Δράση για την καταπολέμηση της ανεργίας αναλαμβάνει η Ένωση για τη Μεσόγειο

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 20:59
UPD:21:04
REUTERS/GLEB GARANICH

Οι υπουργοί συζήτησαν τρόπους συμβολής στην ανάπτυξη, την αξιοπρεπή εργασία και την ενσωμάτωση, για παράδειγμα με τη διευκόλυνση της μετάβασης από την άτυπη στην επίσημη οικονομία και με την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνεπάγεται η προσφυγική κρίση.

Τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή της Μεσογείου επιβεβαίωσαν τα κράτη μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ) κατά την τρίτη διάσκεψη των υπουργών Aπασχόλησης και Eργασίας στην Ιορδανία. Για το σκοπό αυτό προωθείται χρηματοδοτική στήριξη ύψους 3 εκατ. ευρώ που θα παράσχει η ΕΕ στο περιφερειακό «Πιλοτικό έργο για την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου στις γειτονικές χώρες της Νότιας Μεσογείου».

Οι υπουργοί συζήτησαν τρόπους συμβολής στην ανάπτυξη, την αξιοπρεπή εργασία και την ενσωμάτωση, για παράδειγμα με τη διευκόλυνση της μετάβασης από την άτυπη στην επίσημη οικονομία και με την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνεπάγεται η προσφυγική κρίση.

Χαιρέτισαν το σχέδιο για την οργάνωση ενός φόρουμ κοινωνικού διαλόγου της Ένωσης για τη Μεσόγειο το 2017/2018 και για τη χρηματοδοτική στήριξη ύψους 3 εκατ. που θα παράσχει η ΕΕ στο περιφερειακό «Πιλοτικό έργο για την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου στις γειτονικές χώρες της Νότιας Μεσογείου».

Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 3,75 εκατ. θα εφαρμοστεί αρχικά στην Τυνησία, στο Μαρόκο και στην Ιορδανία, ως χώρες προτεραιότητας, ενώ μπορεί ενδεχομένως να επεκταθεί σε άλλες χώρες-εταίρους της Ένωσης για τη Μεσόγειο. 

Η επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Εργασιακής Κινητικότητας Μαριάν Τύσσεν παραδέχτηκε ότι σε μερικές χώρες της Μεσογείου, έως και ένας στους δύο νέους είναι άνεργος. «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε. Οι αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και οι καλές ευκαιρίες στη ζωή είναι από τα καλύτερα μέτρα επένδυσης στο μέλλον μας. Για τον λόγο αυτό, είναι καιρός να δοθεί νέα ώθηση στη συνεργασία μας στο πλαίσιο της ΕγΜ. Χρειαζόμαστε αγορές εργασίας χωρίς αποκλεισμούς που προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε όλους: στις γυναίκες και στους άνδρες, στους νέους και στους ηλικιωμένους, στους αποφοίτους των πανεπιστημίων και στα άτομα που εγκαταλείπουν το σχολείο» σημείωσε.

Στα προβλήματα υψηλής ανεργίας κυρίως για τις γυναίκες και τους νέους αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας της Ιορδανίας Αλ Γκετζάβι τονίζοντας ότι «πρέπει να σκεφτούμε καινοτόμες ιδέες για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης η οποία είναι ο πλέον αποτελεσματικός παράγοντας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο που έχει σε αυτές τις χώρες η κρίση στη Συρία». 

Κατά την ολοήμερη συνεδρίαση εξετάστηκαν τα πιο πιεστικά ζητήματα στην περιοχή: η προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας, η βελτίωση της απασχόλησης και της απασχολησιμότητας των νέων (συμπεριλαμβανομένης της αντιστοίχισης θέσεων εργασίας και της εύρεσης εργασίας, της ενίσχυσης των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης), καθώς και η προαγωγή του κοινωνικού διαλόγου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα