Market Beat: Το διεθνές κλίμα για τις τράπεζες βάρυνε, η ανεξαρτησία του ΧΑ το συμφέρει

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016 09:53
UPD:09:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Ήταν ευκαιρία χθες για τους παρατηρητές της αγοράς, να διαπιστώσουν την ποιότητα των επενδυτικών κριτηρίων που χρησιμοποιούν οι συναλλασσόμενοι στην Αθήνα. Γιατί φάνηκε στις συναλλαγές της ασιατικής κεφαλαιαγοράς το πρωί της Τρίτης, ότι σε παγκόσμια κλίμακα είχε εγκατασταθεί ένας ενθουσιασμός, που αφορούσε κύρια στην εικόνα που ΘΑ παρουσίαζαν οι αγορές της Wall Street. Οι ειδικοί και οι δημοσκόποι είχαν αναλύσει και ερευνήσει αμέσως μετά το τέλος του πρώτου debate το ποιος ήταν ο υποψήφιος που κέρδισε τις εντυπώσεις και σε ποιο ποσοστό. Η ανάδειξη της Χίλαρι ως νικήτριας, καθησύχασε τους επενδυτές, που την προηγούμενη ξεπούλησαν θέσεις. Προ του φόβου πως μπορεί από τη διαδικασία να έβγαινε ενισχυμένος ο Ντόναλντ Τράμπ και τότε, οι πιέσεις θα γινόντουσαν πολύ δυνατές και η βουτιά των τιμών μεγαλύτερη.     

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Χθες στην Ευρώπη οι αγορές υποχώρησαν, όχι από τα γεγονότα που αφορούν στην Deutsche Bank, αλλά από τις αμφιβολίες για τον κλάδο γενικά, που τις ζωντάνεψε η περίπτωση της Γερμανικής τράπεζας. Είναι λοιπόν θετικό για εμάς, ότι ο δείκτης των Τραπεζών βρέθηκε στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης κοντά στο μέγιστο των πρώτων λεπτών. Γεγονός που υποδηλώνει, πως οι θεσμικοί αυτή την εποχή αναγνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν στην πτώση τους τις υπόλοιπες της ευρωζώνη. Μακάρι, γιατί δεν θα εξαφανιστούν οι ανησυχίες για τις Τράπεζες γενικά. Αφού ακόμα και στην πλέον πολυσύχναστη αγορά ομολόγων, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ κινήθηκε σε επίπεδα κοντά σε χαμηλό τριών εβδομάδων στο 1,546%, που άγγιξε στη διάρκεια της νύχτας. Εν μέσω εικασιών ότι τα δεινά του τραπεζικού τομέα της Ευρώπης θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed.

Το πετρέλαιο υποχώρησε περίπου 3% την Τρίτη, αφού η Σαουδική Αραβία και το Ιράν διέλυσαν τις προσδοκίες της αγοράς ότι οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί του ΟΠΕΚ θα βρουν μια συμβιβαστική λύση αυτή την εβδομάδα, σε μια συνάντηση στο Αλγέρι, για να βοηθήσουν να σταματήσει η υπερπροσφορά αργού. Με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν μειωθεί σε λιγότερο από το μισό από τα υψηλά τους το 2014, οι συνομιλίες στο Αλγέρι είναι η δεύτερη προσπάθεια του ΟΠΕΚ για μια συμφωνία επί της παραγωγής, μετά από μια αποτυχημένη συνάντηση στο Κατάρ τον Απρίλιο. Άρα, το διεθνές κλίμα συννέφιασε και από την πτώση των μετοχών των εταιριών ενέργειας και μόνο αν το ΧΑ διατηρήσει την ανεξαρτησία του έναντι των υπολοίπων αγορών του ευρώ, έχει ελπίδες ανόδου που την προεξοφλούν στα παράγωγα.

Είναι γεγονός ότι με αφορμή την Deutsche Bank έχει πάρει πάλι μεγάλες διαστάσεις η ανησυχία για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη και χθες πιέστηκαν οι μετοχές των Τραπεζών του ευρώ. Στο ΧΑ ωστόσο από τις 16:30 και μετά σημειώθηκε ένα δυνατό μάζεμα της προσφοράς των τραπεζικών blue chip, που έφερε τους βασικούς δείκτες σε θετικό πεδίο στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Οι δημοπρασίες ωστόσο τους οδήγησαν σε κλείσιμο με οριακές απώλειες, αλλά σε κάθε περίπτωση μικρότερες από αυτές των μεγάλων χρηματιστηρίων της ζώνης του ευρώ.

Αυτό πιθανά ώθησε και τους traders των παραγώγων να δώσουν μετά από καιρό προπορεία στα ΣΜΕ του 25άρη (1501,50) έναντι του υποκείμενου δείκτη που έκλεισε στις 1495,92. Οι ρυθμοί των συναλλαγών ήταν εξαιρετικά χαμηλοί και αυτό οδήγησε σε εμφάνιση τζίρου κοντά στα 23,5 εκατ. ευρώ στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, με οριακές αλλά θετικές μεταβολές για τους δείκτες.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ  

Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τόσο το αποτέλεσμα της τηλεμαχίας μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ, όσο και τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,74% στις 18.228 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 0,64% στις 2.159 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 0,92% στις 5.305 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της FactSet Inc. διολίσθησε κατά 6,68% παρά την αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας στο τελευταίο τρίμηνο. Στον αντίποδα, η EndoChoice Hondings εκτινάχθηκε κατά 88,86% μετά την προαναγγελία εξαγοράς της από την Boston  Scientific  Corp. έναντι 210 εκατ. δολαρίων.

«Ακόμη δεν ξέρουμε ποιος κέρδισε χθες βράδυ» δήλωσε ο Άνταμ Σαρχάν, επικεφαλής της Sarhan Capital, τονίζοντας ότι παρότι οι αναλυτές συνηγορούν υπέρ της νίκης της Κλίντον, αρκετές δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν το αντίθετο. «Οι εκλογές του Νοεμβρίου αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των αγορών και ο τρόπος που θα απαντήσουν, παραμένει ασαφής» επισήμανε από την πλευρά του, ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής της Oanda. Σημειώνεται ότι το επόμενο debate είναι προγραμματισμένο για τις 9 Οκτωβρίου.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα πτωτικά, καθώς οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας ως προς το «πάγωμα» της παγκόσμιας παραγωγής, εξανεμίζονται. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 2,74% στα 44,67 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,25% στα 45,81 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, εμφάνισε απώλειες κατά 1,01% στα 1.330,50 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μηνιαία αύξηση της τάξης του 0,6% εμφάνισαν τον Ιούλιο οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ. Σε ετήσια βάση, μεταξύ των 20 μεγαλύτερων πόλεων, οι τιμές κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 5%, έναντι αύξησης κατά 5,1% τον Ιούνιο. Η υψηλότερη άνοδος καταγράφηκε στο Πόρτλαντ (12,4%) και στο Σιάτλ (11,2%).

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στις 104,1 μονάδες, έναντι των εκτιμήσεων περί πτώσης στις 99 μονάδες. Τον Αύγουστο, είχε διαμορφωθεί στις 101,8 μονάδες.

Τέλος, ο δείκτης υπηρεσιών ΡΜΙ της Markit σημείωσε περαιτέρω αύξηση κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, καθώς ανήλθε στις 51,9 μονάδες, έναντι 51 μονάδων της αρχικής εκτίμησης.

ΕΥΡΩΠΗ

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των πιέσεων στον ενεργειακό κλάδο, ως απόρροια του διαφαινόμενου αδιεξόδου στην άτυπη σύνοδο του ΟΠΕΚ, στο Αλγέρι.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,15% στις 6.807 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 0,31% στις 10.361 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,21% στις 4.398 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,27% στις 8.688 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,36% στις 16.134 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 τέλος, εμφάνισε οριακές απώλειες κατά 0,06% στις 339,81 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε αμετάβλητη στα 10,55 ευρώ, παρότι ενδοσυνεδριακά βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1983. Η Commerzbank παράλληλα, διολίσθησε κατά 2,9% εξαιτίας των δημοσιευμάτων περί της περικοπής 9.000 θέσεων εργασίας έως το 2020.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μείωση κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, και κατά 2,6% σε ετήσια βάση, εμφάνισαν τον Αύγουστο οι τιμές εισαγωγών στη Γερμανία. Οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,1% έναντι του Ιουλίου, ενώ «βούλιαξαν» κατά 11,7% έναντι του Αυγούστου του 2015.

Την ίδια ώρα, τη χρονική επιμήκυνση της συμφωνίας μεταξύ Ευρωζώνης και Κίνας για την ανταλλαγή νομισμάτων (currency swap), ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ). Στις 8 Οκτωβρίου του 2013, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για πρώτη φορά, σε μία τριετή διμερή συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων, με μέγιστο μέγεθος τα 350 δισ. γουάν και τα 45 δισ. ευρώ. ΕΚΤ και Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας συμφώνησαν στην επέκταση της συμφωνίας για ακόμη τρία χρόνια, έως το 2019, με τις ίδιες συνθήκες και παραμέτρους.

Τέλος, με σταθερό ρυθμό συνεχίστηκε τον Αύγουστο, η αύξηση της τραπεζικής δανειοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 1,9% και προς τα νοικοκυριά κατά 1,8%.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με αρκετά χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από τις προηγούμενες, αποφάσισαν, να εξελιχθούν διαρκώς μάχες μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων». Αλλά χθες με τους «απαισιόδοξους» να αναπτύσσουν έντονο ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών στους περισσότερους κλάδους εκτός των τραπεζών στο πρώτο μέρος, οι «ταύροι» απάντησαν στο τέλος του δεύτερου μέρους, παρά την πτώση που εμφάνιζαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. 

Η πορεία που εμφάνισαν οι τράπεζες του 25άρη καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών. Αφού αυτές  τέθηκαν από τους θεσμικούς στο τιμόνι της πορείας των βασικών δεικτών από το πρώτο λεπτό. Ο δείκτης τους εμφάνισε πορεία σαν υ καλλιγραφικό με την αρχή και το τέλος σε θετικό πεδίο και την κατάληξη προ της δημοπρασίες με κέρδη που τα εξαφάνισαν στο τέλος των δημοπρασιών.

Οι βασικοί δείκτες απέκτησαν την πορεία του δείκτη των τραπεζών, ήτοι νευρική με έντονα πτωτική  κατεύθυνση σχεδόν από το άνοιγμα ως τις 13:12 που σημειώθηκε το ελάχιστο μέρας και κατόπιν τους κίνησαν με μικρή ανοδική κλίση για μισή ώρα αλλά μετά τις 14:00  με πρόσημο μεταβολής αρνητικό μόνιμα  εμφάνισαν πλάγια κίνηση που λίγο πριν τις 16:30 μετατράπηκε  σε έντονα ανοδική. Ο ΓΔ και ο 25άρης το τελευταίο ημίωρο αναζητούσαν ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης την επανεγγραφή του μέγιστου μέρας. Το μέγιστο εμφανίστηκε πέντε λεπτά μετά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα. Στις 13:12 το ελάχιστο μέρας ορίστηκε στις 559,92 από 561,37 μονάδες.

Με πτωτικό φινάλε από τη συνεισφορά των δημοπρασιών, η αγορά φάνηκε να διατηρείται πάνω από τις δοκιμασμένες αντιστάσεις  561 μονάδων. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε αισθητά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 2) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 22) με τρία αμετάβλητα τις ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΤΕΝΕΡΓ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 16 από 29 την προηγούμενη σύνοδο, και 9 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 15 από 7 τη Δευτέρα, ήταν ανοδικές. Στα 26,102 από 31,803 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 13,91 από 16,20 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος άλλαξε ελαφρώς από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 53,31% από 50,93% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, χθες εμφάνισαν αρχικά ανοδική εικόνα αλλά γρήγορα στη συνέχεια εμφανίστηκαν σημαντικές απώλειες, μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για τη δυναμική των αγορών της Νέας Υόρκης. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,55%, ο CAC είχε μεταβολή -0,49%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,44%. Οι αγορές στις ΗΠΑ άνοιξαν επίπεδες και εμφάνισαν μετά από λίγο κέρδη της τάξης του +0,20% για τον S&P500 και +0,27% για τον DOW JONES. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,21% και έφθασε στις 562,40 από 563,59 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1495,92 από 1496,66 με μεταβολή -0,05%. Οι δημοπρασίες επέφεραν τελική αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,8 μονάδες χαμηλότερα και στον 25άρη 6,7, αφήνοντάς τους με αυτή την παρέμβαση πιο κοντά στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,91% από -2,07%, Τροφίμων Ποτών +1,76% από -0,74%, Ακίνητης Περιουσίας +0,62% από -2,70%, Τηλεπικοινωνιών +0,51% από -1,52%, και Πετρελαίου Αερίου +0,05% από -0,32%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή -2,12% από -0,58%, Εμπορίου -2,04% από -0,63%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,29% από -2,15%, Μέσων Ενημέρωσης -1,25% από 0,00%, Χημικών -1,23% από +2,53%, Κοινής Ωφέλειας -1,04% από -1,70%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,45% από -1,51%, Κατασκευές Υλικά -0,43% από +0,17%, ο FTSEM -0,39% από +0,47%, Τραπεζών -0,31% από -6,09%, Πρώτων Υλών -0,26% από -2,55%, ο ΓΔ -0,21% από -1,82%,  Τεχνολογίας -0,07% από +0,61% και ο 25άρης -0,05% από -2,45%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,102 από 31,803 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,083 από 0,573 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 20,550 από 29,059 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,560 από 0,629 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40127 από 40,159 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 56,752 από 54,075 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 55 από 33 των καθοδικών σε 42 από 58 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 21 από 11.

Τεχνική ανάλυση

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί στο ΧΑ έδωσαν στον 25άρη πορεία σαν υ καλλιγραφικό. Το ελάχιστο μέρας ήταν οι 1486,14 μονάδες και σημειώθηκε στις 13:12 ενώ το μέγιστο μέρας ήρθε πέντε λεπτά μετά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα και ήταν οι 1503,79. Το  κλείσιμο  έγινε στις 1495,92 μονάδες με μεταβολή -0,05%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 5,456 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 1119 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1503,75 μονάδες και κατώτερο στις 1482,25. Επίσης άλλαξαν χέρια 37 ΣΜΕ για τη σειρά Νοεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1495,92 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1501,50 από 1492,25 και της επόμενης στις 1501,00 από 1491,25, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Οκτωβρίου στα 5622 ενώ για τη σειρά Νοεμβρίου ανήλθαν σε 230. Είχαμε συνεπώς επιστροφή στις ευοίωνες προσδοκίες που προκλήθηκε μάλλον από την έντονη ανοδική κίνηση στο τελευταίο ημίωρο.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,91% από -2,07%, Τροφίμων Ποτών +1,76% από -0,74%, Ακίνητης Περιουσίας +0,62% από -2,70%, Τηλεπικοινωνιών +0,51% από -1,52%, και Πετρελαίου Αερίου +0,05% από -0,32%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή -2,12% από -0,58%, Εμπορίου -2,04% από -0,63%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,29% από -2,15%, Μέσων Ενημέρωσης -1,25% από 0,00%, Χημικών -1,23% από +2,53%, Κοινής Ωφέλειας -1,04% από -1,70%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,45% από -1,51%, Κατασκευές Υλικά -0,43% από +0,17%, ο FTSEM -0,39% από +0,47%, Τραπεζών -0,31% από -6,09%, Πρώτων Υλών -0,26% από -2,55%, ο ΓΔ -0,21% από -1,82%,  Τεχνολογίας -0,07% από +0,61% και ο 25άρης -0,05% από -2,45%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Η στατιστική ανάλυση που αφορά στον Γενικό Δείκτη, υπογραμμίζει πως το κλείσιμο έγινε κάτω από την πρώτη σημαντική στήριξη των 567 μονάδων αλλά σεβάστηκε την επόμενη στις 561 μονάδες. Άρα δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί η στήριξη στις 550 - 545 μονάδες. Στην περίπτωση που γυρίσει η αγορά σε άνοδο η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 575 μονάδες και αμέσως επόμενη στην ζώνη 582 - 590.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Οι προσδοκίες που διαμορφώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με τις 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις μετά από τις ευνοϊκές αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, δεν είχαν συνέχεια.

Αντιθέτως, "μαύροι κύκνοι" εμφανίστηκαν στο περιβάλλον, καθώς η αναφορά στα της Deutsche Bank στην Ευρώπη, αλλά και στην ποιότητα των δανείων του Κινεζικού Τραπεζικού Συστήματος από τον οίκο Fitcsh, ήταν αρκετά για να διαταράξουν την ήδη εύθραυστη ψυχολογία των Αγορών.

Έτσι, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος κλυδωνίστηκε διεθνώς, εξέλιξη που επηρέασε δυσμενώς και το "ρηχό" και Τραπεζοκεντρικό Ελληνικό Χρηματιστήριο, που επιπροσθέτως δεν έχει επαρκείς "εφεδρείες" (εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές) ώστε να πείσει τους Διεθνείς Επενδυτές, παρά τις προσπάθειες των 27 εταιρειών στο road-show του Λονδίνου.

Επί πλέον, η ορατότητα γύρω από τα κεντρικά ζητήματα παραμένει χαμηλή, παρά την πεποίθηση ότι το EWG της Παρασκευής θα προτείνει στο επόμενο Eurogroup την καταβολή της υποδόσης, καθώς άμεσα ακολουθεί η διαδικασία της 2ης αξιολόγησης.

Ευλόγως, το Χρηματιστήριο συνεχίζει να κινείται σε στενό εύρος, με αδυναμία να υπερβεί την αντίσταση των 580 μονάδων αλλά και ανταποκρινόμενο θετικά στη στήριξη της περιοχής των 550 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, το διακομματικό "ναι" για την επένδυση στο Ελληνικό και η προσπάθεια αναζήτησης "χρυσής τομής" στη διαπραγμάτευση με τους Αζέρους για την ολοκλήρωση του deal του ΔΕΣΦΑ, δεν αποτελούν επαρκείς καταλύτες για να αλλάξει το πολλαπλά επιβαρυμένο επενδυτικό περιβάλλον.

Θα χρειασθούν, επομένως, τολμηρότερες πρωτοβουλίες με εμπροσθοβαρείς δράσεις ώστε το Χρηματιστήριο να γίνει πάλι ελκυστικό.

Επιπλέον, ο χαμηλός βαθμός αξιοπιστίας επιβαρύνεται περισσότερο από αιφνιδιαστικές κινήσεις όπως αυτή του ομίλου Βιοχάλκο που ανακοίνωσε την απορρόφηση δύο εμφανώς υποτιμήμενων θυγατρικών του, από νεοσύστατη εταιρεία με λόγους ανταλλαγής τέτοιους που οι τιμές των εταιρειών οδηγήθηκαν σε εντονότατες διακυμάνσεις, με τη μεγαλύτερη εκ των δύο να διαμορφώνει σχέση τιμής προς λογιστική αξία μόλις 0,43 (!), ενώ ελάχιστα πειστικό ήταν και το σκεπτικό που υπαγόρευσε την όλη διαδικασία.

Στο διεθνές περιβάλλον, το πρώτο debate ανάμεσα Κλίντον και Τραμπ λειτούργησε θετικά για το διεθνές οικονομικό περιβάλλον αφού καταγράφεται επικράτηση της αποδεκτής από τις Αγορές συζύγου του πρώην Πλανητάρχη.

Από την άλλη πλευρά, τα ζητήματα ποιότητας των χαρτοφυλακίων των Ευρωπαϊκών Τραπεζών παραμένουν σε εκκρεμότητα και ασφαλώς θα αποτελέσουν πηγή για συνέχιση της μεταβλητότητας των Αγορών.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ήταν ως επί το πλείστον πτωτικές την Τετάρτη, από τις ανησυχίες για την κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και λόγω των χαμηλότερων τιμών του αργού πετρελαίου που έκαμψαν όρεξη των επενδυτών για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Οι μετοχές στην Ασία είχαν κερδίσει την προηγούμενη ημέρα από την εντύπωση για μια πιθανή νίκη των Δημοκρατών με τη Χίλαρι Κλίντον κατά την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Donald Trump, ο οποίος θεωρείται ότι δημιουργεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία.

Αλλά η ανακούφιση έδωσε τη θέση της στην αγωνία για τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος πλήττεται από τις ανησυχίες για την υγεία της Deutsche Bank, που οι μετοχές της χτύπησαν ένα χαμηλό ρεκόρ στη διάρκεια της νύχτας.

Η πτώση του πετρελαίου, που επηρεάστηκε από την απώλεια της ελπίδας ότι η συνάντηση των παραγωγών θα μειώσει την υπάρχουσα υπερπροσφορά, που επίσης έκαμψαν το  φρόνημα των επενδυτών.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έπεσε -0,1%, διαγράφοντας τα μέτρια κέρδη που εμφάνισε νωρίτερα.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε -0,46% και στη Σαγκάη ο SSEC έχασε -0,28%. Οι δε μετοχές της αγοράς στην Αυστραλία ήταν επίπεδες -0,08%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχωρεί και ήταν τελευταία κάτω κατά -1,5%. Οι Ιαπωνικές μετοχές μαστίζονται από την απειλή ενός ισχυρού γιεν, που πλήττει τα κέρδη των εξαγωγέων.

Στη διάρκεια της νύχτας, ο Dow αυξήθηκε κατά 0,7% και ο Nasdaq ανέβηκε κατά 0,9% με ευρύτερη στήριξη στις μετοχές μετά το debate, αν και τα κέρδη σκεπάστηκαν από την αδυναμία στον τομέα της ενέργειας.

Το πετρέλαιο υποχώρησε περίπου 3% την Τρίτη αφού η Σαουδική Αραβία και το Ιράν διέλυσαν τις προσδοκίες της αγοράς ότι οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί του ΟΠΕΚ θα βρουν μια συμβιβαστική λύση αυτή την εβδομάδα σε μια συνάντηση στο Αλγέρι για να βοηθήσουν να σταματήσει η υπερπροσφορά αργού.

Με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν μειωθεί σε λιγότερο από το μισό από τα υψηλά τους το 2014, οι συνομιλίες στο Αλγέρι είναι η δεύτερη προσπάθεια του ΟΠΕΚ για μια συμφωνία επί της παραγωγής μετά από μια αποτυχημένη συνάντηση στο Κατάρ τον Απρίλιο.

Στα νομίσματα, το δολάριο σύρθηκε προς τα πάνω +0,2% και αγοράζει 100,585 γιεν,  αλλά ήταν ακόμη σε μικρή απόσταση από ένα μήνα χαμηλό των 100,085 που είχε δει την προηγούμενη ημέρα.

Ο κ. Draghi θα αντιμετωπίσει δύσκολες ερωτήσεις από τους Γερμανούς βουλευτές αργότερα σήμερα Τετάρτη σχετικά με τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, ενώ η κ. Yellen θα εμφανιστεί για τον εξαμηνιαίο απολογισμό ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Η απόδοση του 10-year Treasury των ΗΠΑ κινήθηκε σε επίπεδα κοντά σε χαμηλό τριών εβδομάδων στο 1,546% που άγγιξε στη διάρκεια της νύχτας εν μέσω εικασιών ότι τα δεινά του τραπεζικού τομέα της Ευρώπης θα μπορούσε να καθυστερήσει την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος θα επισκεφθεί σήμερα Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, το Λουξεμβούργο. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του κ. Χόγιερ, ενώ ο κ. Τσακαλώτος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση «The Bridge Forum Dialogue».

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,751 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016, έναντι πλεονάσματος 3,798 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου για πλεόνασμα 980 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 1,040 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,104 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου για έλλειμμα 3,88 δισ. ευρώ.

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών, λίγα 24ώρα πριν εκπνεύσει ο Σεπτέμβριος, οπότε και οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν 1,8 δισ. ευρώ φόρους, καθώς νέο ρεκόρ κατέγραψαν τον προηγούμενο μήνα τα «φέσια» προς τις εφορίες. Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τον προηγούμενο μήνα οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 1,368 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη να φτάσουν 8,986 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο, αλλά και το σύνολο των ληξιπροθέσμων χρεών να εκτοξευτέι στα 91,6 δισ. ευρώ.

Παράταση για έναν μήνα της εγγυητικής επιστολής που έχει καταθέσει στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε η Socar κατά τη συνάντηση του προέδρου της εταιρείας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο διάστημα αυτό θα επιδιωχθεί λύση «επωφελής για όλα τα μέρη». Όπως αναφέρεται από το γραφείο του Πρωθυπουργού, στην συνάντηση, η οποία έγινε σε θετικό κλίμα, συζητήθηκαν σε όλες τις λεπτομέρειες, τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ.

Η προώθηση των ενεργειακών διασυνδέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ που προγραμματίζεται  σήμερα Τετάρτη στην Αθήνα. Η συνάντηση στην οποία πρόκειται να συμμετάσχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ Yuval Steinitz, γίνεται σε συνέχεια της συνάντησης των ηγετών των τριών χωρών που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στη Λευκωσία, όπου οι κ. Αλ. Τσίπρας, Ν. Αναστασιάδης και Μπ. Νετανιάχου συμφώνησαν να προωθήσουν ενεργειακά δίκτυα με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των τριών χωρών και της ευρύτερης περιοχής.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια των διευθυντών υψηλών θέσεων ευθύνης όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα αποτιμηθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα και θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι στις επαγγελματικές κατηγορίες που εμφανίζουν μεγάλη παραβατικότητα.

Μέτρα και συστάσεις που αποσκοπούν στη διευκόλυνση του έργου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), οι οποίες επιδιώκουν να χρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ) πρότεινε την Τρίτη  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στα 5,54 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2016. Πιο αναλυτικά, το μικτό κέρδος ανήλθε σε 9,198 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη σε 10,325 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 8,961 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών παράλληλα, διαμορφώθηκε στα 21,167 εκατ. ευρώ, έναντι 26,609 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 20,45%.

Την έναρξη της συνεργασίας τους, στον κλάδο της ασφάλισης αυτοκινήτων, ανακοίνωσαν Interamerican και Σφακιανάκης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Σφακιανάκης Insurance». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μία πρωτοποριακή συνεργασία για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, η οποία περιλαμβάνει προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου, ειδικά σχεδιασμένα από την Ιnteramerican για τον όμιλο Σφακιανάκη.

Ζημιές 1,3 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2016, η Κρέκα Α.Ε., έναντι ζημιών 1,088 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ο κύκλος εργασιών παράλληλα, συρρικνώθηκε σε 10,896 εκατ. ευρώ έναντι 11,742 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ τα μικτά αποτελέσματα ανήλθαν σε κέρδη 1,147 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε ζημιές 246.677 ευρώ.

Την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΑΕΓΕΚ Α.Ε. ανακοίνωσε η διοικούσα επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η απόφαση συνιστά απόρροια της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το έτος χρήσης 2015. Οι μετοχές της ΑΕΓΕΚ θα διαπραγματεύονται από σήμερα, στην κατηγορία «Επιτήρηση».

Σύμβαση συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων υπέγραψε η Intrasoft International, με στόχο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στρατηγικής επικοινωνίας και την εκπόνηση πλάνων και προϊόντων επικοινωνίας. «Το τετραετές συμβόλαιο που υπεγράφη, τονίζει την εκτεταμένη εμπειρία της Intrasoft στον τομέα της επικοινωνίας και τη θέση της ως κορυφαίου προμηθευτή υπηρεσιών επικοινωνίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την ελπίδα η Deutsche Bank να ξεπεράσει γρήγορα τα προσωρινά της προβλήματα, εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο. Ερωτηθείσα για τις αυξανόμενες ανησυχίες γύρω από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Καγκελάριος αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «η Deutsche Bank αποτελεί μέρος του τραπεζικού συστήματος και ελπίζω να υιοθετήσει μία λύση προς τη σωστή κατεύθυνση».

Την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας και την αναστολή της καταβολής του μερίσματος για το 2016, σχεδιάζει η Commerzbank, εν μέσω των προσπαθειών μείωσης των δαπανών. Οι περικοπές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 1/5 του συνολικού εργατικού της δυναμικού, θα υλοποιηθούν εντός των επόμενων τεσσάρων ετών. Άλλωστε, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της τράπεζας, εξαιτίας του εύρους των περικοπών, δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και το ενδεχόμενο των απολύσεων. Από τα σχεδιαζόμενα μέτρα αναμένεται να εξοικονομηθούν 1 δισ. ευρώ

Στην περικοπή 1.700 λιγότερων θέσεων εργασίας, έναντι του αρχικού σχεδιασμού, θα προχωρήσει τελικά η Siemens, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσής της. Οι περικοπές θα εφαρμοστούν σε διάστημα τεσσάρων ετών, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας, δεν αναμένεται να υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων. Η Siemens είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο, την περικοπή 2.500 θέσεων εργασίας, σε όλο τον κόσμο, σε τμήματα που σχετίζονται με το πετρέλαιο, το αέριο, τα μέταλλα και την εξόρυξη.

Τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή της Μεσογείου επιβεβαίωσαν τα κράτη μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ) κατά την τρίτη διάσκεψη των υπουργών Aπασχόλησης και Eργασίας στην Ιορδανία. Για το σκοπό αυτό προωθείται χρηματοδοτική στήριξη ύψους 3 εκατ. ευρώ που θα παράσχει η ΕΕ στο περιφερειακό «Πιλοτικό έργο για την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου στις γειτονικές χώρες της Νότιας Μεσογείου».

Την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να τερματιστεί η εποχή των χαμηλών επιτοκίων ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εν όψει της επίσκεψης του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι στο Βερολίνο. Σε άρθρο του που φιλοξενείται στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και αποτελούν αιτία σοβαρής και βάσιμης ανησυχίας.

Μηνιαία αύξηση της τάξης του 0,6% εμφάνισαν τον Ιούλιο οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ. Σε ετήσια βάση, μεταξύ των 20 μεγαλύτερων πόλεων, οι τιμές κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 5%, έναντι αύξησης κατά 5,1% τον Ιούνιο. Η υψηλότερη άνοδος καταγράφηκε στο Πόρτλαντ (12,4%) και στο Σιάτλ (11,2%).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα