ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένων της BNP Paribas και της ING και της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,63% στις 1.078,5 μονάδες, περιορίζοντας τις απώλειες του τελευταίου τριημέρου. Ο DJ Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,8% στις 2.993,1 μονάδες.
Υποτονικά κινήθηκε η Wall Street, με τα αμερικανικά blue chips να κινούνται χαμηλότερα, εν μέσω προειδοποιήσεων για εταιρικές κερδοφορίες αλλά τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία και η πτώση του πετρελαίου αντιστάθμισαν τις απώλειες. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 110,77 μονάδες, ποσοστό 1,08%, φθάνοντας στις 10.189,48 μονάδες. Με απώλειες 7,67 μονάδων, ποσοστό 0,39%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.963,88 μονάδες.
Η απουσία νεύρου και ρυθμού διατήρησε χαλαρή την εικόνα στα αμερικανικά χρηματιστήρια, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να σημειώνουν ελάχιστες μεταβολές.
Αναλυτές επισήμαναν τις αντίρροπες δυνάμεις που επικράτησαν στην αγορά με μια μικρή ενίσχυση στις μετοχές εταιρειών τεχνολογίας και ελαφρές απώλειες σε μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου.
Πέρα από τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, οι επενδυτές βρίσκονται σε σύγχυση για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και η ταχύτητα των αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων.
Ενώ πολλές κερδοφορίες πρώτου τριμήνου και πρόσφατα οικονομικά στοιχεία του Απριλίου ήταν ισχυρά, δεν προβλέπεται η αγορά να πραγματοποιήσει κάποια σταθερή ανοδική τροχιά, εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες.
Η πτώση 3% των τιμών του πετρελαίου στα κατώτερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου είναι μια καλή εξέλιξη για τη χρηματιστηριακή αγορά αλλά οι μετοχές του πετρελαϊκού τομέα δέχθηκαν πιέσεις, με το δείκτη του τομέα πετρελαϊκών υπηρεσιών της Φιλαδέλφειας να υποχωρεί κατά 2%, όπως και η δεικτοβαρής μετοχή της Exxon Mobil.
Η υψηλότερη του αναμενόμενου αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ -η μεγαλύτερη του τελευταίου επταμήνου- εξασθένησε ανησυχίες για επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.
Αλλά ταυτόχρονα η εξέλιξη αυτή αναζωπύρωσε πληθωριστικές ανησυχίες, οι οποίες άσκησαν πιέσεις σε μετοχές μερικών τομέων ευαίσθητων στην προοπτική επιτοκίων, όπως ο κατασκευαστικός κλάδος.
Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, χάνοντας 0,38%, λόγω της ανακοίνωσης απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ