Τα εμπορεύματα σπάνε το πτωτικό σερί

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016 14:14
UPD:14:15
REUTERS/ARND WIEGMANN

Ο χρυσός κατέγραψε έντονο ράλι την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ οδήγησαν το USD και τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα. 

του Ole Hansen,
Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank

Τα εμπορεύματα κατέγραψαν ράλι για πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες, με τις αγορές ευρείας βάσης να στηρίζουν τους περισσότερους κλάδους. Το δολάριο παρέμεινε αδύναμο και αυτό μάλλον ενίσχυσε σε κάποιον βαθμό τη ζήτηση, ειδικά σε ό,τι αφορά το αρχικό άλμα στα πολύτιμα μέταλλα.

Ο κλάδος της ενέργειας δέχθηκε μεγάλη ώθηση από την απροσδόκητη κατάρρευση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου, ενώ στις αγορές σιτηρών οι θέσεις πώλησης περιορίστηκαν ξανά, ενόψει της μηνιαίας έκθεσης του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Τα πολύτιμα μέταλλα ενισχύθηκαν από νωρίς, χάρη στα πιο αδύναμα από το αναμενόμενο οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ. Ωστόσο, η αποτυχία συνέχισης του ράλι ως απάντηση στην περαιτέρω αδυναμία του δολαρίου, εκλήφθηκε ως ένδειξη ότι οι επενδυτές δεν είναι ακόμα έτοιμοι να οδηγήσουν τον κλάδο υψηλότερα.

Τα βιομηχανικά μέταλλα παρουσίασαν διακυμάνσεις, με τα κέρδη στο νικέλιο και τον χαλκό να αντισταθμίζονται κάπως από την αδυναμία στον μόλυβδο και τον ψευδάργυρο. Ο χαλκός διατηρήθηκε πάνω από το δίμηνο χαμηλό, ωστόσο παρουσίασε ολοένα και μεγαλύτερη δυσκολία να διασπάσει το σχετικά στενό εύρος τιμών του, με την αδυναμία του δολαρίου να αντισταθμίζει λιγότερα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία.

Ο χρυσός κατέγραψε έντονο ράλι την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ οδήγησαν το USD και τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα. Αφού το κίτρινο μέταλλο βρήκε αντίσταση πάνω από τα 1.350 USD, προέκυψε νέο κλείδωμα κερδών, μετά τη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Πέμπτη, όπου ο Πρόεδρος του ιδρύματος, Mario Draghi, έβαλε πάγο στις προσδοκίες πρόσθετης ποσοτικής χαλάρωσης.

Αν και το γεγονός αυτό οδήγησε σε περαιτέρω αδυναμία του δολαρίου, η έλλειψη ανταπόκρισης αποτέλεσε σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές στον χρυσό δεν είναι έτοιμοι σε αυτή τη φάση να οδηγήσουν την τιμή υψηλότερα. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε επίπεδο μηνός, δείχνοντας ξεκάθαρα τον αυξανόμενο βαθμό εξάρτησης των αγορών ομολόγων από τις ολοένα και πιο χαλαρές νομισματικές πολιτικές.

Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) στις 21 Σεπτεμβρίου είναι ακόμα πιθανό να συγκεντρώσει κάποια προσοχή. Παρά την πρόσφατη αδυναμία των οικονομικών δεδομένων, όπως η τελευταία έκθεση απασχόλησης και ο δείκτης ISM δευτερογενούς τομέα, παραμένει πιθανό ότι η FOMC θα υποστηρίξει μια αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να προστατέψει κάπως την αξιοπιστία της, μετά τις πρόσφατες επιθετικές δηλώσεις.

Οι επενδυτές σε διαπραγματεύσιμα προϊόντα που υποστηρίζονται από τον χρυσό έχουν διατηρήσει τις θέσεις τους σχεδόν αμετάβλητες τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, ενώ οι επενδυτές τακτικής, όπως τα hedge fund, έχουν καταγράψει καθαρές πωλήσεις τις έξι από τις οχτώ τελευταίες εβδομάδες.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, εκτιμούμε ότι η στήριξη στον χρυσό θα διαμορφωθεί μεταξύ 1.334 USD και 1.328 USD. Ωστόσο, μια διάσπαση θα ανέτρεπε την πρόσφατη δυναμική και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δοκιμή του βασικού ορίου στήριξης στα 1.300 USD. Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει επιστροφή, αλλά και απόρριψη, του προ-Brexit χαμηλού στα 1.250 USD, το οποίο αποτελεί μια καλή βάση εκκίνησης για μια νέα προσπάθεια ανόδου.

Ο χρυσός επέστρεψε στα 1.336 USD, τη μέση τιμή που διαμορφώθηκε μετά την ψηφοφορία για το Brexit, στις 23 Ιουνίου.

Το αργό πετρέλαιο εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξημένη μεταβλητότητα, αλλά παρ' όλα αυτά συνεχίζει να κινείται μέσα σε καθιερωμένα εύρη τιμών. Μετά το ισχυρό ράλι του Αυγούστου με αφορμή τις νέες φήμες για πάγωμα της παραγωγής, η αγορά υπέκυψε σε νέες πωλήσεις βάσει της πεποίθησης ότι οι παραγωγοί εντός και εκτός ΟΠΕΚ δεν είναι ακόμα έτοιμοι ή σε θέση να οδηγηθούν σε κάποια συμφωνία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η αγορά ενισχύθηκε χάρη στον συνδυασμό της αδυναμίας του δολαρίου και της απρόσμενης είδησης για τη μεγαλύτερη μείωση στα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, σε επίπεδο μίας εβδομάδας, από το 1999. Η εβδομαδιαία έκθεση αποθεμάτων από την Υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) κατέδειξε ότι τα αμερικανικά αποθέματα υποχώρησαν περισσότερο από 14 εκατ. βαρέλια σε μία μόλις εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι η έκθεση αυτή κινήθηκε εντελώς σε μη αναμενόμενα επίπεδα, οι επενδυτές κάλυψαν πρώτα τις θέσεις πώλησης, προτού ξεκινήσουν να διερωτώνται επί του θέματος.

Αν ρίξουμε μια ματιά στα παρακάτω διαγράμματα, ανακαλύπτουμε ότι η πτώση προκλήθηκε από μια μείωση των εισαγωγών της τάξης σχεδόν των 2 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα. Η μείωση, μεγέθους ενός σούπερ τάνκερ ημερησίως, οφείλεται στο κλείσιμο των λιμανιών στις ακτές του Κόλπου και την αλλαγή πλεύσης των σούπερ τάνκερ λόγω της τροπικής καταιγίδας Ερμίνα. Δεδομένου ότι πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, και όχι για μια ένδειξη θεμελιώδους αλλαγής, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να σημειωθεί κάθετη ανάκαμψη των αποθεμάτων. Κάτι που, άλλωστε, είχε αρχίσει ήδη να αποτυπώνει η αρνητική κίνηση της τιμής λίγο πριν από το σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, η εβδομαδιαία έκθεση πετρελαίου και αποθεμάτων αργού πετρελαίου κατέγραψε επίσης συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση από τα διυλιστήρια, γεγονός που αντίκειται στην εποχιακή τάση, ενώ η εκτίμηση για την παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε ξανά κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους. Αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι η εκ νέου ενεργοποίηση εξεδρών άντλησης που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες, προς το παρόν έχει απλώς περιορίσει, αλλά όχι αντιστρέψει, τη μείωση της παραγωγής που ξεκίνησε τον Ιούλιο.

Όλο και πιο έντονα, η προσοχή θα στραφεί στη συνεδρίαση του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας στο Αλγέρι, στις 26-28 Σεπτεμβρίου, όπου οι παραγωγοί εντός και εκτός ΟΠΕΚ θα εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Κατά την άποψή μας, παρά τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για την εγκαθίδρυση σταθερών αγορών, είναι απίθανη μια γενικότερη συμφωνία σε αυτό το στάδιο, με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται κοντά στα 50 USD.

Μια τέτοια τιμή θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια απόκτησης μεριδίου αγοράς από τους παραγωγούς υψηλού κόστους εκτός ΟΠΕΚ, ειδικά από τη Βόρεια Αμερική. Η δυνατότητα των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ να εξασφαλίζουν κέρδος σε χαμηλότερες τιμές τέθηκε στο επίκεντρο από την Apache Corp, έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία αποκάλυψε ότι ανακάλυψε μια «τεράστια» φλέβα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο δυτικό Τέξας, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή 3 δισ. βαρελιών αργού πετρελαίου και 1,2 τρισ. κυβικών μέτρων αερίου. Το ενδιαφέρον σε αυτή την πληροφορία ήταν η βεβαιότητα της Apache ότι η περιοχή μπορεί να υποστηρίξει 2.000-3.000 πηγάδια, με τις τιμές του πετρελαίου να διαμορφώνονται μόλις στα 50 $ το βαρέλι.

Το αργό πετρέλαιο Brent συνεχίζει να κινείται εντός ενός τριγωνικού μοντέλου. Οι μαζικές πωλήσεις του Αυγούστου σταμάτησαν λίγο πριν φθάσουν το όριο στήριξης, μετά την πληθώρα προφορικών παρεμβάσεων, ειδικά από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Η αδυναμία διάσπασης σε τιμές πάνω από τα 50 USD την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσε άλλη μια απόδειξη ότι το πετρέλαιο προς το παρόν παραμένει δέσμιο του συγκεκριμένου εύρους τιμών.

Οι υπερβολικά πολλοί μεταβλητοί παράγοντες, όπως η προσφορά ή η έλλειψη προσφοράς από βασικούς παραγωγούς, η κατεύθυνση του δολαρίου, η περίοδος συντήρησης στα διυλιστήρια, οι προφορικές παρεμβάσεις και κυρίως οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις κερδοσκοπικές θέσεις, έχουν δημιουργήσει –τουλάχιστον προς το παρόν– ένα περιβάλλον διαπραγμάτευσης που είναι κατά βάση κατάλληλο για βραχυπρόθεσμες συναλλαγές τακτικής.

Μια διάσπαση πάνω από τα 51,50 $ θα σηματοδοτούσε μια επέκταση στα 55 − ενώ η στήριξη στα 45 $ φαίνεται να είναι σταθερή προς το παρόν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα