Η «κουρασμένη» ανοδική αντίδραση διεθνώς, πυροδότησε τις συναλλαγές στο Χ.Α.  

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 14:56
UPD:14:59
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

του Κώστα Ιωαννίδη

Στη σημερινή σύνοδο την δεύτερη της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου οι θεσμικοί με τζίρο πολύ καλύτερο της προηγούμενης, αποφάσισαν ότι θα συνεχιστούν οι μάχες για να αποκτήσει η αγορά κατεύθυνση εκτός της πλάγιας.

Η δυναμική έφερε σήμερα την νίκη αρχικά, σε όσους ήθελαν την ανοδική κατεύθυνση, ενώ οι ξένες αγορές αποτυπώνουν τη διάθεση για αναπλήρωση  μέρους των απωλειών που εμφάνισαν όλες οι αξίες υψηλού ρίσκου, αν και περιμένουν σήμερα τα μηνύματα από την Wall Street που δείχνουν ως πιθανό το πτωτικό ξεκίνημα.

Κατόπιν οι πιέσεις από τις «αρκούδες» της αγοράς στα τραπεζικά blue chip, πέρασαν τον δείκτη τους σε αρνητικό πεδίο και έφεραν εγγραφή ελάχιστου για τον ΔΤΡαπεζών στις 647,6 μονάδες. Τότε και ο Γ.Δ. εμφάνισε το ελάχιστο ημέρας για το πρώτο μέρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, λίγο κάτω από τις 555 μονάδες (554,69). 

Στην Αθήνα, στο μέσο των συναλλαγών οι θεσμικοί τοποθέτησαν στην ομάδα των κλάδων που ωθούσανε ανοδικά τις Τράπεζες και μαζί τους, αρκετούς κλάδους αν και ορισμένοι είχαν πτώση άνω του -1,0%. Ωστόσο ξεχωρίζουν οι απώλειες στις εταιρίες Τηλεπικοινωνιών -2,18%, Ταξίδια Αναψυχή -1,79%, Πρώτες Ύλες -1,04%.

Στις 14:40 οι Τράπεζες έχουν κέρδη +1,45% με την ΕΥΡΩΒ στο +3,39% την ΠΕΙΡ στο +0,78%, την ΕΤΕ  +3,24 και την ΑΛΦΑ στο 0,00%.  Υπέρ  ανόδου  συνηγορούν επίσης, οι ΕΕΕ ΕΧΑΕ ΛΑΜΔΑ και ΤΙΤΚ μόνο.

Θα λέγαμε πάντως ότι διαφαίνεται η προσπάθεια για διεύρυνση απωλειών που σχηματίστηκαν στην διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας για τα περισσότερα blue chip. Οι ρυθμοί συναλλαγών δείχνουν πως το πιθανότερο είναι να εμφανιστεί αξιοσημείωτος τζίρος αφού στο μέσο των συναλλαγών είναι καλύτερος από της Δευτέρας την ίδια περίπου ώρα.

Ο 25άρης πορεύεται πάνω στο μονοπάτι που οδηγεί ο δείκτης των τραπεζών αφού οι βασικοί δείκτες πέρασαν σε αρνητικό πεδίο όταν αυτό συνέβη για τις τράπεζες και μετά ακολούθησε αναπήδηση. Ωστόσο οι θεσμικοί που θέλουν ακόμα χαμηλότερα επίπεδα πιέζουν μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ  ώστε να εξασθενίσει η ανοδική ώθηση από τις τράπεζες.

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν μικρές μικτές μεταβολές περιμένοντας και σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX +0,41%, ο CAC -0,01% και για τον FTSE100 άνοδο +0,16%.

Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές ξεκινούν μετά από την ανοδική μεταβολή τη Δευτέρα και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του -0,70%.

Στις 14:45 ο τζίρος ήταν 28,818 από 17,689 εκατ. ευρώ υψηλότερος από  εκείνον της προηγούμενης συνόδου στο πρώτο μέρος που μετρήθηκε μισή ώρα νωρίτερα. Οι δείκτες έχουν μεταβολή +0,02% για τον Γ.Δ., και +0,19% για τον 25άρη με τον FTSEM στο -0,16%.  Η αξία των πακέτων είναι 9,220 από 0,000 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών.

Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 26 από 14 και των πτωτικών 49 από 54 με αμετάβλητες τις 20 από 18. Η δυναμική του πρώτου μέρους, δεν διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα