Στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο από 2,9% το Μάρτιο

Τρίτη, 10 Μαΐου 2005 12:01
UPD:12:57

Στο 3,4% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο από 2,9% το Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Σε μηνιαία βάση, σημείωσε τον Απρίλιο αύξηση 0,8% έναντι αύξησης κατά 2,3% τον Μάρτιο.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 3,3% από 2,9% το Μάρτιο, παραμένοντας σημαντικά υψηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,1% τον Απρίλιο.

Η αύξηση του Γενικού ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή, κατά 0,8% το µήνα Απρίλιο 2005, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2005, προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις αυξήσεις των επιµέέρους δεκτών:

α) Κατά 0,1% της οµάδας ‘∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά‘’, λόγω αύξησης των τιµών, κυρίως, στα είδη: µοσχάρι νωπό, αρνί και κατσίκι (νωπά), λαχανικά νωπά, γάλα νωπό (παστεριωµένο). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στα ψάρια νωπά, φρούτα νωπά και πατάτες νωπές.

β) Κατά 0,3% της οµάδας ‘’Αλκοολούχα ποτά και καπνός‘’, λόγω αύξησης, των τιµών στα αλκοολούχα ποτά (µη σερβιριζόµενα).

γ) Κατά 0,9% της οµάδας ‘Στέγαση‘’, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιµών των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και του πετρελαίου θέρµανσης.

δ) Κατά 0,4% της οµάδας ‘’∆ιαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες ‘’, λόγω αύξησης των τιµών, κυρίως, στα είδη: έπιπλα, λευκά είδη, πιατικά - υαλικά, είδη καθαρισµού.

ε ) Κατά 1,1 % της οµάδας ‘’ Υγεία ‘’, λόγω αύξησης των τιµών, κυρίως, των φαρµάκων, των ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκοµειακής περίθαλψης.

στ ) Κατά 2,6% της οµάδας ‘’Μεταφορές‘’, λόγω αύξησης των τιµών, των αυτοκινήτων, της βενζίνης , της συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτου , των διοδίων και του κοµίστρου των ταξί, λόγω της χορήγησης µέρους του ∆ώρου Πάσχα.

ζ ) Κατά 1,1% της οµάδας ‘’ Ξενοδοχεία -καφέ -εστιατόρια ‘’, λόγω αύξησης των τιµών στα είδη, φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά -γλυκά -καφές -ποτά (σερβιριζόµενα), η οποία οφείλεται, κυρίως, στη χορήγηση µέρους του ∆ώρου Πάσχα.

η ) Κατά 0,9% της οµάδας ‘’ ¶λλα αγαθά και υπηρεσίες ‘’, λόγω αύξησης , κυρίως , των τιµών των ειδών ατοµικής φροντίδας , καθώς και λόγω αύξησης των τιµών των κουρείων - κομµωτηρίων, από τη χορήγηση µ έρους του ∆ώρου Πάσχα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα