Βραζιλία: Υπέρ του δωρεάν λογισμικού έναντι της Microsoft

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2005 09:15

ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ τις αναπτυσσόμενες χώρες η Βραζιλία, να ακολουθήσουν την κίνησή της, για αντικατάσταση του λογισμικού της Microsoft Corp., με άλλα εναλλακτικά, που διατίθενται δωρεάν, όπως της Linux.

Η κρατική Βanco do Brasil SA, σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός ομίλου, που θα προωθήσει την πρωτοβουλία του προέδρου της χώρας Luiz Inacio Lula da Silva για ανοιχτές πηγές λογισμικού εκτός Βραζιλίας. Η Banco do Brazil, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες της χώρας, η κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, θα αλλάξουν επίσης το λογισμικό τους Microsoft μα το Linux, κατόπιν της κυβερνητικής υπόδειξης.

Στην Βραζιλία η Microsoft αντιμετωπίζει ό,τι στη Βιέννη και το Μόναχο, όπου οι τοπικές κυβερνήσεις επιδιώκουν να μειώσουντ ο κόστος. Mε το λογισμικό της Microsoft, λειτουργεί το 95% των υπολογιστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα εργάζονται με άλλες εταιρείες του κλάδου των κομπιούτερ, προκειμένου να κάνουν παρόμοιες αλλαγές.

«Η Microsoft θα πρέπει να μειώσει τις τιμές της, εξ αιτίας του ανταγωνισμού που ασκείται από το δωρεάν λογισμικό», ανέφερε ο Jose Luiz de Cerqueira Cesar, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας της τράπεζας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην Μπραζίλια, μετά τη συνέντευξη για την ανακοίνωση της πρότασης.

Πηγές λογισμικού, όπως το Linux, διατίθενται δωρεάν στο Internet. Οι εταιρείες, όπως η International Business Machines Corp. (IBM) και η Novell Inc., προχωρούν σε αλλαγές προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και πουλάνε λογισμικό και σχετικές με αυτό υπηρεσίες, σε χαμηλότερες – σε γενικές γραμμές – τιμές, από τις αντίστοιχες στις οποίες διατίθενται τα Windows.

Τον Ιούνιο του 2004, το Μόναχο αποφάσισε να βγάλει τα Windows από το λειτουργικό σύστημα τουλάχιστον 14.000 ηλεκτρονικών υπολογιστών στα κρατικά γραφεία στη Γερμανία. Η κυβέρνηση της Βιέννης επιτρέπει στα τμήματά της να διαλέξουν δωρεάν λογισμικό, αντί των Windows της Microsoft.

Στην Ασία, η χρήση ελεύθερων πηγών λογισμικού των κομπιούτερ θα τριπλασιαστεί στο 60% μέχρι το 2010, σύμφωνα με έρευνα του κλάδου, που έγινε τον Δεκέμβριο του 2004.

Η Βanco do Brasil, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός οργανισμού, του World Open Source Software Organization, με έδρα την Μπραζίλια, κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής του Lula, 59 ετών, με τις αραβικές και τις χώρες της Ν. Αμερικής για τη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων, προκαλώντας την έναρξη διεθνών διαπραγματεύσεων εμπορίου με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Η τράπεζα, σχεδιάζει να ανακοινώσει λεπτομέρειες για τον Οραγανισμό, τον Ιούνιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα