Χ.Α.: Το διεθνές κλίμα ώθησε τους δείκτες σε υψηλά που αναμένονταν νωρίτερα

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 14:20
UPD:14:21
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

του Κώστα Ιωαννίδη

Στη σημερινή, προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, που τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου έχει επηρεάσει θετικά η στάση της Fed, οι θεσμικοί, με τζίρο ανώτερο της προηγούμενης, αποφάσισαν ότι οι μάχες για να αποκτήσει η αγορά κατεύθυνση εκτός της πλάγιας θα γείρουν υπέρ μιας ξεκάθαρης ανόδου.

Η δυναμική έφερε σήμερα τη νίκη, με το καλημέρα, σε όσους ήθελαν την ανοδική κατεύθυνση, με άνοιγμα των βασικών δεικτών με ανοδικό χάσμα και ελάχιστο που αντιστοιχούσε σε θετική μεταβολή αρκετά πάνω από το κλείσιμο της Τετάρτης, ενώ οι ξένες αγορές αποτυπώνουν διατήρηση της διάθεσης για αγορές μετοχών, ενώ λαμβάνουν σήμερα θετικά μηνύματα από τα futures της Wall Street, που δείχνουν ως πιθανό το ανοδικό ξεκίνημα.

Από το πρωινό σχόλιο αναφέραμε: «Οι «ταύροι» της αγοράς προσπάθησαν χθες να οδηγήσουν τον ΓΔ πάνω από τις 563 μονάδες και τον 25άρη πάνω από τις 1500, γιατί τότε θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για κίνηση έξω από τη ζώνη συσσώρευσης που ισχύει πάνω από δυο μήνες. Για την ώρα μετά τα χθεσινά οι στόχοι με βάση την τεχνική ανάλυση διατηρούνται και σήμερα μετά από τις διεθνείς εξελίξεις από τις κινήσεις των Fed και BoJ που εκλήφθηκαν θετικά από τους επενδυτές η προσπάθεια θα συνεχιστεί αλλά οι επενδυτές «αρκούδες» έδειξαν ότι είναι παρόντες».

Δεν εμφανίστηκαν στην έναρξη πιέσεις από τις «αρκούδες» της αγοράς στα τραπεζικά blue chip και οι επιλογές των ισχυρών Θεσμικών οδήγησαν τον Τραπεζικό δείκτη με σταθερή έντονη κλίση ανοδικά, εγγράφοντας το πρώτο μέγιστο μέρας στις 673 μονάδες στις 11:07 και το επανέλαβε στις 11:19 με κέρδη +3,82%. Ακολούθησε πλάγια κίνηση σε επίπεδα τιμών που έδιναν κέρδη της τάξης του +3% και πάνω επί μία ώρα.

Η επανάληψη του μέγιστου δεν οφείλεται σε χτύπημα σε οροφή του τραπεζικού δείκτη, αφού μετά τις 12:23 και ως το μέσο των συναλλαγών πέρασε πάνω από τέσσερις φορές πάνω από τις 674 με κέρδη άνω του +4%.

Το μέγιστο στους βασικούς δείκτες αναζητείται παρά τη συμπλήρωση τριών ωρών διαπραγμάτευσης. Πιέσεις δεν ασκήθηκαν στον τραπεζικό δείκτη και για αυτό δεν πέρασαν σε αρνητικό πεδίο οι βασικοί δείκτες ούτε μια φορά. Οι αυξομειώσεις ωστόσο των κερδών άλλων κλάδων έφεραν τους ΓΔ και 25άρη σε διαπραγμάτευση στο τέλος του πρώτου μέρους σε ελαφρών χαμηλότερα του μέγιστου επίπεδα. 

Στην Αθήνα, δεν αναζητείται το ελάχιστο μέρας και μέγιστο παραμένει η κορυφή λίγο πριν τις 13:27 αλλά οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν κατόπιν πλάγια κίνηση με μικρή πτωτική κλίση.

Οι θεσμικοί τοποθέτησαν στην ομάδα των κλάδων που ωθούσανε πτωτικά τις εταιρείες Ακίνητης Περιουσίας -0,60%, Ταξίδια και Αναψυχή -0,03%. Οι ανοδικοί κλάδοι με κέρδη +1,5% και πάνω είναι οκτώ, ωστόσο ξεχωρίζουν οι εταιρίες Κατασκευών Υλικών +2,38%. Συνεπώς υφίστανται πιέσεις αλλά με περιορισμένη ισχύ σε ελάχιστους  κλάδους.

Στις 13:53 οι Τράπεζες έχουν άνοδο +3,61% με την ΕΥΡΩΒ στο +3,68% την ΠΕΙΡ στο +5,19% από +2,27% χθες την ίδια ώρα, την ΕΤΕ +3,06% από +2,08% και την ΑΛΦΑ στο 3,21% από +3,27%. Υπέρ ανόδου συνηγορούν, οι ΔΕΗ +2,67%, ΤΙΤΚ +2,84%, και ΦΦΓΚΡΠ +2,19%.

Θα λέγαμε πάντως ότι διαφαίνεται η προσπάθεια για ανοδική διόρθωση των απωλειών που σχηματίστηκαν στην διάρκεια των δυο πρώτων συνεδριάσεων της βδομάδας για τα περισσότερα blue chip.

Οι ρυθμοί συναλλαγών δείχνουν πως το πιθανότερο είναι να εμφανιστεί ο υψηλότερος για την εβδομάδα τζίρος αφού στο μέσο των συναλλαγών είναι πολύ καλύτερος από της Τετάρτης. Ο 25άρης πορεύεται πλάγια πτωτικά μέσα σε ζώνη που ορίζει ο δείκτης των Τραπεζών.

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν ανοδικές μεταβολές μετά από ανοδικό ξεκίνημα στις περισσότερες,  μη υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Η εικόνα τους έχει ως εξής: Για τον DAX +1,90%, ο CAC +1,88% και για τον FTSE100 άνοδο +1,19%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές λόγω Fed παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του +0,32%.

Στις 14:00 ο τζίρος ήταν 23,540 από 12,616 εκατ. ευρώ ανώτερος από  εκείνον της προηγούμενης συνόδου στο πρώτο μέρος που μετρήθηκε την ίδια ώρα. Οι δείκτες έχουν μεταβολή +1,41% για τον ΓΔ που βρίσκεται στις 570,06 μονάδες, και +1,59% για τον 25άρη με τον FTSEM στο +1,25%. 

Η αξία των πακέτων είναι 5,712 από 0,003 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 57 από 40 και των πτωτικών 35 από 40 με αμετάβλητες τις 12 από 13.

Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα