Ευρωπαϊκή πτώση

Η Ν. Υόρκη αγνόησε τα στοιχεία
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2005 00:01
UPD:06:27

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ αντέδρασε η Wall Street στα στοιχεία για την απρόσμενη συρρίκνωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος μετά την αποτυχημένη προσπάθεια για ουσιαστικά κέρδη, ενώ η Ευρώπη ακολούθησε καθοδική τροχιά για τρίτη συνεχή ημέρα. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 19,14 μονάδες, ποσοστό 0,19%, φθάνοντας στις 10.300,25 μονάδες. Με άνοδο 8,78 μονάδων, ποσοστό 0,45%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.971,55 μονάδες.

Δεικτοβαρείς μετοχές ανέκτησαν αρχικές απώλειες που πυροδότησαν απώλειες του τομέα τεχνολογίας και η αβεβαιότητα που έσπειραν τα αναληθή δημοσιεύματα στον κινεζικό Τύπο ότι η Κίνα θα ανατιμήσει το γιουάν την επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα τα αμερικανικά blue chips βρέθηκαν στο κόκκινο όταν τα ΜΜΕ της Κίνας ανέφεραν ότι η χώρα θα αλλάξει το συναλλαγματικό καθεστώς της συνδεδεμένης ισοτιμίας του γιουάν με το δολάριο προκαλώντας νευρικότητα σε όλες τις κεφαλαιαγορές.

Αλλά η κεντρική τράπεζα της Κίνας προέβη αμέσως σε δηλώσεις αναφέροντας ότι δεν επίκεινται αλλαγές στη συναλλαγματική πολιτική χαρακτηρίζοντας τα δημοσιεύματα ψευδή.

Αυτές οι αναφορές πυροδότησαν μερικές ανησυχίες ότι το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων από την Κίνα θα αυξηθεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα εάν το γιουάν ανατιμηθεί, αποφέροντας πλήγμα στους μεγάλους εισαγωγείς στις ΗΠΑ.

Ομως στη συνέχεια αποκαταστάθηκε μερικώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών όταν μάλιστα ο Λευκός Οίκος προέβη σε καθησυχαστικές δηλώσεις σχετικά με το αγνώστου προέλευσης αεροσκάφος που πέταξε πάνω από το Καπιτώλιο.

Η απρόσμενη συρρίκνωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος δεν κατάφερε να αναπτερώσει το ηθικό των επενδυτών οι οποίοι ακόμη θυμούνται το μεγάλο ξεπούλημα της προηγούμενης συνεδρίασης με τις μετοχές να χάνουν πάνω από 100 μονάδες εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και των φημών ότι η υποχώρηση της General Motors απέφερε πλήγμα στα αντισταθμιστικά ταμεία.

Υπάρχουν ακόμη φόβοι ότι ένας μεγάλος αριθμός αντισταθμιστικών ταμείων έχει πληγεί από την GM αλλά οι γενικότερες πιέσεις στη χρηματιστηριακή αγορά ήταν ελαφρές.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κερδοφόρες για τις μετοχές, ενώ δεν προβλέπονται δραματικές κινήσεις στο άμεσο μέλλον.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν για τρίτη συνεδρίαση στη σειρά, καθώς πτώση των τιμών του πετρελαίου πίεσε μετοχές του ενεργειακού κλάδου όπως της BP, ενώ οι οικονομικές ανησυχίες αντιστάθμισαν τις αισιόδοξες αναφορές για κερδοφορίες και μια μεγάλη συμφωνία συγχώνευσης στο ναυτιλιακό κλάδο. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,2% στις 1.071,8 μονάδες και ο DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,4% στις 2.970,5 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα