Νευρικότητα και διακυμάνσεις στις μετοχές

Χωρίς κατεύθυνση
Σάββατο, 14 Μαΐου 2005 00:01

ΤΑ ΚΕΡΔΗ του τεχνολογικού τομέα έδωσαν προσωρινή ώθηση στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, πριν βρεθεί και πάλι στο «κόκκινο» η Wall Street, ενώ η Ευρώπη δέχθηκε πιέσεις από τον κλάδο πετρελαίου.

Η αισιοδοξία που έσπειραν ενθαρρυντικές κερδοφορίες από εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, όπως της Dell και της ΙΒΜ, έδωσαν κάποια μικρή ώθηση στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, διότι άμβλυναν τις ανησυχίες για επιβράδυνση στον κλάδο αλλά τα χαμηλότερα των προσδοκιών στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ αναχαίτισαν το ρυθμό ανόδου των τιμών των μετοχικών αξιών.

Οι μετοχές ευνοήθηκαν από την ευφορία που επικράτησε στον κλάδο τεχνολογίας, μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις της προηγούμενης συνεδρίασης μετοχών εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου και πρώτων υλών.

Η μετοχή της Dell, με άνοδο 6% και η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων, εμπόδισαν τη συνέχιση των ρευστοποιήσεων που ξέσπασαν πρόσφατα στη Wall Street.

Τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, οι μετοχές δέχθηκαν πιέσεις, εν μέσω αναζωπύρωσης των ανησυχιών για την οικονομία και της απειλής από μεγάλες ζημίες στα αντισταθμιστικά ταμεία.

Αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν τον Dow Jones σε πτώση 100 μονάδων την περασμένη Πέμπτη. Επιπλέον, οι μαζικές ρευστοποιήσεις στην αγορά του πετρελαίου και η ανατίμηση του δολαρίου πυροδότησαν πωλήσεις σε μετοχές εμπορευμάτων και εταιρειών του κλάδου πρώτων υλών -τομείς οι οποίοι είχαν ηγηθεί του πρόσφατου ράλι.

Οι μετοχές αυτών των τομέων συνέχισαν να υποχωρούν στη χθεσινή συνεδρίαση αλλά οι απώλειες ήταν μικρότερες, ενώ η έξοδος απ' αυτούς τους κλάδους αύξησε την επιθυμία ορισμένων επενδυτών να τοποθετήσουν χρήματα στην τεχνολογία.

Στην Ευρώπη, τα κέρδη μετοχών εταιρειών τεχνολογίας αντιστάθμισαν απώλειες του πετρελαϊκού κλάδου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ελαφρές απώλειες στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Η αντιστροφή του κλίματος στη Wall Street, από την πτώση της προηγούμενης, μετά την αισιόδοξη προοπτική που κατέγραψαν η Dell -εταιρεία κατασκευής προσωπικών υπολογιστών- περιόρισε αρχικές απώλειες.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε οριακά 0,07% στις 1.077,74 μονάδες, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,05%, κλείνοντας στις 2.994,52 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε για πέμπτη ημέρα στη σειρά, καταγράφοντας απώλειες 0,26%, στις 11.049,11 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα