Κίνα: Με τον ταχύτερο ρυθμό αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2005 08:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Απρίλιο στην Κίνα και με τον ταχύτερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, αποτέλεσμα της ανόδου του κόστους των καυσίμων, που αυξάνουν τις πιθανότητες της κυβέρνησης, να λάβει σκληρότερα μέτρα στον τομέα των επενδύσεων, προκειμένου να διατηρήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Οι τιμές παραγωγού στην έβδομη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 5,8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αναρρίχησή τους κατά 5,6% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Mainland Marketing Research Co. (China), η οποία ανακοινώνει τα εν λόγω στοιχεία, για λογαριασμό της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Οι τιμές του αργού πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε ποσοστό 37% και του άνθρακα σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 26%.

«Αργά ή γρήγορα, αυτό θα έχει αντίκτυπο στις τιμές καταναλωτή», ανέφερε ο Qu Hongbin, οικονομικός αναλυτής της HSBC Plc, στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Αυτός είναι ο κίνδυνος και η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει κι άλλα μέτρα».

Οι περιορισμοί που έχει θέσει η Κίνα στις επενδύσεις, αφορούν στον τομέα του real estate και τις βιομηχανίες χάλυβα και τσιμέντου, προκειμένου να περιορίσει την έκρηξη της ανάπτυξης, που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής. Οι υψηλότερες τιμές τους, μειώνουν τα κέρδη των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Haier Group Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών οικιακών συσκευών της Κίνας, η οποία δεν κατάφερε να περάσει την αύξηση του κόστους στους καταναλωτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα