Εμπορεύματα: Τρικυμία στην αγορά, με τη Γέλεν να προκαλεί σύγχυση

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 14:07
UPD:14:08
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Η αναμονή για την κυρία αυτή κράτησε τις αγορές στα καρφιά όλη την προηγούμενη εβδομάδα.

του Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων, Saxo Bank

Τα εμπορεύματα κινήθηκαν πτωτικά, στη διάρκεια μιας εβδομάδας όπου η μεγαλύτερη προσοχή επικεντρώθηκε στην ομιλία της 26ης Αυγούστου από την Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Janet Yellen. Το ετήσιο οικονομικό συμπόσιο στο Jackson Hole –το Νταβός των κεντρικών τραπεζιτών– έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανακοίνωση σημαντικών πρωτοβουλιών από τη Fed.

Η αντίδραση της αγοράς μετά την ομιλία ήταν αρχικά αρνητική, σύντομα όμως αντιστράφηκε αφού δεν υπήρξαν νέες πρωτοβουλίες ή κατεύθυνση. Το δολάριο τηρεί αμυντική στάση ήδη από τον Ιούνιο, με τη ζήτηση να αυξάνεται για τα νομίσματα που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς και για τις μετοχές και τα ομόλογα, εν μέσω ροής κεφαλαίων από τις κεντρικές τράπεζες προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τελικά, η Janet Yellen πραγματοποίησε την ομιλία για να υποστηρίξει την αξία άλλης μιας αύξησης επιτοκίων. Δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία πλησιάζει τους στόχους της σε πληθωρισμό και απασχόληση, γεγονός που καθιστά την πιθανότητα αύξηση ισχυρότερη. Οι πιο μακροπρόθεσμες ενδείξεις, ωστόσο, ήταν λιγότερο επιθετικές και πιο ήπιες, με τη Janet Yellen να δηλώνει ότι η δυνατότητα της Fed να προβλέψει τις εξελίξεις στο θέμα των επιτοκίων είναι περιορισμένη. Η αγορά απάντησε με άνοδο των πολύτιμων μετάλλων και των μετοχών, ενώ το δολάριο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.

Διακυμάνσεις σε πολύτιμα και βιομηχανικά μέταλλα

Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την ομιλία, τα πολύτιμα μέταλλα τήρησαν αμυντική στάση, με τα hedge fund να συνεχίζουν τις μέχρι τότε περιορισμένες πωλήσεις τους για έκτη εβδομάδα. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές σε διαπραγματεύσιμα προϊόντα που υποστηρίζονται από τον χρυσό προχώρησαν σε περιορισμένες αγορές. Μετά την ομιλία, ο χρυσός επέστρεψε στα ίδια επίπεδα σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο άργυρος κατάφερε να ανακτήσει τις απώλειες που είχε καταγράψει νωρίτερα.

Τα βιομηχανικά μέταλλα παρουσίασαν διακυμάνσεις, με τον ψευδάργυρο να διευρύνει τα κέρδη του για το έτος στο 48%. Αυτό συνέβη με φόντο τις συνεχιζόμενες ανησυχίες ότι η μείωση της παραγωγής και η ισχυρή ζήτηση ενδέχεται να δημιουργήσουν έλλειμμα. Το αντίθετο ισχύει για τον χαλκό, όπου η αυξανόμενη παραγωγή και η άνοδος των αποθεμάτων, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση των εισαγωγών στην Κίνα, οδήγησε την τιμή σε κρίσιμα επίπεδα.

Το φυσικό αέριο εξακολουθεί να ανακάμπτει, καθώς ο ζεστός καιρός στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει ρεκόρ ζήτησης από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Η αυξημένη, αυτή, ζήτηση έχει μειώσει την εβδομαδιαία προσθήκη πλεονάζουσας παραγωγής στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, μειώνοντας έτσι περαιτέρω τον κίνδυνο για εξάντληση της αποθηκευτικής δυναμικότητας τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τον μήνα που σηματοδοτεί τη λήξη της περιόδου αύξησης των αποθεμάτων, πριν από την έναρξη της ετήσιας περιόδου μείωσής τους, ενόψει και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Ο χρυσός σε στενά μονοπάτια

Ο χρυσός υποχώρησε, ενώ ο άργυρος και η πλατίνα δέχθηκαν βαρύ πλήγμα ενόψει της ομιλίας Yellen. Τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η αγορά των πολύτιμων μετάλλων χάνει τη δυναμική της. Ωστόσο, στην περίπτωση του χρυσού οι απώλειες μέχρι στιγμής ήταν περιορισμένες. Όπως συνέβη τον Μάιο (κατά την τελευταία διόρθωση του χρυσού), τις τελευταίες εβδομάδες τα hedge fund έλαβαν καθαρό ρόλο πωλητή, ενώ οι επενδυτές σε διαπραγματεύσιμα προϊόντα εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία με αγορές.

Μετά την άνοδό του μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, ο χρυσός σταθεροποιήθηκε σε ένα σχετικά στενό εύρος τιμών, με την αγορά να κινείται περίπου στα 1.340 USD/ουγγιά. Ενώ η υποστήριξη από τα υποκείμενα θεμελιώδη στοιχεία λόγω της συμπίεσης των παγκόσμιων επιτοκίων συνεχίζεται, η αγορά αναζητά ολοένα και πιο έντονα μια επιβεβαίωση ότι το ισχυρό φετινό ράλι μπορεί να διατηρηθεί.

Σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση του δολαρίου –έναν σημαντικό παράγοντα για τον χρυσό– οι επενδυτές επιδεικνύουν αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με το πού βρίσκονται. Αυτό οδήγησε σε μια 10ήμερη περίοδο όπου το EURUSD περιορίστηκε σε συγκεκριμένο εύρος τιμών, μεταξύ 1,1250 EUR και 1,1350 EUR. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο χρυσός σε γενικές γραμμές σημείωνε μεγαλύτερη υποχώρηση όταν το δολάριο ενισχυόταν παρά αύξηση όταν αυτό μειωνόταν, και αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη ένδειξη για την τρέχουσα αγοραστική κόπωση.

Μετά την ομιλία της Yellen στο Jackson Hole, Ο χρυσός επέστρεψε στα 1.340 USD, αφού διατήρησε τη στήριξη της γραμμής τάσης στα 1.320 USD και τη βασική περιοχή στήριξης μεταξύ 1.315 USD και 1.300 USD:

Μετά τα πάνω-κάτω, το πετρέλαιο ηρεμεί

Το πετρέλαιο ηρέμησε μετά από κάποιες δραματικές εβδομάδες, κατά τις οποίες το κόστος για ένα βαρέλι πετρελαίου μειώθηκε περισσότερο από 20% λόγω πώλησης των θέσεων πώλησης, προτού αυξηθεί με ακόμα ταχύτερο ρυθμό, κατά 24%, λόγω μιας ακόμα πιο επιθετικής κάλυψης των θέσεων πώλησης. Οι καθημερινές συναλλαγές έλαβαν ώθηση από την τρέχουσα διαμάχη μεταξύ των κρίσιμων βραχυπρόθεσμων θεμελιωδών στοιχείων και των μελών του ΟΠΕΚ που αναζητούσαν τρόπους στήριξης της αγοράς.

Πολλά μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, εξέφρασαν ενδιαφέρον να συναντηθούν στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας, το οποίο θα λάβει χώρα στο Αλγέρι μεταξύ 26 και 28 Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση αυτή φέρνει κοντά υπουργούς, διευθύνοντες συμβούλους, διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΠΕΚ και ειδικούς από 73 χώρες.

Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι εάν μπορεί να επιτευχθεί κάποια συμφωνία, με δεδομένο ότι βασικοί παίκτες όπως το Ιράν συνεχίζουν να διατηρούν το δικαίωμα αύξησης της παραγωγής. Σε περίπτωση συμφωνίας, οι πρώτες αντιδράσεις θα ήταν θετικές, ως μια πρώτη ένδειξη ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ είναι όντως σε θέση να στηρίξουν την τιμή με κάτι περισσότερο από απλές προφορικές παρεμβάσεις.

Η επιστροφή του αργού πετρελαίου Brent στα 50 USD/βαρέλι πυροδότησε δραστηριότητα αντιστάθμισης κινδύνου από τους παραγωγούς πετρελαίου, και ειδικά τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αύξηση στον αριθμό των εξεδρών άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς και με το συνεχιζόμενο πλεόνασμα προσφοράς, κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να περιορίζει τη δυναμική ανόδου κοντά στα 50 USD, τους επόμενους μήνες.

Το αργό πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε μετά την έκρηξη κάλυψης θέσεων πώλησης που προκάλεσαν τα σχόλια της Σαουδικής Αραβίας για πάγωμα της παραγωγής. Περαιτέρω άνοδο πάνω από τα 50 USD θα είναι μάλλον περιορισμένη ενόψει Σεπτεμβρίου – ένας μήνας που παρουσιάζει προκλήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια.

* Ο Ole Hansen είναι Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank. Ο λογαριασμός του στο Twitter προτάθηκε από το MarketWatch ως ένας από αυτούς που πρέπει να παρακολουθούν οι επενδυτές το 2016.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα