Market beat: Η μείωση του εύρους διακύμανσης του ΓΔ προαναγγέλλει μείωση τζίρου

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 09:30
UPD:09:43
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η διάσπαση του συντονισμού στην εξέλιξη της τιμής του ΓΔ από τον Τραπεζικό δείκτη στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών οφείλεται στο ότι η τροχιά του ΓΔ επιβαρύνθηκε από τις επιμονές πιέσεις, για άλλη μια μέρα, σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Αναφερόμαστε συνεπώς στις επιπτώσεις που έφερε η τοποθέτηση της Αθηναϊκής αγοράς σε διαφορετική ομάδα χρηματιστηρίων από εκείνη που ανήκουν οι άλλες αγορές του ευρώ. Είναι κομμάτι του πεπρωμένου της ελληνικής οικονομίας, από την ώρα που αναγνωρίστηκε διεθνώς, εκτός του εσωτερικού της χώρας, η χρεοκοπία της από την άφρονα διαχείριση του δικαιώματος πρόσβασης σε αγορές δανεισμού με χαμηλά επιτόκια.   

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Όπως μέρος του πεπρωμένου είναι και η αδυναμία εξόδου από την κρίση. Μια άρρωστη κατάσταση που την διατηρεί ο τρόπος που όλες οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τα προγράμματα στήριξης, που οι πολιτικοί για να τα αντιμετωπίζουν όπως τους συμφέρει, τα ονόμασαν μνημόνια.  Κολλώντας διάφορα επίθετα δίπλα. Αντίστοιχα οι ξένοι θεσμικοί, ανεξάρτητα από τις διαθέσεις και τις κινήσεις των συναδέλφων τους στο εξωτερικό, στο ΧΑ επιμένουν σε μια συσσώρευση στα επίπεδα των 555 μονάδων τη βδομάδα της παρουσίας των Θεσμών στην Αθήνα. Την χαρακτηρίζουν «φυσιολογική άμυνα» μπροστά από τις αναγκαστικές πωλήσεις, λόγω εξόδου ορισμένων blue chip από τον δείκτη EuroStoxx 600. Την ορίζουν ως «δικαιολογημένη», αφού δεν υπάρχει πρόοδος στις εκθέσεις των Οίκων αξιολόγησης και «απαραίτητη», απέναντι σε ενδεχόμενη πτώση χαμηλότερα από το κατώτερο όριο της ζώνης των 540 – 585, που ισχύει  επί δυο ολόκληρους μήνες. Καμιά φορά αισθανόμαστε πως η αναφορά λεπτομερειών για μια συνεδρίαση που δεν διέφερε από την προηγούμενη, κρύβει μια απλούστερη περιγραφή της κατάστασης. Επενδυτική αδιαφορία, από αδιάφορες πολιτικές, ώ γενικευμένη αδιαφορία.

Οι επενδυτές του ΧΑ είναι πολύ καλά πληροφορημένοι αναφορικά με τις διαθέσεις των διαχειριστών κεφαλαίων στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη. Εκεί η βουτιά στην τιμή του πετρελαίου λειτούργησε αρνητικά ενώ γενικότερα έχει καμφθεί το φρόνημα των επενδυτών. Διότι έχουν  γίνει αντιληπτά τα όρια των εκτεταμένων νομισματικών διευκολύνσεων  από σημαντικές κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας και έχουν κλονίσει ευρύτερα το συναίσθημα υπέρ ανάληψης κινδύνου, ενώ παράλληλα έχει οδηγήσει υψηλότερα τις αποδόσεις κρατικού χρέους παγκόσμια.

Σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια οι μετοχές αμφιταλαντευόταν, καθώς οι επενδυτές καταπιάστηκαν με τη διαφαινόμενη μείωση της ικανότητας των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για την τόνωση της ανάπτυξης, ενώ μια πτώση στην τιμή του αργού πετρελαίου μεγάλωσε περισσότερο την ήδη αυξημένη αποστροφή κινδύνου.

Χθες στην Αθήνα έπαιξαν με τον ΓΔ και τις δυνατότητές του να βρεθεί ψηλότερα στα πρώτα εξήντα λεπτά των ελεύθερων συναλλαγών. Όρισαν πριν τη συμπλήρωση των δέκα πρώτων λεπτών το «φαινόμενο ελάχιστο» μέρας στις 556,3 μονάδες στις 10:44 και ακριβώς μετά από είκοσι λεπτά σημειώθηκε το μέγιστο στις 559,95. Κατόπιν με πολύ γλυκό τρόπο ήτοι με μικρό πτωτικό βηματισμό άρχισαν να κατεβάζουν τον ΓΔ. Από τις 560 στις 558,5 μονάδες και μετά από πλάγια κίνηση τον οδήγησαν στις 557,9, ακολούθησαν οι 557 και στις 15:30 αφού πέρασε πάλι σε αρνητικό πεδίο, τον έφεραν στις 556,8. Στις 16:32 εμφανίστηκε το ελάχιστο μέρας στις 555,8. Τελικά πέτυχαν να εμφανίσει ο ΓΔ μια διακύμανση εύρους τεσσάρων μόνο μονάδων με παράλληλη πτώση του τζίρου. Φαινόμενο που διαμηνύει μια περεταίρω πτώση του.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω των ισχυρών πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου αλλά και των ανησυχιών για τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,18% στις 18.034 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 0,06% στις 2.125 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 0,36% στις 5.173 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Monsanto ενισχύθηκε κατά 0,62% χάρη στην ολοκλήρωση της εξαγοράς της από την Bayer, έναντι 66 δισ. δολαρίων. Αντίθετα, η μετοχή της Coach Inc. διολίσθησε κατά 2,26% εξαιτίας της υποβάθμισης της σύστασης σε «underweight» από τη Morgan Stanley. «Οι αγορές θα παραμείνουν σε κατάσταση νευρικότητας, αναμένοντας την απόφαση της Federal Reserve για την επιτοκιακή πολιτική των ΗΠΑ» επισήμανε ο επικεφαλής της CMC Markets, Ρικ Σπούνερ, εν όψει της συνεδρίασης της 20ης  - 21ης Σεπτεμβρίου. «Βάσει όλων των δεδομένων, η Fed δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκιά της» τόνισε από την πλευρά του, ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής της OANDA, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες αύξησης ανέρχονται μόλις στο 15%.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα πτωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 2,94% στα 43,58 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,44% στα 45,95 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, εμφάνισε κέρδη κατά 0,17% στα 1.325,90 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,30% στα 1,3234 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε κέρδη κατά 0,27% στα 1,1247 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν κατέγραψε άνοδο κατά 0,10% στα 102,43 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών εισαγωγών στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Αύγουστο κατά 0,2% έναντι του Ιουλίου και κατά 2,2% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2015. Πτώση κατά 0,8% και 2,4% αντίστοιχα, εμφάνισε και ο δείκτης τιμών εξαγωγών.

Την ίδια ώρα, την απόκτηση της Monsanto ανακοίνωσε η Bayer με την προσφορά να φτάνει τα 128 δολάρια ανά μετοχή. Το συνολικό ύψος της προσφοράς για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας, που είναι η κορυφαία για τους σπόρους στον κόσμο, ανέρχεται σε περίπου 66 δισ. δολάρια, περιλαμβανομένου του χρέους της.

ΕΥΡΩΠΗ

Παρά την ανοδική έναρξη, στο κλείσιμο εμφάνισαν αρνητικά πρόσημα στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω της διάχυτης αβεβαιότητας των επενδυτών για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,12% στις 6.673 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες κατά 0,08% στις 10.378 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40σημείωσε πτώση κατά 0,39% στις 4.370 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,25% στις 8.702 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,05% στις 16.539 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600εμφάνισε απώλειες κατά 0,09% στις 338,42 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Bayer ενισχύθηκε κατά 2,02% μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Monsanto έναντι 66 δισ. δολαρίων. Στον αντίποδα, η μετοχή της Monte dei Paschi υποχώρησε κατά 0,44% μετά την τοποθέτηση του Μάρκο Μορέλι στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή.

«Οι αγορές θα παραμένουν σε κατάσταση νευρικότητας, αναμένοντας την απόφαση της Federal Reserve για την επιτοκιακή πολιτική των ΗΠΑ» επισήμανε ο επικεφαλής της CMC Markets, Ρικ Σπούνερ, εν όψει της συνεδρίασης της 20ης  - 21ης Σεπτεμβρίου.

«Βάσει όλων των δεδομένων, η Fed δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκιά της» τόνισε από την πλευρά του, ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής της OANDA, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες αύξησης ανέρχονται μόλις στο 15%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο 4,9% μειώθηκε το διάστημα Μαΐου - Ιουλίου ο δείκτης ανεργίας στη Βρετανία, έναντι 5,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2015 και 5% το προηγούμενο τρίμηνο του 2016. Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 39.000 άτομα και διαμορφώθηκε σε 1,63 εκατ. άτομα, ενώ αντίθετα, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 174.000 άτομα, στο ιστορικό υψηλό των 31,8 εκατ. ατόμων.

Την ίδια ώρα, πτώση εμφάνισε τον Ιούλιο του 2016, η βιομηχανική παραγωγή στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat. Συγκεκριμένα, παρουσίασε μείωση κατά 1,1% έναντι του Ιουνίου του 2016 και κατά 0,5% έναντι του Ιουλίου του 2015. Σε επίπεδο Ε.Ε., η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 1% και 0,1% αντίστοιχα.

Τέλος, την απόκτηση της Monsanto ανακοίνωσε η Bayer με την προσφορά να φτάνει τα 128 δολάρια ανά μετοχή. Το συνολικό ύψος της προσφοράς για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας, που είναι η κορυφαία για τους σπόρους στον κόσμο, ανέρχεται σε περίπου 66 δισ. δολάρια, περιλαμβανομένου του χρέους της.

ΧΑ

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με αρκετά χαμηλότερο της Τρίτης συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν, να συνεχιστούν οι μάχες μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων», για το αν η αγορά θα εμφάνιζε πάλι πτώση. Οι διακυμάνσεις που εμφάνισαν οι τράπεζες του 25άρη σήμερα καθόρισαν και τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών αλλά  τέθηκαν από τους θεσμικούς στο τιμόνι της πορείας των βασικών δεικτών στο πρώτο κυρίως μέρος. Τότε οι μεταβολές των ΓΔ και 25άρη  καθοριζόντουσαν από την θετική στο μεγαλύτερο διάστημα μεταβολή του τραπεζικού δείκτη αλλά και από τις σημαντικές απώλειες για τους κλάδους που και χθες πιέστηκαν περισσότερο.  Η μέγιστη πτώση της μέρας για τον Τραπεζικό Δείκτη που έφθασε ως τις 654,02 από 648 μονάδες την Τρίτη ήταν -1,13%, ενώ έκλεισε τελικά στις 659,42 από 661,48 μονάδες με πτώση -0,31% ενώ η μέγιστη μεταβολή +1,66% εμφανίστηκε στις 11:04 όπως και τα μέγιστα για τους βασικούς δείκτες που ήταν οι 559,95 μονάδες και οι 1498,41 για τους ΓΔ και 25άρη με μεταβολές +0,54% και +0,71% αντίστοιχα.

Σήμερα οι βασικοί δείκτες απέκτησαν την διακύμανση του δείκτη των τραπεζών αλλά στο δεύτερο μέρος η βαρύτητα των μετοχών που κινήθηκαν πτωτικά έκαναν τον ΓΔ να κλείσει στις 556,13 από 556,96 μονάδες γιατί εμφάνισε απώλειες ο δείκτης των Τραπεζών της τελευταία ώρα χωρίς να επαναλάβει το χαμηλό ημέρας . Ενώ το χαμηλό μέρας για τον ΓΔ στις 555,83 από 554,69 χθες εμφανίστηκε στις 16:32 και αντιστοιχούσε σε πτώση -0,20%, και στις 17:00 είχε μεταβολή -0,05%. Με τις δημοπρασίες, από τις 556,67 μονάδες που σταμάτησε στις 17:00 ο ΓΔ υποχώρησε στις 566,13 σχηματίζοντας απώλειες -0,15%. Συνεπώς, οι θεσμικοί προσπάθησαν να περάσουν τις Τράπεζες στα blue chip που θα βοηθούσαν τους δείκτες να εμφανίσουν αντίσταση αλλά για τρίτη στη σειρά μέρα οι «αρκούδες» παραμόνευαν.

Με φινάλε μέσω δημοπρασιών σήμερα, η αγορά δεν φάνηκε να απομακρύνεται περισσότερο από τους στόχους της, ήτοι το «οχυρό» των 580 μονάδων. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν άλλαξε δραματικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 10) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 11) με ένα αμετάβλητο την ΑΛΦΑ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 19 από 19 την Τρίτη  13/9, και 4 από 6 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 17 από 15, ήταν ανοδικές. Στα 40,650 από 50,622 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 21,44 από 19,22 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος πλησίασε τα «κανονικά» επίπεδα αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 52,01% από 37,98% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, αρχικά σήμερα εμφάνισαν νευρική ανοδική εικόνα και στη συνέχεια μειώθηκαν τα κέρδη και εμφανίστηκαν απώλειες στο Παρίσι έναντι των κερδών του πρώτου μέρους, μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για τη δυναμική της τιμής του πετρελαίου. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,46%, ο CAC είχε μεταβολή -0,12%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,34%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν ανοδικές και γρήγορα πέρασαν σε απώλειες της τάξης του +0,21% για τον S&P500 και +0,14% για τον DOW JONES.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,15% και έφθασε στις 556,13 από 556,96 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1483,35 από 1487,81 με μεταβολή -0,30%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,5 μονάδες χαμηλότερα και στον 25άρη προς τα κάτω κατά 2,4 μονάδες, φέρνοντας τους στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,04% από +1,03%, Κοινής Ωφέλειας +1,98% από +0,06%, ο FTSEM +1,60% από +0,06%, Κατασκευές Υλικά +0,54% από +0,02%, Τροφίμων Ποτών +0,41% από +1,19%, Ακίνητης Περιουσίας +0,28% από -0,62%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,18% από +0,16% και Εμπορίου +0,05% από -0,10%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τεχνολογίας -1,85% από +0,02%, Τηλεπικοινωνιών -1,76% από -3,39%, Ταξίδια Αναψυχή -1,43% από -2,43%, Πρώτων Υλών -1,31% από -0,26%, Πετρελαίου Αερίου -1,09% από -0,39%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,81% από -0,67%, Τραπεζών -0,31% από +1,24%, ο 25άρης -0,30% από -0,05% και ο ΓΔ -0,15% από -0,05%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από +0,69% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,650 από 50,622 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,549 από 16,385 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 33,629 από 32,782 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,561 από 0,280 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 39,787 από 39,913 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 69,221 από 104,312 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 47 από 36 των καθοδικών σε 51 από 51 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 21.

Τεχνική ανάλυση

Αν δεν υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης για το πότε θα σπάσει η τρέχουσα συσσώρευση η στήλη αυτο«καταδικάζεται» στην παρουσίαση της εικόνας από τις επιλογές των traders στα παράγωγα.

Την Τετάρτη οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη πορεία σαν ασύμμετρο Λ με τη δεύτερη γραμμή μακρύτερη. Στο πρώτο δεκάλεπτο εμφανίστηκε το μέγιστο στις 1498,41 μονάδες, ενώ η κορύφωση των πιέσεων στο τέλος του δεύτερου μέρους οδήγησε σε εγγραφή του  ελάχιστου μέρας στις δημοπρασίες στις 1482,87 μονάδες και κλείσιμο με μεταβολή -0,30%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 23,648 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 1717 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1499,25 μονάδες και κατώτερο στις 1480,00. Διακινήθηκαν επίσης 2089 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου. Άλλαξαν χέρια 80 ΣΜΕ για τη σειρά Νοεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1483,35 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Σεπτεμβρίου ορίστηκε στις 1483,75 και της επόμενης στις 1482,75, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Σεπτεμβρίου στα 3067 ενώ για τη σειρά Οκτωβρίου ανήλθαν σε 5095. Αξίζει αναφοράς η μείωση της απόστασης της εκκαθάρισης των ΣΜΕ Οκτωβρίου από τον 25άρη και η εμφάνιση της διάθεσης για άνοιγμα θέσεων και στη σειρά Νοεμβρίου.

Η ανθεκτικότητα της αγοράς στην τρέχουσα αρνητική για τις μετοχικές αξίες διεθνώς συγκυρία, είναι πιθανώς η βάση της εμφάνισης ψηγμάτων αισιοδοξίας για την τάση του 25άρη την τελευταία μέρα που θα έχουν δικαίωμα σε πλήρη διαπραγμάτευση οι σειρές Σεπτεμβρίου.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Στο τελευταίο 'σήριαλ' διαπραγμάτευσης μεταξύ Θεσμών και Κυβέρνησης εδράζεται, μεταξύ άλλων, η στασιμότητα που παρατηρείται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι Ξένοι επενδυτές εμφανίζονται σαφώς 'κουρασμένοι' από 'τις επαναλήψεις της ίδιας σειράς.

Η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος μεταφράζεται σε έλλειψη δυναμικής προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να εξέλθει εκ του εύρους των 38,12 μονάδων στο οποίο περισσότερο ταλανίζεται παρά κινείται, τους τελευταίους δύο μήνες.

Το προηγούμενο, άλλωστε, πιστοποιείται από τη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα (στα €31,5 εκατ., μέχρι στιγμής, το Σεπτέμβριο έναντι €38,5 εκατ. τον Αύγουστο), η οποία αναμένεται να ενισχυθεί το δεύτερο 15ήμερο του μήνα, απόρροια των εσωτερικών και διεθνών εξελίξεων.

Ωστόσο δε μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι η στασιμότητα αφορά και την εταιρική Αγορά ομολόγων, καθώς οι Επιχειρήσεις, μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων (τελευταία αυτής της Intralot, που ανακοινώθηκε σήμερα), προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, προκειμένου αφενός να επιτύχουν χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης χρέους στην ελεύθερη Αγορά και από την άλλη να αντιπαρέλθουν τις δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης στην εγχώρια Αγορά (η πιστωτική επέκταση ανήλθε στο -1,7% τον Ιούλιο).

Σε κάθε περίπτωση πραγματοποιείται εκ μέρους τους ένας αγώνας δρόμου με το χρόνο, καθώς το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που συντηρούν οι Κεντρικές Τράπεζες έχει οδηγήσει σε σημαντικές στρεβλώσεις στην Αγορά, οι οποίες θα αποκατασταθούν αργά, ή γρήγορα.

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα μνεία χρήζει η Σύνοδος του "Ευρωπαϊκού Νότου" στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, η οποία σε περίπτωση που μπορέσει να συνεχισθεί και να αποτελέσει μια συνεκτική διαπραγματευτική ομάδα έναντι της "Λίγκας του Βορρά" και δη της Γερμανίας, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες χαλάρωσης του δημοσιονομικού "βρόγχου" της λιτότητας που έχει καθηλώσει τις όποιες αναπτυξιακές δυναμικές της Χώρας μας.

Από τεχνικής πλευράς, κίνηση του Γενικού Δείκτη κάτω από την περιοχή στήριξης των 551 - 547 μονάδων, θα αυξήσει τις πιθανότητες κίνησης προς τη στήριξη των 517 μονάδων, με το ζητούμενο, στην αντίθετη περίπτωση, να είναι η διάσπαση της περιοχής των 569 - 576 μονάδων και εν συνεχεία η διαφυγή πάνω από την αντίσταση των 585 μονάδων.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές αμφιταλαντευόταν σήμερα Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές καταπιάστηκαν με τη διαφαινόμενη μείωση της ικανότητας των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για την τόνωση της ανάπτυξης, ενώ μια πτώση στην τιμή του αργού πετρελαίου μεγάλωσε περισσότερο την ήδη αυξημένη αποστροφή κινδύνου.

Παγκόσμια οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί σε συμπαράσταση της πτώσης του φρονήματος των επενδυτών, προσθέτοντας νευρικότητα πάνω στα στοιχήματα για το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,2%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχανε -1,26% και της Αυστραλίας έχει άνοδο 0,27% και ο Kospi της Νότιας Κορέας ήταν με θετική μεταβολή +0,40%. Αλλά και ο Hang Seng ενισχύεται +0,60%.

Η έναρξη των συναλλαγών στις αγορές της Ασίας ακολούθησε τη δυναμική που εμφάνισαν στη διάρκεια της νύχτας οι αγορές στη Wall Street, όπου ο Dow έχασε -0,2% και ο S ​​& P 500 έπεσε -0,1%, από την αβεβαιότητα για τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων και τις χαμηλότερες τιμές για τις ενεργειακές μετοχές.

Ενώ οι προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας έχουν ξεθωριάσει, οι επενδυτές προετοιμάζονται για σφίξιμο στη νομισματική πολιτική πριν από το τέλος του έτους.

Έχουν γίνει αντιληπτά τα όρια των εκτεταμένων νομισματικών διευκολύνσεων  από σημαντικές κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας και έχουν επίσης κλονίσει ευρύτερα το συναίσθημα υπέρ ανάληψης κινδύνου, και έχει οδηγήσει τις αποδόσεις κρατικού χρέους παγκόσμια υψηλότερα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι στο επίκεντρο σήμερα. Η κεντρική τράπεζα φαίνεται να επιλέγει την απραξία μετά από την χαλάρωση της πολιτικής τον περασμένο μήνα, εν μέσω ενδείξεων ότι υπερεκτίμησε το αρχικό σοκ για την οικονομία της Βρετανίας από το Brexit του Ιουνίου.

Το μπρεντ κινούνταν νωχελικά πάνω +0,5% στα 46,07 δολάρια το βαρέλι μετά από πτώση -2,6%, την Τετάρτη, όταν τα δεδομένα έδειξαν μεγάλη εβδομαδιαία άνοδο σε προϊόντα πετρελαίου που παράγονται στις ΗΠΑ αντισταθμίζοντας μια έκπληξη από την πτώση στα αποθέματα αργού. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ΗΠΑ ανήλθε στο 1,697% μετά από ολίσθηση στη διάρκεια της νύχτας ως το 1,682%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέσα στις περίπου 36 ώρες που απομένουν μέχρι να αποχωρήσουν οι επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα θα βρεθεί συμβιβαστική λύση, ώστε να κατατεθούν τα δύο φορολογικά νομοσχέδια στη Βουλή ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, επικρατούσε στο οικονομικό επιτελείο μετά και τον χθεσινό γύρο συναντήσεων και παρά την κυνική στάση των εκπροσώπων των δανειστών ως προ τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Το θέμα τηςδιευθέτησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και των αλλαγών επί του σχετικού νόμου 4307/2014 (νόμος Δένδια) θα βρεθεί στο τραπέζι της σημερινής διαπραγμάτευσης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών. Αν και δεν αναμένεται να υπάρξει ή να ανακοινωθεί κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αφού δεν συνδέεται με τα προαπαιτούμενα χορήγησης της υποδόσης, η συνάντηση, που θα είναι πολύωρη, θα είναι καθοριστική για το πώς θα διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο διαχείρισης του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Μειώθηκε τον Αύγουστο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος, η οποία περιλαμβάνει την απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη χρηματοδότηση από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Όπως προκύπτει από τη λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα υποχώρησε στα 78,45 δισ. ευρώ από 82,83 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μείωση της απευθείας χρηματοδότησης από την ΕΚΤ στα 29,56 δισ. ευρώ από 31,39 δισ. ευρώ, καθώς και τον περιορισμό του ELA στα 48,89 δισ. ευρώ από 51,44 δισ. ευρώ, αντιστοίχως.

«Πάγο» στο νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε Αναπτυξιακό Ταμείο έβαλαν οι θεσμοί, στη χθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομίας, οποίος συμμετείχε στις επαφές, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν την αντίθεσή τους, κρίνοντας πως δημιουργείται πρόβλημα στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οι τομείς του τουρισμού, της επαγγελματικής κατάρτισης και του τραπεζικό τομέα εστιάζεται το γερμανικό ενδιαφέρον με σκοπό τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τον κοινοβουλευτικό υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας της Γερμανίας Χανς Χοακίμ Φούχτελ. Στο επίκεντρο της συζήτησης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, ήταν το θέμα της ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας. Ο Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε την υποστήριξή του προς τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας και τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός ακόμη πιο ισχυρού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Εντατικό είναι το πρόγραμμα των συνάντησεων της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών σήμερα Πέμπτη. Η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας, η εκτέλεση του τρέχοντος και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων τις διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των θεσμών την Πέμπτη. Οι επαφές θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί με το οικονομικό επιτελείο (Ε.Τσακαλώτος-Γ.Χουλιαράκης), οπότε θα τεθούν επί τάπητος τα δημοσιονομικά. Στις 12 είναι προγραμματισμένη ωριαία συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για το συνταξιοδοτικό. Από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν συναντήσεις με τον κ. Τσακαλώτο, τον κ. Σταθάκη, την ΤτΕ, και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αντικείμενο τα χρηματοπιστωτικά.  Για τις 6.30 έχει οριστεί ωριαία συνάντηση για θέματα Δικαιοσύνης με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο.

Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την παροχή 40 εκατ. ευρώ, υπέγραψε η Eurobank, με στόχο τη χρηματοδοτική στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Grouped Loans for SMEs», επιτρέπει στην Eurobank να αξιοποιήσει ένα χαρτοφυλάκιο συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη σχεδίων που θα εφαρμοστούν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες, μέσω επενδυτικών δανείων και παροχής ρευστότητας.

Τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αναμένει, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της ακτοπλοΐας, να εισπράξει ηΤράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-1,54% από τον διαγωνισμό πώλησης του 40,44% των μετοχών της Hellenic Seaways, που προκήρυξε χθες.

Όπως επισημαίνουν στη «Ν» οι ίδιοι κύκλοι, το ποσό αυτό προκύπτει από το ύψος της επένδυσης που έχουν κάνει οι Μινωικές, προκειμένου να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας τους τελευταίους οκτώ μήνες. Ειδικότερα, κατέβαλε 30 εκατ. ευρώ για την αγορά του 14,3% των μετοχών της εταιρείας, από διάφορους μετόχους. «Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 3 ευρώ ανά μετοχή» σημειώνουν στη «Ν» κύκλοι της αγοράς και προσθέτουν ότι αντίστοιχα το 40,4% των μετοχών προσεγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ (86,5 εκατ. ευρώ).

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ζήτησε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, προτείνοντας παράλληλα, την αύξηση του επενδυτικού ταμείου της Ε.Ε. στα 630 δισ. ευρώ.

«Το Σύμφωνο θα πρέπει να εφαρμόζεται "ευρηματικά" και προς όφελος της Ε.Ε., προκειμένου να μην πλήττεται η οικονομική ανάπτυξη» εξήγησε, ενώ ασκώντας έντονη κριτική στον λαϊκισμό, ο οποίος - σύμφωνα με τον ίδιο - όχι μόνο δεν επιλύει τα προβλήματα αλλά δημιουργεί νέα, υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του προφίλ της Ευρώπης.

Τη στήριξη των ευρωβουλευτών, αναφορικά με την ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ιρλανδία χορήγησε στην εταιρεία Apple παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα, συνάντησε την Τετάρτη η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρίτ Βεστάγκερ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ευρωβουλή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ορισμένοι βουλευτές επέκριναν την κίνηση της Apple και της Ιρλανδίας να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης για υποχρεωτική ανάκτηση από την Ιρλανδία του ποσού των 13 δισ. ευρώ από διαφυγόντες φόρους και τόκους.

Την απόκτηση της Monsanto ανακοίνωσε η Bayer με την προσφορά να φτάνει τα 128 δολαρίων ανά μετοχή. Το συνολικό ύψος της προσφοράς για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας, που είναι η κορυφαία για τους σπόρους στον κόσμο, ανέρχεται σε περίπου 66 δισ. δολάρια, περιλαμβανομένου του χρέους της. Οι εταιρείες συμφώνησαν ότι θα καταβληθεί (σ.σ.: από τη Bayer) ένα ποσό 2 δισ. δολαρίων (στη Monsanto) στην περίπτωση που η συμφωνία δεν εγκριθεί από τις Αρχές για τον Ανταγωνισμό, ενώ αναμένουν να ολοκληρωθεί η συμφωνία έως το τέλος του 2017, αναφέρει η Bayer σε ανακοίνωσή της.

Στο 4,9% μειώθηκε το διάστημα Μαΐου - Ιουλίουο δείκτης ανεργίας στη Βρετανία, έναντι 5,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2015 και 5% το προηγούμενο τρίμηνο του 2016. Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 39.000 άτομα και διαμορφώθηκε σε 1,63 εκατ. άτομα, ενώ αντίθετα, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 174.000 άτομα, στο ιστορικό υψηλό των 31,8 εκατ. ατόμων. Το ύψος των μισθών, συμπεριλαμβανομένων και των μπόνους, αυξήθηκε κατά 2,3%, ενώ εξαιρουμένων των μπόνους, ενισχύθηκε κατά 2,1%.

Πτώση εμφάνισε τον Ιούλιο του 2016, η βιομηχανική παραγωγή στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.

Συγκεκριμένα, παρουσίασε μείωση κατά 1,1% έναντι του Ιουνίου του 2016 και κατά 0,5% έναντι του Ιουλίου του 2015. Σε επίπεδο Ε.Ε., η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 1% και 0,1% αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση κατεγράφη στη Σλοβακία (15,9%) και την Τσεχία (9,7%) και η υψηλότερη άνοδος σε Εσθονία (4,5%) και Ιρλανδία (3,7%). Στην Ελλάδα, η παραγωγή στον κλάδο της βιομηχανίας συρρικνώθηκε κατά 1% σε μηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 4,1% σε ετήσια βάση.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2015 υποχώρησε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στη Γαλλία,αυξάνοντας τις αποπληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών, εξαιρουμένων των κλάδων της ενέργειας και των τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 0,4% - ήτοι σε χαμηλό 16 μηνών. Στο 0,4% ανήλθε και ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος λαμβάνεται υπόψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα