Διαπραγματεύσεις: Για πλεόνασμα άνω του στόχου δεσμεύτηκαν Τσακαλώτος - Χουλιαράκης

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 14:01
UPD:15:30
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατα την είσοδό του στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις.

Την πρόβλεψη ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου που έχει τεθεί (0,5%) μετέφεραν στους επικεφαλής του κουαρτέτου, οι Έλληνες υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.

Έτσι, μετά τον επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος μίλησε στους θεσμούς για πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% (περίπου 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο), το «κουαρτέτο» άκουσε για μια ακόμη φορά την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς περί καλύτερων δημοσιονομικών επιδόσεων.

Η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού πάνω από τους στόχους, αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς πέραν της επίπτωσης που υπάρχει στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, δημιουργείται και ένα «μαξιλάρι» για τη χρηματοδότηση κοινωνικών παροχών (σ.σ αντιστοιχεί στο 40% του ποσού που θα περισσέψει).

Όπως αναφέρει σε σχετική του ενημέρωση το υπουργείο Οικονομικών, παρουσιάστηκε από την ελληνική πλευρά η πορεία των εσόδων και των δαπανών για το τρέχον έτος.

Επισημάνθηκαν:

  • Η βελτίωση την οποία παρουσιάζουν τα έσοδα κατά το 2016 σε σχέση με τις προβλέψεις (σ.σ μέχρι και τον Αύγουστο, τα φορολογικά έσοδα εκτιμάται ότι ξεπερνούν τον στόχο κατά περίπου 350-400 εκατ. ευρώ).
  • Η πρόβλεψη διατήρησης της βελτίωσης και κατά το 2017 οπότε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στο 1,75%.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα