Ιαπωνία: Απροσδόκητη αύξηση των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2005 09:29

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ αύξηση, σημείωσαν τον Μάρτιο οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία, καταδεικνύοντας, ότι οι δαπάνες των εταιρειών, ενδέχεται να επεκτείνουν την ανάκαμψη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού – εξαιρουμένων των ναυτιλιακών εταιρειών και των παραγγελιών των εταιρειών κοινής ωφελείας – αυξήθηκαν κατά 1,9% έναντι του Φεβρουαρίου, όταν – εποχιακώς προσαρμοσμένες – σημείωσαν αύξηση 4,9%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Τόκυο. Για το τρίμηνο, οι παραγγελίες σημείωσαν αύξηση κατά 0,7%.

Οι κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της Sharp Corp. και της Elpida Memory Inc., λένε, ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες στα εργοστάσιά τους, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρονικά αγαθά, ανακάμπτει. Οι αυξήσεις στις δαπάνες, θα τονώσουν τις πωλήσεις των προμηθευτριών εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της Yokogawa Electric Corp. και θα τονώσει την ανάκαμψη από την ύφεση του περασμένου έτους.

«Οι εταιρείες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα κέρδη τους σε επενδύσεις εξοπλισμού», ανέφερε ο Yasuo Yamamoto, αναλυτής της Mizuho Research Institute, ένας από τους τέσσερις, που προέβλεψαν άνοδο των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού, συμπληρώνοντας: «Οι δαπάνες φαίνονται σταθερές και θα μπορέσουν να τονώσουν την ανάπτυξη».

Ο Nikkei 225, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση μετά την υποχώρησή του νωρίτερα κατά 0,5%. Ηταν 2,73 χαμηλότερα στις 11.075,21 μονάδες, στις 2:37' μ.μ., στο Τόκυο. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει αυτόν τον μήνα κατά 4,8%, καθώς εικάζεται, ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας, ενδέχεται να μην διαρκέσει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα