Μείωση της παραγωγικότητας εργασίας διαπιστώνει η Eurobank

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2016 16:13
UPD:16:18
ICON/ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Αύξηση της απασχόλησης αλλά και ταυτόχρονη μείωση της παραγωγικότητας εργασίας, διαπιστώνει η Eurobank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».

Επικαλούμενη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική τράπεζα σημειώνει ότι ο λόγος των ανέργων ως προς το εργατικό δυναμικό, δηλαδή το ποσοστό ανεργίας, διαμορφώθηκε στο 23,43% τον Ιούνιο του 2016 έναντι 23,61% τον Μάιο του 2016 και 24,90% τον Ιούνιο του 2015. Σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο του 2014, δηλαδή τον πρώτο μήνα που σημειώθηκε αρνητική ετήσια μεταβολή του ποσοστού ανεργίας, η μέση (ανά μήνα) ετήσια μεταβολή διαμορφώθηκε στις -1,47 ποσοστιαίες μονάδες.

Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση της Eurobank, με τον τρέχοντα ρυθμό μείωσης του ποσοστού ανεργίας, η σύγκλιση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των κρατών - μελών της Ευρωζώνης (10%) αναμένεται να επιτευχθεί στο β’ εξάμηνο του 2025. Στην περίπτωση που υπάρξει διπλασιασμός του συγκεκριμένου ρυθμού μεταβολής, ήτοι -2,92%, εκτιμάται ότι η προαναφερθείσα σύγκλιση θα πραγματοποιηθεί το β’ εξάμηνο 2020.

Συνεπώς - επισημαίνει η τράπεζα - η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, τουλάχιστον από το 2017 και έπειτα, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη σχετικά γρήγορη επιστροφή του ποσοστού ανεργίας σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης.

Σε όρους ατόμων, η απασχόληση αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 61,700 άτομα, η ανεργία μειώθηκε κατά 73,500 άτομα και το εργατικό δυναμικό συρρικνώθηκε κατά 11,800 άτομα. Ως γνωστόν, υπενθυμίζει η Eurobank, η απασχόληση, ύστερα από 21 συνεχή τρίμηνα με αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής (μέσος όρος -5,01%), εισήλθε σε ανοδική τροχεία το β΄τρίμηνο του 2014. Η μέση ετήσια μεταβολή διαμορφώθηκε στο +1,79%.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη αύξηση στη χρήση του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας δεν οδήγησε σε ανάλογη μεγέθυνση του προϊόντος της οικονομίας, λόγω μείωσης της παραγωγικότητας της απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το προϊόν ανά απασχολούμενο συρρικνώθηκε κατά -1,65% το β’ τρίμηνο του 2016 έναντι -3,31% το α’ τρίμηνο του 2016. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το προϊόν ανά ώρα εργασίας ήταν -2,00% και -5,83%.

Η πτώση της παραγωγικότητας οφείλεται, όπως η εξηγεί η τράπεζα, στη συρρίκνωση του φυσικού και του ανθρώπινου κεφαλαίου, καθώς και στη μείωση της αποτελεσματικότητας στη χρήση των παραγωγικών συντελεστών (Total Factor Productivity).

Η μείωση του ποσοστού ανεργίας, μέσω αύξησης της απασχόλησης και της παραγωγικότητας της εργασίας αποτελεί μια εκ των κυριοτέρων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία, καταλήγει η έκθεση της Eurobank.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα