργασίας των ομαδικών απολύσεων, η διατήρηση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (lock out), το δικαίωμα των εργοδοτών να μην καταβάλλουν μισθούς σε μη απεργούς εργαζόμενους με βάση το άρθρο 656 του αστικού Κώδικα ως μέσο πίεσης κατά των υπόλοιπων εργαζόμενων που απεργούν, η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και η διατήρηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία μόνο «ως έσχατο μέτρο» επίλυσης των εργατικών διαφορών αποτελούν τα βασικά σημεία του υπομνήματος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που παρέλαβε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσιάζει σήμερα η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.

Το χρέος και οι επενδύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στο Λουξεμβούργο. Αναφερόμενες στη συνάντηση των κ.κ. Τσακαλώτου και Ρέγκλινγκ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι ο υπουργός ενημέρωσε σε καλό κλίμα τον επικεφαλής του ESM ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ολοκληρώνεται η νομοθέτηση των προαπαιτουμένων.

Στην ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στη Ευρώπη «πιο δίκαιο, πιο κοινωνικό και πιο συμμετοχικό» στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο, με θέμα την ανάκαμψη από την κρίση και την πραγματική οικονομία, σε μακροοικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έστειλε μήνυμα πως για να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων η Ελλάδα, χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό.

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας μέσω Κρήτης και ο νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη στην Αθήνα οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Τρεις εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη - και οι τρεις περιλαμβάνουν ως ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα - εξετάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz, από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου στην Αθήνα.

Την εκκρεμότητα με το πακέτο μετοχών του ΟΤΕ ΟΤΕ+0,13%-το 5% που βάσει μνημονίου πρέπει να μεταβιβαστεί στοΤΑΙΠΕΔ με στόχο να πουληθεί- καλείται να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στη «Ν» ότι και το συγκεκριμένο «προαπαιτούμενο» -το οποίο κανονικά θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον Ιούλιο σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο- έχει ήδη συζητηθεί με τους θεσμούς και η μεταβίβαση των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ είναι θέμα ημερών.

Υπεγράφη το βράδυ της Τετάρτης η συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος Α.Ε. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συμφωνία αναρτήθηκε σε ασφαλή ιστοσελίδα και από το πρωί της Πέμπτης οι προμηθευτές που έχουν ήδη συναινέσει στο «κούρεμα» των οφειλόμενων από την Μαρινόπουλος ΑΕ κατά 50%, θα πρέπει να την υπογράψουν.

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας την Τετάρτη στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Προεξόφλησε επίσης ότι πράγματι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα. Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως συμφωνεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ότι στην Ευρώπη χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τη σύναψη συνεργασίας με την Inspired για την εισαγωγή νέων virtual προϊόντων αθλητικού στοιχηματισμού, τα οποία θα προσφέρονται μέσω του δικτύου των πρακτορείων του και διαδικτυακά, ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ.

Η διάθεση των νέων καινοτόμων και πρωτοποριακών παιχνιδιών της Inspired, όπως τονίζεται σχετική ανακοίνωση που γνωστοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής προτεραιότητας του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+2,54% για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών παγκοσμίου επιπέδου και του Οράματος 2020 της εταιρείας.

Στις αρχές του 2017 «βλέπει» η Eurobank την ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με ειδική έκθεση για τις θετικές επιπτώσεις μίας σχετικής εξέλιξης. Βασικές προϋποθέσεις ωστόσο, αποτελούν: Α) Tο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους να αξιολογήσει θετικά την πρόοδο που έχει σημειωθεί   Β) Να μην υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.

Κέρδη 82.000 ευρώ εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2016, η Βογιατζόγλου Systems Α.Ε., έναντι ζημιών 74.000 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε κατά 5,72% στα 7,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2,65 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη EBITDA παράλληλα, αυξήθηκαν σε 254.000 ευρώ, έναντι κερδών 238.000 ευρώ το προηγούμενο έτος.

Σήμερα θα δημοσιευθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Nexan Ελλάς ΑΒΕ, για το α’ εξάμηνο του 2016. 

Την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, θα δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη της Byte Computer AΒΕΕ, για το α’ εξάμηνο του 2016.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο, αλλά η εικόνα δεν φαίνεται να επιδεινώνεται, σημείωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη. Εν όψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η πρόβλεψη για την οικονομία των ΗΠΑθα αναθεωρηθεί και πάλι προς τα κάτω, λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης που σημειώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, από το βήμα της Bundestag. «Τα χαμηλά επιτόκια είναι αναγκαία για την τόνωση της ανάπτυξης» εξήγησε ο Ευρωπαίος τραπεζίτης και κάλεσε τις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, εάν θέλουν τα επιτόκια να επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική της ΕΚΤ στοχεύει στη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αλλά και στην επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%.

Αμετάβλητες παρέμειναν τον Αύγουστο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, παρότι οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν πτώση κατά 1,5%. Στα επιμέρους στοιχεία, οι παραγγελίες εμπορικών αεροσκαφών υποχώρησαν κατά 22% ενώ η ζήτηση νέων αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 0,7%.

Σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αργεντινής ζει σε επίπεδο φτώχειας, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση της χώρας μετά από τρία χρόνια. Όπως ανακοίνωσε η επίσημη στατιστική υπηρεσία του κράτους Indec, σε έρευνα 27,2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 31 αστικές περιοχές, 8,8 εκατομμύρια άτομα (ή 32,2%) βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Λίγο παραπάνω από το 6% πληρούσαν τις προϋποθέσεις του «άπορου» στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank προετοιμάζει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα της «Die Zeit». Το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή, εφόσον η γερμανική τράπεζα δεν καταφέρει να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις νομικές της εκκρεμότητες. Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν προτείνει την επιβολή προστίμου 14 δισ. δολαρίων, για την υπόθεση της πώλησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, η οποία πυροδότησε την παγκόσμια κρίση του 2008.

Η Deutsche Bank δεν χρήζει κρατικής βοήθειας, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας, Τζον Κράιν, διαψεύδοντας τη σεναρολογία περί πακέτου διάσωσης, τύπου bail-out. «Μία τέτοια επιλογή δεν βρίσκεται στο “τραπέζι”» έσπευσε να προσθέσει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild. Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι «δεν ζήτησε τη βοήθεια της Καγκελαρίου» για το ζήτημα του αμερικανικού προστίμου, ύψους 14 δισ. δολαρίων, σχετικά με την υπόθεση πώλησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, πριν την παγκόσμια κρίση του 2008.

Το δημοσίευμα της «Die Zeit» για την κατάρτιση ειδικού σχεδίου διάσωσης της Deutsche Bank διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. «Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για τέτοιου είδους σχέδια» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου, παραπέμποντας και στις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της Deutsche Βank, Τζον Κράιν, ο οποίος διαμήνυσε ότι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας δεν χρήζει κρατικής βοήθειας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα