Τhai Air: Ακριβά καύσιμα και τσουνάμι, μείωσαν τα καθαρά κέρδη

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2005 07:50

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ κέρδη, ανακοίνωσε ότι εμφάνισε για τρίτο φορά, μέσα σε τέσσερα τρίμηνα, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ταϊλάνδης, Thai Airways International Pcl, εξ αιτίας του χαμηλότερου αριθμού επιβατών που μετέφερε, μετά το τσουνάμι που έπληξε τη Νοτιο-Ανατολική Ασία, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν κατά 34%, φθάνοντας στα 3,49 δισ. μπατ (88 εκατ. δολ. ΗΠΑ) το δεύτερο τρίμηνο, που έληξε τον Μάρτιο, από 5,26 δισ. μπατ, πέρυσι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Μπανγκόκ.

Η τιμή της κηροζίνης για αεροσκάφη, αυξήθηκε κατά 58% φέτος, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της Thai Air, Kanok Adhiradee, να αυξήσει τις χρεώσεις για καύσιμα κατά 50% αυτόν το μήνα. Η αεροπορική εταιρεία περιόρισε τις πτήσεις της, καθώς οι τουρίστες απέφυγαν να επισκεφτούν θέρετρα, όπως η Θάλασσα του Ανταμάν, αμέσως μετά το χτύπημα των τσουνάμι.

Οι μετοχές της σημείωναν άνοδο 1,2%, φθάνοντας στα 42,25 μπατ στις 10:15' π.μ., στην Μπανγκόκ.

Το κόστος των καυσίμων αυξήθηκε στα 8,95 δισ. μπατ ή 26% των λειτουργικών της εξόδων από 7,36 δισ. μπατ, πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τη διοίκησή της, το κόστος των καυσίμων το δεύτερο τρίμηνο θα ανέλθει σε 9,42 δισ. μπατ.

Το δεύτερο τρίμηνο οι πωλήσεις της εταιρείας μειώθηκαν, καθώς ο κόσμος, ακύρωσε τα ταξίδια που προγραμμάτιζε για το Πουκέ και τα άλλα θέρετρα γύρω από τη Θάλασσα του Ανταμάν, μετά τον σεισμό που προκάλεσε τα τσουνάμι, με αποτέλεσμα τον θάνατο 5.400 ανθρώπων σε έξι παραθαλάσσιες περιοχές της Ταϊλάνδης, τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Εξ αιτίας των καταστροφών από το τσουνάμι, η εταιρεία μείωσε την πυκνότητα των πτήσεών της την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου», ανέφερε ο Kaweepan Raungpaka, οικονομικός διευθυντής της Thai Air, σε ανακοίνωσή του προς το Χρηματιστήριο. Η αύξηση της τιμής των καυσίμων, συμπλήρωσε, αύξησε τα έξοδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα